Létrehozva: 2023.08.25.

Az USA megduplázta az oroszországi uránimportját

Az orosz-amerikai nukleáris kereskedelmi kapcsolatok a háború és a szankciók ellenére is teljes egészében sértetlenek, noha az USA ezt igyekszik nem kitenni az ablakba.

Az idei év első felében az Egyesült Államok 416 tonna atomreaktorban használt dúsított uránt vásárolt Oroszországtól, ami több mint kétszerese a 2022-es év azonos időszakában mért adatoknak, és a legmagasabb érték 2005 óta - jelentette csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az amerikai statisztikai szolgálat adataira hivatkozva. 

Az USA megduplázta az atomreaktorban használt dúsított urán importját Oroszországból

A RIA számításai szerint Washington az említett időszakban 696,5 millió dollárt fizetett az Oroszországnak az uránszállítmányokért, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Noha a hírügynökség nem említi, a statisztikákból az látszik, hogy az USA meg sem próbált "leszokni" az orosz uránról, hiszen Oroszország részesedése az amerikai uránimportból 19 százalékpontról 32 százalékpontra nőtt. Emellett azonban jelentősen növelte az Egyesült Királyságból és a Franciaországból származó urán importját is. 

A New York Times egy nemrég megjelent cikke szerint az Egyesült Államokban használt dúsított urán nagyjából egyharmadát Oroszországból importálják. A GHS Climate tanácsadó cég korábban pedig azt állította, hogy tavaly minden huszadik amerikai háztartást orosz urán látott el energiával.

A napvilágot látott statisztikákkal kapcsolatban érdemes elmondani, hogy világ dúsított uránjának csaknem felét Oroszországban állítják elő, és az Egyesült Államok erőfeszítései, hogy csökkentsék az ország importjától való függését, eddig kudarcot vallottak. Ennek egyik fő oka, hogy az amerikai urándúsító üzemeket a hidegháború után bezárták, mivel lényegesen olcsóbb volt orosz uránt vásárolni. Jelenleg csak két amerikai létesítmény – az egyik Ohio, a másik Új-Mexikó államban található – rendelkezik engedéllyel nukleáris üzemanyag előállítására.

Az Egyesült Államok energiatermelésének 19 százalékát tavaly az olcsó nukleáris energia tette ki. Figyelembe véve az USA méretét, ez nem kis energiamennyiség, közelíti a 800 milliárd kilowattórát. Ez körülbelül ötven paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az Egyesült Államokban számos döntéshozó a belföldi dúsítási kapacitások növelésére szólítottak fel, ez azonban akár 1 milliárd dollárba is kerülhet, de szakértők szerint az uránbányászat felpörgetésére is szükség lehet, ha az ország szeretne az orosz függőségtől szabadulni.

Joe Biden elnök azt ígérte, hogy „fájdalmat okoz”, és „megsemmisítő csapást” mér Vlagyimir Putyin elnökre, amikor az ukrajnai háborúra válaszul korlátozta az olyan árucikkek behozatalát, mint a vodka, a gyémánt vagy az üzemanyag. Több száz más termék azonban változatlanul áramlik az Egyesült Államokba Oroszországból. Az Associated Press beszámolója szerint az invázió kezdete óta több mint 3600 hajó érkezett amerikai kikötőkbe orosz fával, fémmel, gumival és egyéb áruval megrakva. Ez ugyan jelentős visszaesés a tavaly ugyanebben az időszakban mért mintegy hatezer hajórakományhoz képest, 

de hivatalos adatok szerint így is havi egy-három milliárd dollár értéket meghaladó importot jelentett az ukrajnai invázió kezdete óta. 

Ráadásul mivel az Oroszországba irányuló export júniusban már 58 millió dollárra esett vissza, így a külkereskedelmi forgalomban a száz százalékhoz közelít az amerikai deficit.

Cranes stack cargo containers at the Port of Baltimore in Baltimore, Maryland, on November 10, 2021. - US President Joe Biden on Wednesday is visiting the Port of Baltimore — the 12th busiest port in the United States to promote his recently passed $1.2 trillion bipartisan infrastructure bill. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP


Arra természetesen senki nem számított, hogy a szankciók miatt leáll a kétoldalú kereskedelem, mivel bizonyos importcikkek betiltása nagyobb károkat okozna az érintett amerikai ágazatoknak, mint Oroszországnak. Vannak olyan termékek, amelyeket be lehet szerezni alternatív forrásból, másoknál azonban nincs ilyen lehetőség. 

A műtrágya behozatalát kimondottan támogatja a washingtoni kormányzat, ebből több mint száz szállítmány érkezett február vége óta. 

