Létrehozva: 2023.07.24.

Politikai földindulás: évtizedes tabu dőlhet meg Németországban

Óriási belpolitikai vihar támadt Németországban, miután a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párttal való együttműködés lehetőségéről beszélt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

A jelenleg ellenzékben lévő jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy televíziós interjúban felvetette annak a lehetőségét, hogy önkormányzati szinten a pártja összefogjon a radikálisan jobboldali és bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párttal - írja a Politico online kiadása. Ahogy arra számítani lehetett, Friedrich Merzre kijelentése hatalmas belpolitikai vihart kavart Németországban, hisz a mainstream pártok között eddig tabunak számított a AfD-vel való együttműködés bármilyen formája. Szakértők szerint a német politikai életben rég nem tapasztalt változás állna be, ha a CDU összefogna velük.

Friedrich Merzre nem tartja kizártnak, hogy a CDU önkormányzati szinten együttműködjön az AfD-vel

„A helyi politika különbözik az állami és a szövetségi politikától”

- fogalmazott Merzre arra az újságírói kérdésre, miért lépne szövetségre az eddig politikai karanténba zárt AfD-vel. A CDU vezetője ugyanakkor nyomatékosan leszögezte, hogy szövetségi szinten és az Európai Parlamentben továbbra sem hajlandó együttműködni a párttal.

Merzre megjegyzéseivel kapcsolatban mindenképp érdemes elmondani, hogy a múlt héten már több közvélemény-kutatás is 20 százalékpontra, vagy afölé mérte Alternatíva Németországért pártot, ami így csak 4 százalékkal van lemaradva a kutatásokat jelenleg vezető CDU-CSU-tól. A jelenleg kormányzó német Szociáldemokrata Párt (SPD)pedig mostanra a harmadik helyre szorult a maga 17-18 százalékával, ami történetének egyik legrosszabb eredménye. 

Az AfD ráadásul nemcsak a kutatásokban ért el sikereket: júniusban elnyerte első polgármesteri székét, de egy járásban is ők kerültek ki győztesen egy választáson, miközben az összes többi klasszikus német párt egy jelölt mögé állt be a második fordulóban. Ezzel kapcsolatban Friedrich Merzre kijelentette, hogy a demokratikus döntéseket tiszteletben kell tartani, amelyek egyúttal újfajta együttműködésekre adhatnak lehetőséget.

A legfrissebb közvéleménykutatások már 20 százalékpontra, vagy afölé mérik Alternatíva Németországért pártot (Forrás: Europe Elects)

Fontos elmondani, hogy Merzre megjegyzései homlokegyenest szembementek a kereszténydemokraták pártelveivel, amelyek alapján eddig közvetlen és közvetett módon is kizártak mindenféle kooperációt a radikálisokkal. Kai Wagner, Berlin CDU-s polgármestere a Twitteren határolódott el pártelnökének szavaitól: 

"Az AfD a szembenállás és a megosztottság pártja. Hogyan tudnánk tehát EGYÜTTműködni velük? A CDU nem tud, nem akar és nem fog együttműködni egy olyan párttal, amelynek üzleti modellje a gyűlölet, a megosztottság és a kirekesztés"

Ezzel párhuzamosan a Zöldek már Friedrich Merz személyét sem kímélték a bírálatoktól, az ökopárt képviselője, Sara Nanni egyenesen a demokrácia rombolójának nevezte a pártelnököt.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által a Deutsche Presse-Agentur megbízásából készített friss felmérés szerint az állampolgárok 57 százaléka jelenleg szélsőjobboldali pártnak tartja az AfD-t, míg 19 százalék szerint az AfD polgári-konzervatív párt.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal 2021 márciusában az AfD-t a szélsőjobboldali pártok közé sorolta. Ezt a titkosszolgálati eszközök alkalmazását lehetővé tevő besorolást a kölni közigazgatási bíróság 2022 márciusában megerősítette. Az AfD fellebbezett. A münsteri felsőbb közigazgatási bíróság előtti eljárás még nem zárult le.

 

origo.hu

Ádám Martin magyar válogatott csatár legjobb mémek

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

Műveltségi kvíz: ha 7-re tudod a választ, már átlag felett vagy!

hirtv.hu

Őrizetbe vették a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját

metropol.hu

Kern András idősek otthonába költözött

mandiner.hu

Gúnyos orosz üzenet: Zelenszkij azt mondta, kész bármit megtenni a hazája érdekében. Meglátjuk, készen áll-e mindenre

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

travelo.hu

Új közvetlen járat indul idén Spanyolország gasztrofellegvárába

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

ripost.hu

Most jött a hír: brutális baleset történt, folyamatban a mentés

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

Forró események következnek az ukrán fronton, bedurvul a háború

KÜLFÖLD

Karnyújtásnyira került a béke, Amerikán múlik most minden

KÜLFÖLD

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD

Tönkre akarja tenni Józsefet a fapados legitársaság; egyetlen bűne, a neve

KÜLFÖLD

Embertelen: Nyilvános helyre vitte az újszülött babáját, majd ott hagyta a földön

KÜLFÖLD

"Gyerek volt" – Felfoghatatlan tragédia, unokáját gyászolja a nagymama

KÜLFÖLD

Pánik a magyarok kedvenc üdülőhelyén: sorra kerülnek elő az eltűntek holttestei