Létrehozva: 2023.07.29.
Módosítva: 2023.07.29.

Joe Biden nem ad elnöki kegyelmet adócsaló fiának

Legalábbis a Fehér Ház szóvivője szerint.

A Fehér Háznak láthatóan egyre kínosabb a Hunter Biden körüli ügy. Szerdán kiadott közleményükben azt írták, hogy az elnök és a first lady „szeretik a fiukat és támogatják az élete újraépítésében”. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője pedig igyekezett elzárkózni az ügyet érintő kérdésektől, azonban határozott nemmel válaszolt, amikor arról kérdezték, kap-e elnöki kegyelmet az ifjabb Biden - írja a Magyar Nemzet.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden nem ad elnöki kegyelmet az adócsaló fiának

Ahogy arról a hazai sajtó is beszámolt, Maryellen Noreika kerületi bíró szerdán nem volt hajlandó szentesíteni a Hunter Biden jogi csapata és a delaware-i ügyészi hivatal között a múlt hónapban született megállapodást, amely óriási felháborodást keltett, amiért túl kedvező, sokak szerint durván jogsértő volt az elnök fia számára.

A védelem ráadásul még ezt a több mint barátságos alkut is igyekezett kiterjesztően értelmezni, szerintük a megegyezés úgy értendő, hogy Hunter Biden az üzleti ügyeivel kapcsolatos minden jövőbeli vádemeléstől is mentesül. Az ügyészek véleménye szerint azonban a megállapodás csak az adóelkerülési és illegális fegyvertartási vádakat érinti. Ebbe végül Biden jogi csapata is belement.

Az ügyészek nemmel válaszoltak arra a kérdésre továbbá, hogy megakadályozza-e az alku a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvény (FARA) szerinti vádemelést. Ugyan egyelőre nem erősítették meg, hogy folyik ilyen nyomozás az elnök fia ellen a kínai és ukrán üzleti kapcsolatai miatt, de a képviselőház vizsgálata során feltárt tények és az informátorok tanúvallomásai nyomán ez egyre valószínűbb.

Most a két félnek tető alá kell hoznia egy elfogadható megállapodást, ha ez nem sikerül, Noreika bírónő kitűzheti a tárgyalást az ügyben. Ha létrejön az újabb vádalku, a bírónak azt jóvá kell hagynia, majd ítéletet hoznia. Bár az ügyészek a korábbi alku részeként a börtönbüntetés mellőzését javasolták, a bírónő saját maga fogja meghatározni a megfelelő büntetést, tehát az ügyészi javaslattól eltérően is dönthet  – mutat rá a BBC.

Közben folytatódik a képviselőház vizsgálata is Hunter Biden üzleti ügyeivel kapcsolatban. A képviselőház republikánus tagjai hevesen ellenezték az előző, általuk túl enyhének tartott megállapodást, és üdvözölték, hogy Noreika bírónő elutasította azt.

A bírónő helyesen cselekedett, amikor visszautasította Hunter Biden kedvező vádalkujának jóváhagyását– idézi James Comert, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnökét a Breitbart.

Women's Ice Hockey: United States v China - Day 3
A vádalku elutasítása után Hunter Biden mégis börtönbe kerülhet

Mindeközben egy újabb botrány van kialakulóban Hunter Biden körül. A Fox New hírportál beszámolója szerint az elnök fia továbbra is washingtoni ügyvédi kamara tagja, annak ellenére, hogy a szakmai magatartási szabályok szerint vétségnek számít, ha egy ügyvéd „olyan bűncselekményt követ el, amely negatívan hat a becsületességére, a megbízhatóságára vagy más tekintetben az ügyvédi alkalmasságára”. 

A kamara szabályzata külön nevesíti az adócsalást, márpedig Biden elnök fiával szemben két ilyen vád is van. Szintén a kamarai szabályokba ütközik a kábítószerrel való visszaélés, amit az ifjabbik Biden maga is elismert. A washingtoni kamara szerint az is kötelességszegésnek minősül, ha valaki „azt állítja vagy sugallja, hogy képes helytelenül befolyásolni egy kormányzati szervet vagy tisztségviselőt”. Márpedig egy informátor tanúvallomásában megerősítette, hogy az ifjabb Biden 2017-ben egy kínai üzleti partnerének küldött fenyegető üzenetében azt írta, hogy az apja, Joe Biden ott ül mellette, vagyis így próbált meg nyomást gyakorolni.

 

origo.hu

Felismerhetetlen a magyar tévézők egykori kedvence, MacGyver - így néz ki manapság

origo.hu

Döbbenetes látogatást tett Zelenszkijné, erre senki sem számított

borsonline.hu

„Még nincs saját lakásom 25 évesen” – Dárdai Blanka csúnyán kifakadt

mandiner.hu

Fordulópont Brüsszelben: Magyarország nyerhet Von der Leyen kapitális hibája után

life.hu

Jennifer Lopez és 16 éves lánya kéz a kézben sétált Párizs utcáin: Emme-t csak ritkán láthatjuk

vg.hu

Ezt nem várta senki: újabb rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be Magyarországon – véget ért az általános árcsökkentés

magyarnemzet.hu

Mutyitérkép: Elkészült a kispesti botrányos ügyek atlasza

travelo.hu

Hétvégén jön az ország legjobban várt családi eseménye

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Szívszaggató tragédia: halálos balesetet szenvedett a mosolygós nagymama

KÜLFÖLD

Kerekesszékre ítélték a 3 éves SMA-s lányt, mégis kúszni kezdett

KÜLFÖLD

„Percről percre küzd az életéért” - Egy 5 éves lányt a hintája fojtott meg, összetörtek a szülők

KÜLFÖLD

„Ez a legjobb ajándék, amit kaphattam” – Hazatérhetett a kórházból az életéért küzdő 3 éves