Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2023.07.18.

Egy amerikai férfi poénból átlépte az észak-koreai határt, letartóztatták

A férfi hangosan felnevetett, majd átfutott a határon.

Helyi idő szerint kedd délután az észak-koreai hatóságok őrizetbe vettek egy amerikai állampolgárt, aki engedély nélkül, feltehetően poénból átlépte a határt Dél-Koreából Észak-Koreába - írja a CBS News amerikai hírportál. A Travis King néven azonosított férfi egy orientációs túrán vett részt az incidens helyszínén, a Korea határán található "tűzszüneti faluban" (JSA). Egy szemtanú elmondása szerint, amikor a turistacsoport meglátogatta a határt, King hangosan felnevetett és elkezdett rohangálni az épületek között. „Először azt hittem, hogy ez egy rossz vicc, de amikor nem jött vissza, rájöttem, hogy nem az" - fogalmazott. 

Dél-koreai katonák őrt állnak a két Korea határán található "tűzszüneti faluban"

Az ENSZ parancsnoksága egy Twitter-üzenetben megerősítette az incidenst: „Egy amerikai állampolgár a JSA körútján engedély nélkül átlépte a katonai demarkációs vonalat a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban (KNDK). A férfi jelenleg a KNDK őrizetben van, és a dél-koreai kollégáinkkal együtt dolgozunk az incidens megoldásán”. 

A CNN arról számolt be, hogy az őrizetbe vett férfi az amerikai hadsereg katonája, és a történtek idején Dél-Koreában nyaralt.

A koreai háborút nem zárta le békekötés, a két országot demarkációs vonal mentén demilitarizált övezet választja el egymástól.. Ezen a területen található a hivatalosan Közös Biztonsági Területnek (JSA) nevezett "tűzszüneti falu". A határ a világ egyik legjobban megerősített területe: aknák, elektromos és szögesdrót kerítések, valamint megfigyelési technológia biztosítja, a fegyveres őrök 24 órában járőröznek.

Az amerikai külügyminisztérium 2015-ben megtiltotta az amerikai állampolgároknak, hogy Észak-Koreába utazzanak, „mivel fennáll az amerikaiak letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásának súlyos veszélye”. A döntés azután született, hogy egy Otto Warmbier nevű diákot az észak-koreai hatóságok elfogtak, amikor az országban tartózkodott. Warmbier 2017-ben halt meg, néhány nappal azután, hogy kiengedték a börtönből és hazaszállították az USA-ba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek