Létrehozva: 2023.08.11.

Az egyik legnépszerűbb italmárkát is "háborús szponzornak" minősítette Ukrajna

Vigyázzon! Ha ezentúl Bacardi rumot iszik, Moszkvát támogatja - legalábbis a kijevi vezetés szerint.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) felvette „a háború nemzetközi szponzorainak" listájára a világ legnagyobbb családi tulajdonban lévő szeszesital-előállító vállalatát, a rumjairól híres Bacardi Limited. Az állami ügynökség azzal indokolta a döntését, hogy a korábbi ígérete ellenére a cég továbbra is exportálja a termékeit Oroszországba, és 12 millió dollár adót fizetett be az orosz költségvetésbe - hozzájárulva ezzel Moszkva háborús törekvéseihez.

A Bacardi székháza Bermuda fővárosában, Hamiltonban

A teljes körű orosz invázió után a Bacardi továbbra is több millió dollár értékű termékeket szállít Oroszországba, és ott új alkalmazottakat vesz fel. 2022 tavaszán a cég bejelentette, hogy leállítja az oroszországi exportot és abbahagyja a reklámbefektetéseket, de később ezt a nyilatkozatot visszavonták. A Bacardi orosz részlege 169 millió dollár értékben importált árut az elmúlt 12 hónap alatt. Jelenleg a Bacardi 350 embert foglalkoztat Oroszország hét városában. A Bacardi bevétele 2022-ben 8,5 százalékkal, 32,6 milliárd rubelre, a nettó nyeresége pedig 4,7 milliárd rubelre nőtt.

- fogalmazott közleményében a NACP, amely leszögezte: „ A Bacardi Limited továbbra is jelentős adókat fizet Oroszország költségvetésébe, támogatja gazdaságát és támogatja az Ukrajna elleni agressziót".

Egy, a Bacardi honlapján található közlemény szerint a cég prioritásként kezeli az emberek biztonságát és jólétét, különösen azokét, akiket közvetlenül érint az ukrajnai háború. Mint írják, a Bacardi erőforrásokkal és szolgáltatásokkal támogatja az ukránokat a nagy szükség idején, és eddig 1 millió dollárt költött humanitárius erőfeszítések támogatására a Vöröskereszten keresztül.

A Bacardi Limited nevéhez több mint kétszáz italmárka köthető, köztük a Grey Goose vodka, a Bombay Sapphire Gin és a Dewar's Scotch whisky. A céget 1862. február 4-én, Kubában alapította a spanyol származású "Don" Facundo Bacardi Massó. Az ő egyenes ági leszármazottjai tulajdonolják ma is a vállalatot, melynek a székhelye Bermuda fővárosában, Hamiltonban található. A sziget jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe.

A Bacardi is felkerült az ukránok feketelistájára

Mint ismert, az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség legutóbb a Baba szappant is gyártó Unilever multinacionális vállalatot minősítette háborús szponzornak, május elején pedig Magyarország legnagyobb pénzintézetét, az az OTP Bankot listázta. Az utóbbi döntést a bank vezetésének orosz tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tényleges elismerésével indokolta. Az OTP kategorikusan tagadta a vádakat, mondván, minden szankciós intézkedést és nemzetközi előírást betartanak.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a semmiféle jogszabályt meg nem sértő OTP listázása nevetséges, s amíg az ukrán hatóságok nem vonják vissza ezt a döntést, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról.

Az Unilever és az OTP bank mellett az ukrán hatóságok háborús szponzornak tartják a német Metro, és a francia Auchan kiskereskedelmi áruházláncot, a szintén francia Bonduelle konzervgyártó vállalatot, az osztrák Raiffeisen Bankot és az amerikai Mondelez édességgyártó multit is.

 

origo.hu

A gigamellű golfszépség a rajongói szeme láttára kezdett öltözködni

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

borsonline.hu

Megrendült az ország: táncosnő holttestére bukkant a rendőrség

life.hu

Jennifer Lopez és 16 éves lánya kéz a kézben sétált Párizs utcáin: Emme-t csak ritkán láthatjuk

mandiner.hu

Szlovákia volt magyar rendőrfőnöke: Káosz volt, ez nyilvánvaló, és ez kudarc

ripost.hu

A brit sajtó már teljes realitásként ír a III. világháborúról, térképen mutatják a gócpontokat

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Elszakadna egy terület Franciaországtól, halálos zavargások törtek ki

KÜLFÖLD

A brit sajtó már teljes realitásként ír a III. világháborúról, térképen mutatják a gócpontokat

KÜLFÖLD

Lebénult, megvakult és beszédképtelen lett egy egyetemista, akit durván leitattak

KÜLFÖLD

"Nem kellene mennem sehova" – A furcsa megérzését követően holtan találtak rá a tehetséges táncosra