Létrehozva: 2023.07.08.

Washington és Moszkva titkos tárgyalásokat folytat a békéről

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a tárgyalásokról szóló sajtóértesüléseket.

Az Egyesült Államok egykori magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselőinek egy csoportja titkos megbeszéléseket folytatott a Kremlhez közel álló prominens oroszokkal és legalább egy esetben az ország vezető diplomatájával. Az egyeztetések célja az volt, hogy megteremtsék az alapot az Ukrajnában zajló háború lezárása – írja a forrásaira hivatkozva az NBC News amerikai hírcsatorna. A médium négy korábbi és két jelenlegi tisztviselő információira támaszkodik, s a megbeszélések egyik példájaként említik azt is, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter áprilisban több órán át tárgyalt a csoport tagjaival New Yorkban.

Washington és Moszkva titkos tárgyalásokat folytat a békéről (Fotó: ARIS MESSINIS / AFP)

Az NBC szerint a tárgyalások napirendjén az ukrajnai háború legfájdalmasabb kérdései szerepeltek, mint például az orosz kézben lévő ukrán területek sorsa, amelyeket Kijev talán soha nem tud felszabadítani. Lavrovval Richard Haass volt diplomata, a Külkapcsolatok Tanácsának leköszönő elnöke is találkozott – közölték jelenlegi és korábbi tisztviselők. A csoporthoz csatlakozott Charles Kupchan európai szakértő és Thomas Graham Oroszország-szakértő, a Fehér Ház és a külügyminisztérium volt tisztviselői, akik a Külkapcsolatok Tanácsának munkatársai.

Sajtóértesülések alapján arra lehet következtetni, hogy a tárgyalások céljai között szerepelt, hogy nyitva tartsák az Oroszországgal való kommunikációs csatornákat, és Washington felmérje a háború befejezését illető jövőbeni tárgyalások és kompromisszumok lehetőségét.

Az NBC forrásai szerint a megbeszélések ugyan a Biden-adminisztráció tudtával, de nem annak irányításával zajlottak. A Lavrovval való találkozón részt vevő egykori tisztviselők csak később tájékoztatták a fejleményekről a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsát. Egyelőre azonban nem világos, hogy milyen gyakran kerül sor egy ehhez hasonló, a háttérben zajló megbeszélésre, s az is kérdéses, hogy egy szervezett erőfeszítés részét képezi-e. Nem hivatalosan úgy tudni, hogy az Egyesült Államok részéről a tárgyaláson a védelmi minisztérium néhány korábbi tisztviselője is részt vett, köztük Mary Beth Long, korábbi védelmi miniszterhelyettes, aki nagy tapasztalatú a NATO-ügyekben. Sőt, legalább egy korábbi amerikai tisztviselő Oroszországba utazott, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrajnai háborúról – mondták ketten.

Orosz részről Szergej Lavrov mellett a megbeszéléseken részt vettek akadémikusok, kutatóintézetek vezetői és mások az orosz külpolitikai szférából, akiket Vlagyimir Putyin elnök „fülének” tartanak, olyanok, akik rendszeres kapcsolatban állnak a Kreml döntéshozóival – mondták a források, akik azonban a biztonságuk miatt nem voltak hajlandók név szerint azonosítani az orosz résztvevőket. 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket, ahogyan a washingtoni orosz nagykövetség sem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának egyik tisztviselője pedig azt mondta, hogy nem reagál konkrét, meg nem nevezett forrásokon alapuló híreket.

"Álláspontunk változatlan – Ukrajna sorsa nem dőlhet el Ukrajna nélkül. Sokszor beszélt erről az elnök és mások is a részünkről. Nem névtelenül, hanem egészen konkrétan és nyilvánosan"

 – mondták.

A média ennek ellenére megjegyzi, hogy egyre csak szaporodnak az arra utaló jelek, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei viszont alig várják, hogy Moszkva és Kijev ősszel a béketárgyalások felé forduljon, miután Ukrajna befejezi a folyamatban lévő ellentámadását. A jövő héten Joe Biden elnök Litvániában találkozik NATO-országok képviselőivel. A szövetségből jelezték, még mindig nem állnak készen Ukrajna felvételére a NATO-ba, és közeledik az amerikai elnökválasztás is. Egyesek attól tartanak, hogy a republikánusok csökkenthetik Ukrajna támogatását. 

A Nyugatnak új stratégiára van szüksége Ukrajnában elnevezéssel írt egyébként egy dokumentumot a korábban említett Haass és Kupchan. Ebben a szakértők azt jósolták, hogy Ukrajna ellentámadása után valószínűleg patthelyzet alakul ki a háborúban, és azt javasolták, hogy az Egyesült Államok kezdje meg az alapok lefektetését egy tűzszünet előterjesztéséhez, amelyben Oroszország és Ukrajna is visszavonná erőit a frontvonalból, hatékonyan létrehozva egy demilitarizált zónát.

Megjegyezték, egy semleges szervezet – akár az ENSZ, akár az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – megfigyelőket küldhetne a tűzszünet és a visszalépés megfigyelésére és betartatására. Hozzátették: "feltételezve, hogy tűzszünet áll fenn, béketárgyalásoknak kell következniük".

Közben a The Guardian brit napilap arról ír, hogy Joe Biden elnök kormánya nem hagyta jóvá és nem támogatta azokat a titkos találkozókat, amelyeket az Egyesült Államok korábbi nemzetbiztonsági tisztviselői Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és más oroszokkal tartottak az ukrajnai háború lezárását célzó esetleges tárgyalásokról – közölte a Fehér Ház és a külügyminisztérium. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Félelmetes háborús üzenetet küldtek a törökök Izraelnek

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

mandiner.hu

A MÁV elárulta, mi történt a debreceni intercityn, ahol a 444 szerint Magyar Péter testőrei elfoglalták az egyik kocsit

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

hirtv.hu

Nem akárhogy kívánt sok sikert Orbán Viktor az érettségizőknek + videó

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szívtelen anyja miatt állhatott le az öt hónapos csecsemő szíve

KÜLFÖLD

Tucatnyi áldozata lehet a magyar sorozatgyilkosnak, akit az oroszok képeztek ki

KÜLFÖLD

Hét démon szállta meg a szabót: a papoknak könyörgött, segítsenek neki

KÜLFÖLD

Tragédia a levegőben: madár miatt vesztette életét egy pilóta