Szinte naponta érkeznek az amerikai kikötőkbe darával, súlyemelőcipővel, kriptobányász-felszereléssel, sőt párnával megrakott konténerek is.
Ami a legfontosabb cikkeket illeti, Oroszország kulcsfontosságú beszállító alumíniumból, acélból és titánból – ezeknek a termékeknek a kitiltása drámaian megemelné az árakat, miközben az amerikai fogyasztók számára is nagy gondot okoz a négy évtizedes csúcson lévő infláció. A legtöbb érintett amerikai vállalat régóta szerződéses kapcsolatban áll orosz beszállítóival, és ez a kapcsolat gyakorlatilag megszakítás nélkül tart. Az AP által gyűjtött adatok szerint 

több mint 900 hajó érkezett 264 tonnányi fémmel.

az orosz alumíniumból az Egyesült Államokban autóalkatrészeket, repülőgépeket, italosdobozokat, kábeleket, létrákat és napelemkereteket gyártanak. A Ruszal amerikai részlegét áprilisban vásárolták fel, az új cég, a PerenniAL csak júliusban több mint 35 ezer tonna alumíniumot importált Oroszországból. Egy másik fontos importőr a világ legnagyobb titángyártójának, az orosz VSMPO-AVISMA tulajdonában lévő Tirus US, amely 48 országban több mint háromszáz cégnek ad el titánt, köztük amerikaiaknak az ágazatok széles körében az ékszerészektől kezdve az űripari vállalatokig.

Zavodoukovsk,,Tyumen,Region,,Russia,
Fotó: Shutterstock


A titánhoz hasonlóan nem lehet beszerezni máshonnan azt a fát sem, amelyből a legtöbb amerikai iskola bútorai és a lakásokban felhasznált padló jelentős része készül. Kanada után Oroszország a világ legnagyobb faexportőre, és szinte csak ott vannak olyan fűrésztelepek, amelyek balti nyírfából erős, tartós rétegelt lemezt készítenek. Az amerikai kormányzat az idén büntetőtarifákat vetett ki az orosz exportra, ami felbosszantotta Ronald Liberatorit, egy nevadai kereskedőt, aki a nagy amerikai bútor- és parkettagyártóknak árulja az orosz nyírfát. 

„Az a probléma, hogy Oroszország az egyetlen a világon, amelyik ezt a terméket gyártja. Nincs alternatív forrás” – mondta, 

hozzátéve, hogy a vámon felül 800 ezer dolláros biztosítékot is letétbe kellett helyeznie az adóra, ami tovább növelte az költségeket. „Ki fizeti ezt meg? Ki? Ön és az Egyesült Államokban minden más magánszemély” – háborgott.

The Fight Against Gun Smuggling
Fotó: Gilles Mingasson


Oroszország egyebek között leszállított az idén az Egyesült Államoknak majdnem négyezer tonna töltényt is, amelyeket fegyverboltok és nagykereskedők között terítettek szét. A töltények egy része egy szankcionált oligarcha cégétől érkezett, de a szállítások április óta jelentősen lelassultak. A büntetőintézkedések nem vonatkoznak a nukleáris anyagokra, az urán–235 dúsítására használt radioaktív urán-hexafluoridból szintén több millió dollár értékű érkezett az orosz állami tulajdonban lévő Tenextől a dél-karolinai Westinghouse Electrichez. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olcsóbb, de olyan, mint a Maldív-szigetek

origo.hu

Drámai bejelentés: komoly lépésre szánta el magát Oroszország a NATO bővítése miatt

borsonline.hu

Megerősítette a szakítást Fésűs Nelly: "A hír igaz. VÉGE"

mandiner.hu

Elon Musk nem érti, hogy a Varsói Szerződés megszűnése után miért maradt fent a NATO

life.hu

Harry herceg egy durva beszólására derült fény: egy korábbi királyi tudósító tálalt ki

hirtv.hu

Bayer show – Ifj. Lomnici Zoltán: Az hogyan lehetséges, hogy a brüsszeli pénzekről Washingtonban döntenek? + videó

origo.hu

Bugyiban fotózták Stana Alexandrát

travelo.hu

Utasok támadtak egymásra a Ryanair járatán, kényszerleszállás lett belőle

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit ( hirdetés)

ripost.hu

"Ott kapaszkodott a szekrényen" – álmából ébresztette a szellem a kétéves soproni kislányt

ripost.hu

Kínos bakit szúrtak ki Kiszel Tünde márciusi naptárképén

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migrációs hátterű fiatalok hónapokon át bántalmaztak szexuálisan egy 12 éves bécsi lányt

KÜLFÖLD

Nyomás alatt a lengyel kormány, a gazdák nem hagyják el a barikádokat

KÜLFÖLD

Afgán "erkölcsőr" gyilkolt meg három nőt Bécsben. A gyanúsított menedékkérőként érkezett Ausztriába

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

Egy ukrán méregkeverő több mint száz öngyilkossághoz asszisztált Nagy-Britanniában

KÜLFÖLD

Váratlan fordulat az eltűnt maláj gép ügyében, ez jön most

KÜLFÖLD

Dráma a vasútállomáson: elszabadult egy mozdony, nagy sebességgel száguldott

KÜLFÖLD

"Nincs gyógymód" – félrekezelték a tízéves kislányt, agresszív lett a gyógyszerektől