Létrehozva: 2023.07.27.

Elutasították a vádalkut: mégis börtönbe kerülhet Joe Biden fia

Minden szakértői várakozásra rácáfolt a Hunter Biden ügyében eljáró bíró döntése.

Szerző Gaál József

Nem várt fordulatot vett Joe Biden amerikai elnök többszörösen eljárás alatt álló fiának büntetőpere, miután az ügyben eljáró szövetségi bíró alkotmányossági kifogást emelet az Igazságügyi Minisztérium és Hunter Biden közötti vádalkuval kapcsolatban, majd visszaküldte azt újraszövegezésre a jogászoknak - írja a New York Post online kiadása. A bíróság 30 napot adott Biden jogi csapatának arra, hogy érveket nyújtson be a megállapodás jogszerűsége mellet. A döntés ugyan átmeneti, viszont utat nyitott azelőtt, hogy Hunter Biden ügyében végül nem születik megállapodás, amit így bíróság előtt kell majd megtárgyalni, amelynek végén akár börtönbüntetésre is ítélhetik.

Women's Ice Hockey: United States v China - Day 3
Elutasították a vádalkut: mégis börtönbe kerülhet Joe Biden fia (Fotó: Bruce Bennett / Getty Images)

Ahogy arról a hazai sajtó is széles körben beszámolt, a most elutasított vádalku részekén Hunter bűnösnek vallotta volna magát két adóügyi, valamint egy illegális fegyvertartással kapcsolatos bűncselekményben, cserébe pedig nem ítélték volna börtönbüntetésre.

Ez a megállapodás részben megbukott szerdán, miután Maryellen Noreika, Delaware állam szövetségi kerületi bírója a meghallgatáson aggályait fejezte ki a vádalku szövege miatt. A bírói indoklás szerint a vádalku azon része törvényellenes, mely megtiltaná, hogy a jövőben nyomozás induljon Hunter adócsalási ügyeiben.

Miután a bíró kifogást emelet a vádalkuval szemben, Hunter Biden kénytelen volt ártatlannak vallani magát az ellene felhozott vádakban. A CNN tudósítása szerint az elnök fiának viselkedése látványosan megváltozott a döntés hatására. Mint írták, "kezdetben higgadt és laza volt, később azonban izgatottnak és aggódónak tűnt, miután világossá vált számára, hogy a megállapodás veszélyben van".

A vád szerint Hunter Biden 2017-ben és 2018-ban is elmulasztotta 100-100 ezer dollár adó megfizetését 1,5 millió dollár évenkénti jövedelme után. A bűntetőeljárás másik eleme tiltott fegyverbirtoklás volt, Hunter ugyanis nyilvántartott kábítószer-használóként nem juthatott volna lőfegyverhez, 2018 októberében mégis rendelkezett egy pisztollyal. A vádalku részeként ebben az ügyben a bírósági tárgyalást megelőző, úgynevezett elterelő eljárásban állapodtak meg az ügyvédek és ügyészek. Tiltott fegyverbirtoklásért akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható az amerikai törvények szerint. 

Külön érdekesség, hogy a bírói végzés rendkívül szigorú feltételekhez kötötte, hogy Hunter Biden szabadon védekezhessen az eljárás lezárultáig. Eszerint az elnök fiának tilos lőfegyvert birtokolnia, tilos bármilyen kábítószert fogyasztania - ide értve a marihuánát is, tilos alkoholt fogyasztania, munkát kell kell keresnie és drogprevenciós előadásokon kell részt vennie. Ezek a feltételek ráadásul nem csupán tájékoztató jellegűek, ha Hunter bármelyiket megszegi, azonnal letartóztatják.

Ahogy arra számítani lehetett, a bírósági eljárást komoly politikai figyelem övezi az Egyesült Államokban, ami árthat Joe Biden számára, aki már megkezdte elnöki újraválasztási kampányát. A republikánus politikusok és véleményvezérek egybehangzóan azt állítják, hogy túlságosan méltányos megállapodás született, és Hunter ügyét a bíróság előtt kell megtárgyalni.
 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2018-ban kezdett el nyomozni Hunter ellen, akinek először a tengerentúli üzleteivel és tanácsadásával kapcsolatos pénzügyeket vizsgálták. Mint kiderült, az elnök fia szándékos nem adta le a több millió dolláros külföldi jövedelme utáni adóbevallását a 2017-es és 2018-as naptári évben, így ezután elmulasztotta befizetni a szövetségi jövedelemadót.

Később a nyomozás illegális fegyvertbirtoklásra is kiterjedt, miután Hunter 2018-ban hazudott a regisztrált drogfüggőségéről egy delaware-i fegyverkereskedőnek, hogy pisztolyt vásárolhasson. Ahogy arról a Ripost korábban beszámolt, Hunter imádott a fegyverrel villogni, és több videóit is készített magáról, ahogy kábítószer hatása alatt, meztelenül, prostituáltak társaságában lövések leadását imitálja. Ebben az időben Hunter az agytumorban elhunyt testvérének, Beau Bidennek az özvegyével, Hallie Bidennel járt, aki egy alkalommal annyira megijed a bedrogozva pisztollyal hadonászó Huntertől, hogy elvette tőle a fegyvert, és egy élelmiszerbolt mögötti szemetesbe dobta. A nő attól félt, hogy Hunter egy rosszabb pillanatába fejbe lövi magát. A szemetesbe dobott fegyver később az FBI birtokába került, ezért a szövetéségi ügynökség vizsgálatot indítottak az ügyben.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

magyarnemzet.hu

Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét