Létrehozva: 2023.07.26.

Ezt nem lehet kimagyarázni: pénzmosásra használhatták Joe Biden fiának festményeit

Egy balliberális amerikai lap rántotta le a leplet Joe Biden újabb korrupciógyanús ügyéről.

Joe Biden amerikai elnök többszörösen eljárás alatt álló fiának festményeit Demokrata Párthoz közeli politikai megbízottak vásárolták meg több százezer dollár értékben - írja a művészvilágban jártas informátorokra hivatkozva a Buisness Insider üzleti lap. A portál kedden megjelent tényfeltáró cikke hatalmas belpolitikai vihart kavart Amerikában, hiszen a vásárlók leleplezése megerősítette azt a feltételezést, miszerint Hunter Biden művészi értékkel nem igazán rendelkező képeinek eladását vesztegetési pénzek legalizálására, azaz pénzmosásra használta az elnök családja.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Pénzmosásra használhatták Joe Biden fiának festményeit

A drog- és pornóbotrányairól ismert Hunter Biden még 2021-ben döntött úgy, hogy kipróbálja magát festőművészként. A New York Times ebben az időben egy interjút is készített az ifjabb Bidennel, akiről kiderült: az absztrakt művészetek nagy rajongója, a festményeit saját maga által fejlesztett technikákkal készíti el, a kedvenc motívumai pedig a japán stílusú „pszichedelikus virágok”. Korábban megjelent sajtóhírek szerint a közönség és a szakma véleménye megoszlott Hunter műveinek minőségéről: volt, aki rémesnek nevezte azokat, mások szerint „még keresi egyedi stílusát”.

Ennek ellenére Hunter már rövidtávon nagy sikereket ért el a szakmában. A képeit egy terrorizmus miatt korábban elítélt műkereskedő, Georges Berges New York-i galériájában állították ki, majd kínálták eladásra egy névtelen aukción. A festmények darabját 55 ezer és 225 ezer dollár közötti áron értékesítették.

 Georges Berges New York-i galériája, itt árverezték el Hunter Biden képeit
A galéria belülről

Mint később kiderült, a Fehér Ház döntött úgy, nem fogják nyilvánosságra hozni a Hunter-festményeket vásárlók neveit, nehogy befolyásszerzésre próbálják használni az üzletet. Azt mondták, még Hunter sem fogja tudni, kik vették meg a képeit, tehát elképzelhetetlen, hogy bárki így akarjon jó pozícióba kerülni apjánál, az elnöknél. 

Walter Shaub, a második Obama-adminisztráció etikai ügyekért felelős kormánymegbízottja szomorúnak nevezte, hogy Bidenék el kívánják titkolni a vásárlók nevét. Szerinte ugyanis kizárólag a nyilvánosság oszlatná el a felmerülő kételyeket, mivel ebben az esetben mindenki láthatná, kik fizetnek több százezer dollárt Hunter Biden amatőr képeiért, és könnyebben ellenőrizhető lenne, hogy a vásárlók kapnak-e valamit a pénzükért cserébe.

A képek eladásinak gyanús körményeire a szövetségi Kongresszus felügyeleti és elszámoltathatósági házbizottsága is felfigyelt, és információkat kért Georges Berges műkereskedőtől az eladásokkal kapcsolatban. A testület feltételezése szerint ugyanis az irreálisan drága festmények mögött egyértelműen pénzmosás állt.

A festmények vásárlóinak kilétéről mostanáig semmit nem lehetett tudni, még a képeket kiállító galéria tulajdonosa sem osztott meg ezzel kapcsolatban információkat az ügyben vizsgálódó kongresszusi bizottsággal. 

Kedden azonban a Buisness Insider terjedelmes tényfeltáró cikket jelentetett meg az eladások körülményeiről, illetve egyes vásárlók személyazonosságáról. A lap beszámolója szerint Hunter festményeiért eddig összesen 1,2 millió dollárt fizettek. A legtöbb képet egy meg nem nevezett vevő vásárolta meg, összesen 11 darabot, 875 ezer dollár értékben. A megnevezett vásárlók közül egyértelműen Elizabeth Hirsh Naftali a legérdekesebb, akit Joe Biden 2022 júliusában nevezett ki az amerikai külföldi örökség megőrzésével foglalkozó szövetéségi bizottság élére. Naftali korábban több mint 200 ezer dollárt adományozott Biden 2020-as kampányára, és az elnök beiktatása óta legalább 13 alkalommal járt a Fehér Házban.

Naftali mellett Hunter védőügyvédje, Kevin Morris is vásárolt festményeket az elnök fiától. Morris korábban azzal került be a hírekbe, hogy 2 millió dollárt adott kölcsön Hunternek, hogy segítsen neki befizetni az adótartozásait.

 

origo.hu

A ringben vadul meg igazán a szexi ausztrál ketrecharcos - galéria

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

mindmegette.hu

Ilyet még tuti nem kóstoltál: így készül a szuper laktató és krémes rakott tészta

hirtv.hu

Soha nem látott esélyről beszélt Matteo Salvini

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

mandiner.hu

Újra a Nyugat térfelén pattog a labda: Medvegyev bemutatta, mi változott az orosz külpolitikában

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

mindmegette.hu

Kiderült, hol és mikor nyitja meg első magyarországi boltját a Mere

ripost.hu

Ez gyors volt, Szoboszlai rengeteg csapattársát küldték el

ripost.hu

Így néz ki kívül-belül Dárdai Pál berlini villanegyedben fekvő álomotthona - galéria

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

ripost.hu

Titkolt terhesség: maradandó következménye lett, hogy ennyi idősen esett újra teherbe Jakupcsek Gabriella

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

20 méteren keresztül vonszolta a motoros az elgázolt 5 éves kislányt

KÜLFÖLD

Ráivott a rengeteg drogra - rendőrt sebesített meg az őrült magyar Bolzanóban

KÜLFÖLD

Álmában több mint 1,3 millióért vásárolt egy nő, legutóbb egy kosárlabdapályát rendelt házhoz

KÜLFÖLD

Hónapokig fájt a háta egy nőnek: sokkoló diagnózist kapott az orvosától