Létrehozva: 2023.05.01.

Hatalmas összeget kell visszafizetnie a korábbi brit miniszterelnöknek

Újabb botrányba keveredett a mindösszesen 45 napig hivatalban lévő Liz Truss.

Szerző Gaál József

A brit miniszterelnöki kabinetiroda 12 ezer fontot (kb. 5 millió forint) követel Liz Truss korábbi kormányfőtől, miután kiderült, hogy a politikus rendelkezésére bocsájtott vidéki rezidenciából rengeteg használati tárgy, köztük fürdőköpenyek és papucsok tűntek el - írja a Daily Mail online kiadása. A bulvárlap beszámolója szerint a mindösszesen 45 napig hatalmon lévő Truss az állami tulajdonban lévő Chevening-birtokon készült fel a kormányzására tavaly nyáron, a kormány pedig most igyekszik behajtani rajta az ottani költéseit.

Liz Truss minösszesen 45 napig volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke (Fotó: Lauren Hurley / No10 Downing Street)

A Daily Mail egyik forrása szerint a jelenlegi brit kormány illetékesei már közölték a volt miniszterelnökkel, hogy ki kell fizetnie Chevening-birtokon töltött idő alatt eltűnt tárgyakat – valamint a stábja által ott elfogyasztott ételeket és borokat –, mivel a költségek pártpolitikai okokból, nem pedig állami ügyek miatt merültek fel. Egyes források szerint Truss a vidéki rezidenciát arra használta a hivatalba lépése előtti hetekben, hogy a belső köreivel találkozzon, és ezek a találkozók esténként gyakran olyan bulikba torkolltak, ahol sok bor fogyott. A ház alkalmazottai elmondták, hogy ebben az időszakban rengeteg fürdőköntös és papucs tűnt, ezért kérték meg a kabinetirodát arra, hogy fedezze a költségeket.

A Londontól mintegy 30 kilométerre délre található Chevening-birtok korábban a brit királyi család tulajdona volt, jelenleg viszont az állam rendelkezik felette. A Chevening-törvény értelmében a mindenkori brit miniszterelnöknek jogában áll egy kormánytag rendelkezésére bocsájtani a birtokot. Noha a törvény nem írja elő, szokásjog szerint a mindenkori külügyminiszter szokott beköltözni a 1700-es évek elején épült villába. Így került Truss is a birtokra, aki külügyminiszterként szolgált, mielőtt beiktatták volna miniszterelnöknek. Egy forrás szerint a birtokot Truss egy mini Downing Streetnek használta, mivel biztos volt benne, hogy Boris Johnson után ő lesz Nagy Britannia kormányfője.

Az úgynevezett Miniszteri Kódex értelmében ha egy miniszter párt- vagy politikai rendezvényeket tart egy az uralkodó által ajándékba felkínált rezidencián, akkor azt saját vagy pártja költségén kell megtennie. Truss szóvivője azt mondta a Mail on Sunday-nek, hogy vitatják az összeget, és egy részletes számlát kérnek, mielőtt beleegyeznek a kiegyenlítésébe.

A Londontól 30 kilométerre található Chevening-birtok, a mindenkori brit külügyminiszter rezidenciája

Liz Truss egyébként korábban is keveredett már nagyon hasonló botrányba. "A probléma az, hogy a miniszterek gyakran a kényelem kedvéért a magántelefonjukat használják a hivatalos ügyeik intézésére, nem pedig a biztonságosabb, kormányzati eszközöket. De az olyan magas rangú politikusoknak, mint Liz Truss, számítaniuk kell arra, hogy célponttá válhatnak" – fogalmazott Alan Woodward informatikai szakértő a BBC-nek.

A The Mail on Sunday lap szerint Liz Truss telefonját orosz hekkerek törhették fel. A gyanú szerint, a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelentő kémek az ukrajnai háborúról szóló, külföldi tisztviselőkkel folytatott beszélgetésekhez – ideértve a fegyverszállítmányokat – férhettek hozzá. A Kreml akkor tagadta a vádakat. A lap forrásai szerint a nemzetbiztonsági aggályokat felvető eset „teljes pánikot váltott ki” a kormányban, ezért Boris Johnson akkori miniszterelnök – a kabinet egyetértésével – hírzárlatot rendelt el. Az ellenzéki Munkáspárt az ügy kapcsán azzal vádolta a kormányt, hogy az „nem veszi elég komolyan a nemzetbiztonságot”.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

mandiner.hu

Egyperces néma felállást, bitte schön, Németországért!

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Mindannyiunk szeme láttára vette az utolsó lélegzetét” - Fáradtnak érezte magát, másnap elhunyt a 6 gyermekes anya

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt a 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert