Létrehozva: 2023.06.04.

Biztosan meghal valaki, ha felteszik a világ legszörnyűbb kérdését

Csak extrém körülmények között teszik fel, és garantálja, hogy valaki meghal.

A tengerészek „kényes kérdésként” hivatkoznak egy szörnyű forgatókönyvre, amely mindig valaki halálához vezet a hajó legénységének tagjai közül. Nem szeretnek róla beszélni, de a tengeren fennáll a veszélye, hogy bizony előfordul.

Ideális körülmények között, sok friss ivóvíz mellett, egy átlagos ember körülbelül egy hónapig kibírja étel nélkül.

 

A világ legszörnyűbb kérdésének eredettörténete több mint 200 évvel korábbra, egészen 1820-ra nyúlik vissza. Ennek az évnek az őszén az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államához tartozó Nantucket szigetről indult útnak a The Essex bálnavadászhajó, melyet november 20-án bosszúból megtámadott és elsüllyesztett egy nagy ámbráscet.

A 20 túlélő három kis evezős csónakban lelt menedékre, de jól tudták, nincs elég élelmük és vizük ahhoz, hogy mindannyian életben maradjanak, amíg elérik a szárazföldet.

Két hétig hánykolódtak a tengeren a mentőcsónakokban, amikor elfogyott az étel és a friss víz, ezért a tengerészek tengervízzel öblítették ki a szájukat, és már kénytelenek voltak a saját vizeletüket inni. Két matróz meghalt, őket társaik a tengerbe temették. Majd Isaac Cole sem bírta tovább, akinek halála után a kétségbeesett tengerészek úgy döntöttek, hogy megeszik a holttestét. A korabeli jelentések szerint „elfogyasztották a máját és a veséjét, de alaposan megküzdöttek az inas hússal”.

Ám a túlélőknek hamarosan ismét élelemre volt szükségük, ezért kiválasztották maguk közül, hogy ki áldozza fel magát a többiekért – ezt a hátborzongató tengeri szokást azóta „kényes kérdésként” emlegetik - írta a Mirror.

A kegyetlen döntéshez az Essex naplójának egy üres oldalát kitépték és csíkokra osztották. Az egyik kicsit rövidebb lett, mint a többi, majd mindegyiket egy kalapba tették, és sorsot húztak. A 18 éves Owen Coffin, az Essex kapitányának, George Pollardnak az unokatestvére húzta a legrövidebbet.

Későbbi beszámolók szerint Pollard önként jelentkezett fiatal unokatestvére helyett, de Coffin nem fogadta el a kapitány önfeláldozását. Ezután a hóhért is sorsolással választották ki, ő Charles Ramsdell lett, aki Coffin közeli barátja volt, és neki kellett lelőnie hajóstársát.

Egy héttel később egy másik tengerész, Barzillai Ray is meghalt, a túlélők pedig a nyílt vízen töltött hátralevő idejük alatt elsősorban Coffin és Ray holttestéből táplálkozva maradtak életben.

Végül az Essex legénységéből nyolcan élték túl a nem mindennapi megpróbáltatásokat, közülük 1821. április 5-én mentették ki a tengerről az utolsó matrózt. Az életben maradt tengerészek összesen hét halott társukból ettek, amíg a csónakokban hánykolódtak.

A „kényes kérdés” a modern korban már szinte feledésbe merült, ugyanis a GPS-nek és a modern kommunikációs eszközöknek köszönhetően nagyon ritka, hogy a hajótörött tengerészeknek heteket kell várniuk a megmentésükre. Az utolsó bejelentett eset, amikor matrózok arra kényszerültek, hogy megegyék bajtársaikat, az SS Dumaru szerencsétlensége után történt. Ezt a hajót 1918. október 16-án villámcsapás érte, és a robbanóanyagot is tartalmazó rakománya felrobbant, a legénység nagy része pedig mentőcsónakokban vesztegelt hetekig. Közülük többen kannibalizmushoz folyamodtak a túlélés érdekében.

51 évvel ezelőtt az uruguayi légierő egyik repülőgépének személyzetével történt hasonló tragédia: 1972-ben kényszerleszállást hajtottak végre az Andokban, és mivel nem volt más választásuk, emberi maradványokat ettek, amíg 72 nap múlva kimentették őket a dzsungelből.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Unatkozott a dugóban, egyszerűen zseniális, milyen szórakozást talált ki magának - videó

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

borsonline.hu

Ezen igazodjunk ki: mutatjuk, hogy milyen időre számíts a következő napokban

vg.hu

Lassan már a kutyának se kell a Prémium Magyar Állampapír

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

KÜLFÖLD

„Félek, hogy elfelejt, még csak 4 éves” - azt hitték, hogy csak gyomorégése van, most az életéért küzd az édesanya

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya