Létrehozva: 2023.07.29.

Lebontották Puskin emlékművét a kelet-ukrajnai Poltavában

Ukrajnában eddig 2500 Oroszországhoz köthető emlékművet bontottak le.

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin XIX. századi orosz költő, az orosz irodalom klasszikusa és Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió hőse emlékművét − jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtökön az Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadására hivatkozva. A portál Telegram-csatornáján fotókat tett közzé, amint a szobrokat leveszik talapzatukról, és elszállítják egy teherautón. 

Lebontották Puskin szobrát a kelet-ukrajnai Poltavában

A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról. A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Május 1-jén a helyi hatóságok a kulturális minisztérium hozzájárulását kérték 164 szovjet emlékmű eltávolításához az úgynevezett „dekommunizációs törvény” keretében.

A tárca ennek nyomán törölte őket az ukrán emlékművek listájáról, de a poltavai városi tanács még nem kapott írásbeli engedélyt a bontási művelet megkezdésére. 

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben kezdődött a „dekommunizációs törvény” elfogadása után. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint 2500 emlékművet bontottak le, kilencszáz települést és ötvenezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin- és kilenc Gorkij-szobrot és húsz, a „szovjet felszabadítóknak” állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, és 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet változtattak meg.

Puskin egyébként 1829-ben írt egy elbeszélő költeményt Poltova címmel, melyben a Svédország és Oroszország között vívott poltavai csatát mesélte el egy ukrán kozák szemszögéből. Csajkovszkij 1884-es Mazeppa című operája pedig a mű alapján készült.

A szoborbontás beleillik abba a szélesebb körű, államilag támogatott politikai kampányba, melynek célja az Oroszországhoz fűződő történelmi és kulturális kapcsolatok felszámolása. Ez a folyamat már a 2014-es kelet- és dél-ukrajnai konfliktus után megkezdődött, de a háború tavaly februári kirobbanása után gyorsult fel igazán. 2023 áprilisában pedig a csúcsára ért, amikor Volodimir Zelenszkij aláírt egy törvényt, amely betiltotta az Oroszországhoz kapcsolódó neveket és szimbólumokat. 

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter néhány hónapja még a nemzetközi tilalommal is megpróbálkozott, és felszólította az ország nyugati szövetségeseit, hogy bojkottálják az orosz kultúrát, és a háború végéig állítsák le Csajkovszkij és más orosz zeneszerzők zenéinek előadásait. A miniszter a baloldali Guardianben jelentetett meg véleménycikket arról, hogy szerinte egy ilyen kulturális bojkott megfelelő válaszlépés lenne arra, hogy, mint írja, Oroszország aktívan megpróbálja elpusztítani az ukránok kultúráját és emlékezetét.

Vlagyimir Putyin az orosz kultúra eltörlésére tett ukrán kísérletekre reagálva azt mondta, hogy az orosz kultúra az európai kultúra elidegeníthetetlen része. “Amikor valaki megpróbálja elpusztítani az orosz kultúrát, az öngyilkossági kísérlet, mert saját magát pusztítja el” – fogalmazott a hónap elején az orosz elnök.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elköltöző feleségétől követelt egy bugyit a TV2 egyik szereplője

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le