KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

3 hónapja

Zelenszkij lesöpörte az asztalról Ferenc pápa béketervét

Az ukrán elnök szerint az igazságos béke elérésének egyetlen lehetséges módja, ha Ukrajna dönt annak feltételeiről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lényégében lesöpörte az asztalról Ferenc pápa béketervét, miután Kijevben találkozott Matteo Zuppi bolognai olasz bíborossal, a katolikus egyházfő békepárti különmegbízottjával. A zárt ajtók mögött történt tárgyalásokkal kapcsolatban Zelenszkij azt írta a közösségi oldalán, hogy a megbeszélések során szó volt az ukrajnai helyzetről, valamint a humanitárius segítségnyújtásról is. De ahogy korábbi vatikáni látogatása során, az elnök most is egyértelművé tette, Kijev örül, ha más államok erőfeszítést tesznek a békéért, ugyanakkor "mivel a háború Ukrajna területén folyik, a béke elérésének algoritmusa csak ukrán lehet.”

Ferenc pápa és Matteo Zuppi bolognai olasz bíboros (Fotó: GIORGIO BENVENUTI)

„Csak a közös erőfeszítések, a diplomáciai elszigeteltség és az Oroszországra nehezedő nyomás befolyásolhatja az agresszort, és hozhat igazságos békét”

- fogalmazott hivatalos közleményében az ukrán elnök.

Matteo Zuppi, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke június 5-e és 6-a között tett látogatást az ukrán fővárosban azzal a céllal, hogy "mélyreható tárgyalásokat" folytasson az ukrán vezetéssel a békéről. Fontos elmondani, hogy Ferenc pápa nem véletlenül Zuppit választotta békenagykövetnek, a bíboros közbenjárásával sikerült ugyanis békemegállapodással lezárni a több mint egymillió emberéletet követelő mozambiki polgárháborút 1992-ben.

A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint Zuppi ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban meggyilkoltak mintegy négyszáz civilt. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, amelyben az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

A Vatikán közölte, hogy Zuppi tájékoztatni fogja a pápát az állami és vallási vezetőkkel folytatott találkozói eredményeiről. Mint ismert, Ferenc Pápa először a Magyarországról Rómába tartó repülőútja alkalmával beszélt arról, hogy békemissziót tervez Ukrajnába. 

Andrii Yurash, Vatikán kijevi nagykövete kijelentette, hogy Ukrajna üdvözli a Szentszék érdeklődését „az Oroszország által indított véres háború” iránt, valamint azon szándékát, hogy „mélyen megértse a valóságot”.

Zuppi ukrajnai látogatására egyébként csaknem egy hónappal azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magánaudiencián járt Ferenc pápánál a Vatikánban. Ahogy arról a Ripost is beszámolt, a katolikus egyházfő zárt ajtók mögött megfedte az ukrán elnököt a háborúpárti álláspontja miatt.

Mérhetetlen modortantalanságáról adott tanúbizonyságot Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, amikor május 13-án délután magánaudiencián járt Ferenc pápánál a Vatikánban - írja a Exxpress konzervatív osztrák hírportál. A lap elemző cikke szerint Zelenszkij a legegyszerűbb protokolláris szabályokat sem tartotta be, és sok tekintetben úgy viselkedett a katolikus egyházfővel, mintha az egyik hivatali beosztottja lenne.

 

Ahogy arról a hazai és nemzetközi sajtó is széles körben beszámolt, Volodimir Zelenszkij szombaton egynapos látogatásra érkezett Rómába, ahol először Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Sergio Matarella államfővel, majd Ferenc pápával is találkozott. A katolikus egyházfő mintegy negyven percen keresztül egyeztetett az ukrán elnökkel, a legfontosabb témák között szerepelt az ukrajnai háborús konfliktus és az ahhoz kapcsolódó humanitárius és politikai helyzet.

A találkozóról készült felvételeket alaposan kielemezve az Exxpress arra következtetésre jutott, hogy Zelenszkij már az érkezésekor rendkívül udvariatlanul viselkedett a Vatikánban. A pápai rezidenciába belépve ugyanis az ukrán elnök nem engedte maga elé az egyházfőt, hanem "ajtókereten átpréselődve megelőzte", mintegy szerepet cserélve, épp ki kíséri a másikat. Nem sokkal később pedig Zelenszkij anélkül leült a pápa íróasztala melletti karosszékbe, hogy az egyházfő hellyel kínálta volna. Majd felállni sem volt hajlandó, amikor Ferenc pápa bemutatta neki a legszorosabb vatikáni tanácsadóját, akivel az ukrán elnök ülve fogott kezet.

A pápai hivatal folyosóján Zelenszkij megelőzte Ferenc pápát
Az ukrán elnök a pápát megelőzve leült az egyházfő íróasztalához

Az Express szerint a találkozó legmodortalanabb pillanata egyértelműen az volt, amikor Zelenszkij félreérthetetlenül kijavította a pápát, és a szavába vágva azt mondta neki, hogy Ukrajnának nincs szüksége közvetítőkre. "Putyinnal nem lehet tárgyalni, erre a világon egyetlen ország sem képes" - fogalmazott az ukrán elnök, akinek a heves reakcióján a pápa is meglepődött.

Noha az Exxpress cikkében nem említik, más lapok és véleményformálók arról írtak, hogy az ukrán elnök a "szokásos militarista viseletével" is homlokegyenest szembement az etikettel. A CNN egy korábbi összefoglalója szerint a szentatyával való, formális találkozón az államfőknek kötelező a fekete szmoking vagy öltöny. Emellett többen kritizálták, hogy  az ukrán elnök egy golyóálló mellényből készített "műalkotást" ajándékozott a pápának, amivel akarva akaratlanul a háború mellett foglalt állást. A pápa viszont a béke mellett, ugyanis egy olajágat szimbolizáló bronzszobrot adott Zelenszkijnek.

Sokak szerint Zelenszkij "szokásos militarista viselete" is tiszteletlen volt a pápával szemben

Zelenszkij egyébként találkozó után azt nyilatkozta: "Hálás vagyok, hogy a pápa személyesen is odafigyel az ukránok millióinak tragédiájára. A deportált gyermekek tízezreire is rámutattam. Mindent meg kell tennünk, hogy hazahozzuk őket. Továbbá felszólítottam az Ukrajnában elkövetett orosz bűnök elítélésére, mert nem lehet egyenlőség az áldozat és az agresszor között. Beszéltem a mi békeformulánkról is, amely az egyetlen hatékony formula az igazságos béke eléréséhez. Felajánlottam neki, hogy csatlakozzon a végrehajtásához".

Ferenc pápa azt hangsúlyozta a találkozó után, hogy sürgősen szükség van az emberség gesztusaira a legsebezhetőbb emberek, a konfliktus ártatlan áldozatai felé.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a válófélben lévő Tóth Gabi

origo.hu

Ötmillió forintért vett kutyát a TV2 sztárja

metropol.hu

Fekete péntek: megint elgázolt a vonat valakit

ripost.hu

Gáspár Győző a Fradi-lelátó divatdiktátoraként pózolt - Fotó!

mandiner.hu

Ezt az olajat ne vásárolják! – májrákot okozhat, visszahívta a Nébih

origo.hu

A műtőasztalon fekszik Horváth Gréta

travelo.hu

Fotók: Megnyitott a történelmi jelentőségű Renoir-kiállítás a Szépművészetiben

vg.hu

Az élelmiszer-infláció letöréséhez nem elég a 6 árharcos multi élelmiszerlánc(x)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

ripost.hu

Emlékszel Bud Spencer kedvenc ételére? Íme a recept

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migránsok ütköztek meg Németországban egy felvonulás részvevőivel

KÜLFÖLD

Ítéletet mondtak a szlovákok Orbán Viktorról, ez a véleményük a magyar miniszterelnökről

KÜLFÖLD

„Büszkék vagyunk!” – írta Orbán Viktor a nap örömhíre kapcsán

KÜLFÖLD

Mi lesz a benzinkutakkal? Pár éven belül véget érhet az üzemanyagok korszaka

KÜLFÖLD

Verekedés tört ki egy kocsmában, lövések is dördültek, ketten meghaltak

KÜLFÖLD

Egy hintában szenderült örök álomba a négy hónapos csecsemő

KÜLFÖLD

A szankciók nem rendítették meg az oroszokat

KÜLFÖLD

"A börtön az én szememben túl jó neked!" Facebook-bejegyzésből tudta meg a lány, hogy megölték az anyját