Létrehozva: 2023.06.30.
Módosítva: 2023.06.30.

Nem túlzás: Franciaország háborús övezetté változott

A francia nagyvárosokban állandósultak a gyújtogatások, fosztogatások és a fegyveres összecsapások.

Sorozatban harmadik napja tartanak zavargások Franciaországban, miután a rendőrök halálos lövést adtak le egy intézkedésnek ellenálló, bevándorló hátterű fiúra. Az erőszakos cselekmények kezdetben a francia nagyvárosok migránsok lakra külső kerületeire koncentrálódtak, de előző éjszaka már egész települések váltak háborús övezetté. A hatóságok 40 ezer rendőrt mozgósítottak, valamint egyes helyeken már a terrorelhárítást is bevetették. Elisabeth Borne francia miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy a kormány „minden lehetőséget” fontolóra vesz a rend helyreállítás érdekében, és nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy szükségállapot vezetnek be az ország egész területén.

Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában (FORRÁS: MTI/EPA/YOAN VALAT)

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, Franciaországban egy észak-afrikai fiú halála miatt törtek ki zavargások. A Naël M. néven azonosított áldozatot kedd délelőtt próbálták meg igazoltatni a rendőrök, miután egy luxus Mercedes-AMG autó volánja mögött többszörösen megsértette a KRESZ-szabályokat. A sofőr kezdetben nem volt hajlandó megállni, de később egy zsákutcában sarokba szorították. Ezt követően az egyenruhások körbevették az autót, a 17 éves fiú azonban nem állította le a motort, sőt, megpróbált újra elindulni, elsodorva a rendőröket. Egy 38 éves tiszt ekkor nyitott tüzet, egyenesen a fiú mellkasára célozva. Az áldozatnak ezután még sikerült elhajtania, de néhány sarokkal odébb egy oszlopnak csapódott. A helyszínre siető mentősök már nem tudták megmenteni az életét. 

A halott fiú már korábban is ismert volt a rendőrség számára, többször is előfordult, hogy nem tett eleget a rendőri intézkedésnek, valamint több alkalommal vezetett jogosítvány nélkül. A lövést leadó rendőrtisztet szándékos emberölés vádjával később őrizetbe vették. Az ügyvédje szerint a védence féltette az életét, ezért nyitott tüzet. 

Naël halála miatt kedd és szerda este még csak Párizs utcáin törtek ki erőszakos zavargások, csütörtök este viszont már egész Franciaország lángokban állt. Az elmúlt 24 órában több város is háborús övezetté vált, országszerte törtek-zúztak és fosztogattak a tiltakozók.

Az erőszakos cselekményekről megszámlálhatatlan videofelvétel jelent meg a nagy közösségi oldalakon. Az egyik videón például az látható, ahogy a párizsi zavargások résztvevői ellopnak egy sportautót, nekihajtanak egy élelmiszerbolt bejáratának, majd a csőcselék beront és kifosztja az üzletet.

Egy párizsi bevásárlóközpontban, a Chatelet Les Halles-ban egy cipőboltba is betörtek a demonstrálók, valamint a Rue de Rivoli bevásárlóutcán is betörtek több ékszerüzletbe és luxusbutikba.

Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, majd felgyújtottak több kormányzati épületet, valamint a központi könyvtárat. A dél-franciaországi nagyvárosban arra is volt példa, hogy a tüntetők kifosztottak egy rendőrséget, fegyverekhez és lőszerhez jutva így.

Lille-ben, Lyonban és Bordeaux-ban is erőszakos cselekményekre került sor. Ezekben a városokban is különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a mostani volt a legdurvább éjszaka az eddigi három közül. Mint írták, a rendőrség péntek délelőtti adatai szerint Franciaország-szerte legkevesebb 667 embert vettek őrizetbe csütörtök éjjel (közülük 307-et a fővárosban). A rendőrség azt is közölte, hogy 249 rendőr megsérült az összecsapásokban. 

„Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie”

– jelentette ki Gérald Darmanin francia belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben. Az országos zavargások közepette hatalmas felháborodást váltott ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök és felesége csütörtökön Sir Elton John koncertjén bulizott a párizsi Accor Arénában.

Fontos elmondani, hogy a franciaországi zavargások péntek este átterjedtek Brüsszelre is. Sajtóbeszámolók szerint a belga fővárosban a csőcselék autókat rongált meg és utcakövekkel dobálta meg a rendőröket. Kora este a tömegközlekedést is le kellett állítani a belső kerületekben, miután az Anneessens nevű metrómegállót lezárták egy szerelvény megrongálása miatt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

magyarnemzet.hu

Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét