Létrehozva: 2023.08.07.

Egy mindentől távoli kis szigetre szállítaná az illegális migránsokat a brit kormány

Az anyaországtól mintegy hétezer kilométerre található Ascension-szigeten bírálnák el a bevándorlók menedékkérelmét.

Szó szerint az Atlanti-óceán közepére, az alig néhány kilométer átmérőjű Ascension-szigetre telepítené ideiglenesen az illegális migránsokat a brit kormány - írja a The Guardian napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint az anyaországtól mintegy hétezer kilométerre található aprócska földdarabon addig kerülnének elhelyezésre a bevándorlók, amíg a hatóságok el nem döntik, hogy jogosultak-e a menedékstátuszra.

Az Ascension-szigetre szállítaná az illegális migránsokat a brit kormány

Az anyaországtól távol létrehozott migránsközpont ötletét először 2020-ban vetette fel Priti Patel akkori belügyminiszter. Mivel a terv túl drágának bizonyult, az egészet elvetették, most azonban újra felmelegítették. Történt ugyanis, hogy megbukni látszik a brit kormány azon terve, hogy az illegális migránsokat Ruandába telepítse át. Az afrikai országgal még a Boris Johnson volt miniszterelnök vezette, kettővel ezelőtti brit kormány kötött migrációs megállapodást, ezt azonban több emberjogi szervezet is megtámadta a bíróságon, sőt, még az ENSZ is élesen kritizálta.

Sarah Dines jelenlegi belügyminiszter azt mondta egy hétfői rádióinterjúban, hogy egy Ascension-szigeten kialakított migránsközpont helyettesítheti a Ruandába deportálás tervét. Ebbe pedig az emberjogi szervezetek sem tudnának belekötni, mivel Nagy-Britannia a saját területén belül mozgatná a migránsokat.

A tárcavezető szerint felelősségre vonhatók azok a migránsok, akik engedély nélkül érkeznek az Egyesült Királyságba. Mint fogalmazott, az Ascension-szigetre történő deportálás lehetősége visszatartó erejű lehet azok számára, akik illegálisan akarnak az országba jutni.

Az ötlet kritikusai szerint a tervezet miatt valódi menekültek ezrei fordulhatnak el Nagy-Britanniától. Többen szóvá tették azt is, hogy a sziget infrastruktúrája fejletlen, és a tábor miatt hirtelen növekedne az áram- és vízkapacitás, amit jelen körülmények között nem lehet kielégíteni. Az új infrastruktúra kiépítése pedig rendkívül költséges lenne.

A Belügyminisztérium számításai szerint idén akár 56 ezer illegális migráns is érkezhet Nagy-Britanniába a La Manche csatornán keresztül. Ez 20 százalékkal több érkezőt jelentene mint a tavalyi évben.

 

Az Atlanti-óceán déli részének közepén található Ascension-sziget Afrikától 1600, Brazíliától 2300 kilométerre fekszik, területe 88 négyzetkilométer. Ez nagyjából Szombathely területével egyenlő. A sziget közigazgatásilag a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha tengerentúli terület része. Jelenlegi lakossága 800 fő, 1501-es felfedezése előtt nem éltek rajta emberek. A szigeten található a brit Királyi Légierő egy állomása, az Egyesült Államok Légierejének jelenlétével, az Európai Űrügynökség egy állomása és a BBC World Service atlanti közvetítő állomása.

Az év eleje óta meghaladta a 30 ezret azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik kis csónakokban keltek át a La Manche-csatornán a franciaországi partokról Nagy-Britanniába, annak ellenére, hogy Rishi Sunak miniszterelnök állítása szerint sikeresen megállította a válságot.

A La Manche-csatornában kialakult migránsválság ismét felerősödni látszik, mivel a kedvezőbb időjárási körülmények lehetővé teszik, hogy az embercsempészek által üzemeltetett kis csónakok újra útnak induljanak a francia partok mentén lévő migránstáborokból Anglia partjai felé.

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint

MÚLT HÉT VASÁRNAPTÓL SZOMBATIG 2375 ILLEGÁLIS ÁTKELÉS TÖRTÉNT A LA MANCHE-CSATORNÁN: PÉNTEKEN 486, SZOMBATON PEDIG TOVÁBBI 374 MIGRÁNS SZÁLLT PARTRA.  

A GB News arról számolt be, hogy vasárnap további 210 illegális bevándorló érkezett Doverbe, bár a hivatalos számot a brit belügyminisztérium, amely az illegális migráció nyomon követéséért felelős, még nem erősítette meg.

A számítások szerint, beleértve a vasárnapi előzetes adatokat is, 10 349-re teszik az éves számot. Bár ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, elemzők, köztük a csatorna veterán elemzője, Nigel Farage, arra figyelmeztettek: ahogy az időjárás javul a számok növekedni fognak.

A legutóbbi illegális migrációs mérföldkövet kommentálva Farage így nyilatkozott:

Már több mint 10 000-en vannak, akik idén eddig átkeltek a La Manche-csatornán. Rishi Sunak nem fogja megállítani a hajókat, esélye sincs rá".

Sunak a hónap elején Doverbe látogatott annak örömére, hogy tavalyhoz képest 20 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma, azt sugallta továbbá, hogy a csatornán való illegális átkelés csökkenésének oka a kormánya által hozott intézkedések "eredménye".

Ahogy azonban sokan megjegyezték, Sunak meglepetésszerű látogatása a jósolt szeles idő előtt történt, amely az előző hónapban megakadályozta az átkelést.

Nigel Farage – pusztán az időjárásra pillantva – azt jósolta, hogy a Sunak beszédét követő hétvégére a migránscsónakok ismét elindulnak Anglia felé. Ez a jóslat beigazolódott, és múlt szombat óta minden nap egyre több migráns kelt át illegálisan a La Manche-csatornán.

Mivel a kormány azon terve, hogy az illegális bevándorlókat Ruandába küldjék, még mindig a bíróságon akadozik, a Sunak-kormány alternatívákat keresett a migránsok elhelyezésére, így vált bevándorló-szállássá korábbi katonai bázis, illetve úszó uszály is.

A kormány a hónap elején jelentette be, hogy további két uszályt vásárolt, amelyek egyenként legfeljebb 500 migráns befogadására alkalmasak. Még ha ez a terv meg is valósul, a kormánynak legalább három újabbat kellene vásárolnia csak a héten átkelő migránsok befogadására.

 

origo.hu

Mbappé, irány a McDonald's, pénzen nem lehet sikereket venni - íme, a legjobb mémek a PSG égéséről

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

vg.hu

A kínai elnök Magyarországon: így védik a világ egyik legfontosabb emberét – Hszi Csin-ping kínai Rolls-Royce-szal érkezik Orbán Viktorhoz

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

vg.hu

Megint bejött a japánok számítása, itt a hibridek aranykora

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.delmagyar.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Kína elindult a Hold sötét oldalára

KÜLFÖLD

Hatósági árat vezetnének be a döner kebabra Németországban

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a kukások attól, amit a kukásautó hátuljában találtak

KÜLFÖLD

„Abban reménykedünk, hogy a dolgok lelassulnak” – Születésnapja után derült ki, agresszív rákkal küzd a 17 éves Evelina