Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.05.13.
Módosítva: 2023.05.13.

Nőtt az infláció Ausztriában, mi a teendő?

Az infláció letörésére a gazdaság szereplői közül sokan drasztikus lépéseket sürgetnek.

Szerző Ripost

Két számjegyű, vagyis vágtató inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt.

Ausztria, az euróövezet tagjaként évtizedek óta híres arról, hogy fékezi az árak emelkedését. Az osztrák gazdasági modell pedig Magyarország számára is példa: mind a Magyar Nemzeti Bank, mind pedig a kormány koordináta-rendszerében évek óta az szerepel, hogy mielőbb beérjük nyugati szomszédunk fejlettségi szintjét. A jegybank ennek kapcsán több tanulmányt is megjelentetett. 

Vágtató infláció vár Ausztriára a prognózisok szerint

FOTÓ / 123RF

A sógorék jóléti modelljét azonban most beárnyékolja a mindennapokban is érezhető infláció: aki nem hiszi, vásároljon be a szomszédos Burgenland valamelyik hipermarketjében.

De a legnagyobb gondot nem is az élelmiszerárak megugrása okozza, hanem az energiaárak elszállása.

Még messze vagyunk attól, hogy minden rendben legyen. A Wien Energie és az EVN bejelentései alapján szeptemberre tíz százalék feletti inflációra számítok– mondta Josef Baumgartner, a Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet inflációs szakértője a Kurier című lapnak.

Az osztrák statisztikai hivatal gyorsbecslése szerint az infláció júliusban 9,2 százalékos volt. A közgazdász a nagykereskedelmi villamosenergia-árak közelmúltbeli erőteljes emelkedésére alapozta előrejelzését, mondván: azt még korántsem sikerült teljes mértékben áthárítani a fogyasztókra.

Ta A NAGYKERESKEDELMI ÁRAMÁRAK UGYANIS 247 (!) SZÁZALÉKKAL VOLTAK MAGASABBAK, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN.

Amennyiben az áramszolgáltatók ezt egy az egyben áthárítják, abból hatalmas áremelkedés lehet– fogalmazott a szakértő.

Az energiaszolgáltatóknak 2023-tól várhatóan évente kétszer kell majd újraszámolniuk az áraikat az eddigi egyszeri helyett. Baumgartner szerint a kormány által tervezett villamosenergia-árfék nem lesz elegendő az infláció hatékony megfékezéséhez. Ehhez az eddigieknél szélesebb körű kormányzati intézkedésekre lenne szükség, és a gázra, valamint a távfűtésre is ki kellene terjednie – tette hozzá végezetül a gazdasági szakértő.Az áprilisi 9,8 százalékos infláció Ausztriában  magasabb lett, mint a márciusi 9,2%-os érték, és a nem várt fordulat láttán már a liberális közgazdászok is árszabályozó intézkedések bevezetését javasolják

Érdemes elgondolkodni a bérleti díjak árféken, a gázár felső határán és az élelmiszerek áfájának csökkentésén – mondta Gabriel Felbermayr, az Osztrák Gazdaságkutató Intézet (WIFO) főnöke az ORF-en.

 Felbermayr nagyobb átláthatóságot és a 20-30 legfontosabb élelmiszer megfigyelését, azaz "árrendőrséget" szorgalmazott.

bevasarlas
Fotó: Shutterstock

Az is tény, hogy Ausztriában sokkal jobban emelkednek az árak, mint az eurózóna  többi országban. A Wifo-főnök ezt azzal magyarázza, hogy Ausztriában többet költenek a gasztronómiára és a turizmusra. Az áremelések tehát ezen a területen nagyobb hatással vannak az inflációs rátára, mint Németországban. Az osztrákok több pénzt költenek a bevételükből élelmiszerre, mint a gazdagabb Svájcban és Luxemburgban.

A közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy az infláció elleni küzdelemben más országok erőteljesen beavatkoztak az árakba, maximálták az energiaárakat, csökkentették az áfát, beavatkoztak a bérleti díjakba stb. „Mi nem tettük ezek egyikét sem” – mondja Felbermayr, akit szabadpiaci közgazdásznak tartanak. 

Sok embert hoz nehéz helyzetbe, hogy élelmiszerárak egyes termékek esetében akár 70 százalékkal is drágultak. 

Több országban is csökkentették az élelmiszerek áfáját. Ausztriában is hosszú hónapok óta ezt követeli a szakszervezet, a Munkakamara, de a WIFO ellenezte, ám most változott a véleménye.

„Úgy gondolom, hogy nyíltan kell beszélnünk arról, mi működhet ezen a téren. Az áfacsökkentés egy lehetőség”– mondta a Wifo főnöke. – Ha csökkentik az áfát, például az alapélelmiszerek esetében, akkor gondoskodni kell a jelenlegi szintre való visszatérésről. Ráadásul egy ilyen intézkedés nagyon drága. Felbermayr azt javasolja, hogy a 20-30 legfontosabb élelmiszernél vizsgálni kellene, hol a legalacsonyabbak az árak. "Ez növelné a versenyt és csökkentheti az árakat."

Felbermayr arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában az árak 10 százaléka  automatikusan drágul, ilyen például a szemétdíj. „Valóban növekednie kell az inflációs rátával?” Felbermayr olyan „megoldásokat” javasolt, „melyek kisebb áremelkedést okoznának”.

Folytatódik az általános árszintcsökkentés a magyar Tescónál. Az áruházlánc januárban több mint 2000, februárban pedig több mint 400 termék árát vitte lejjebb, május közepétől pedig további több mint 2000 árucikkre vezet be az eddiginél alacsonyabb árakat, ezzel is segítve a vásárlók háztartási kiadásainak optimalizálását. A vállalat többek között az energiaárak világpiaci mérséklődéséből, a forint árfolyamának erősödéséből, valamint a beszállítói árak csökkenéséből eredő árkülönbözetet adja tovább vásárlóinak, az átlagos árszintcsökkenés mértéke a 2000 termék esetén 9,4 százalék. A Tesco emellett továbbra is mintegy 600 árgaranciás, hetente pedig mintegy 20 bombaáras, valamint körülbelül 1000 Clubcard-áras terméket kínál jelentős kedvezményekkel üzleteiben és online.

Az árcsökkentést további több mint 2000 termékkel folytatja a Tesco: május közepétől az árszintcsökkenés mértéke ezeken a termékeken átlagosan 9,4 százalék. Ezeken belül is 60 árucikk ára 30 százalékkal vagy azt meghaladóan lesz kedvezőbb.AZ UTÓBBI IDŐBEN AZ ENERGIAÁRAK VILÁGSZERTE MÉRSÉKLŐDTEK, MÍG A FORINT ÁRFOLYAMA JAVULT, AMI SZÁMUKRA IS KEDVEZŐBB ÜZLETI KÖRÜLMÉNYEKET TEREMTETT, EZÉRT A FOGYASZTÓI ÁRAKBAN IS SZERETNÉK ÉRVÉNYESÍTENI EZEKET A POZITÍV HATÁSOKAT.

További árcsökkentéseket jelentett be a TescoFORRÁS: MTI/KRIZSÁN CSABA

A Tesco számos további lehetőséggel segíti a költségkeret okos beosztását. Az immár egy éve tartó Árgarancia programban mintegy 600 alapvető élelmiszer és háztartási cikk árát tartja tartósan alacsonyan, és folyamatosan ellenőrzi azokat. A hűségkártyával rendelkezők ezenkívül hetente jellemzően 20 közkedvelt terméket találnak a Tesco polcain és online bombaáron, melyek közül több termék is nagy, 50 százalékot is meghaladó árengedménnyel vásárolható meg. Emellett hetente mintegy 1000, jelentős árkedvezménnyel kapható termék közül válogathatnak a „Clubcarddal olcsóbb" program keretében. Mindezeken túl a nyugdíjasok minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják Clubcardjukat.

A háború és az elhibázott szankciós politika Európa-szerte példátlan inflációhoz vezetett. A kormány célja, hogy kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre szorítsa le a szankciós inflációt. Így védhetők meg a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek, a teljes foglalkoztatottság - írja szerdai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Emlékeztettek: januárban tetőzött az infláció, áprilisban pedig 24 százalékot ért el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.EZ 1,7 SZÁZALÉKPONTTAL KEDVEZŐBB ÉRTÉK A JANUÁRI CSÚCSHOZ KÉPEST.Az infláció tehát mérséklődik, a csökkenés dinamikája egyre gyorsulóbb, a folyamat az év második felében pedig még inkább felerősödik - emeli ki a GFM.

A trendszerű és fokozódó inflációcsökkenést jól mutatja az élelmiszerinfláció alakulása, amelynek év/év alapon vizsgált szintje már közel 7 százalékponttal kedvezőbb a tavaly decemberben látott csúcspontjához képest. Biztató továbbá, hogy 2023 áprilisában az előző hónaphoz képest már csökkent többek közt a sajt, a tejtermékek, a száraztészta, a kenyér, a vaj, a párizsi és a kolbász ára is, az üzemanyagok és a háztartási energia árcsökkenése mellett.

Illusztráció

FOTÓ / 123RF

ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY AZ INFLÁCIÓ MINÉL HAMARABB ÉS MINÉL ERŐTELJESEBBEN CSÖKKENJEN, A KORMÁNY KÉT ÚJ ESZKÖZT VEZET BE, AMELYEK JELENTŐS VERSENYT GENERÁLNAK A KISKERESKEDELEMBEN, ÍGY PLUSZ LÖKÉST ADNAK AZ ÉLELMISZERÁRAK CSÖKKENÉSÉNEK.

Június 1-től elindul a kötelező akciózás, így minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. Július 1-től pedig elindul az online árfigyelő rendszer, amely több mint 60 termékkörre vonatkozóan napi szinten és üzletenként teszi elérhetővé mindenki számára a legkedvezőbb árakat - erősítette meg szerdai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
 

 

origo.hu

Gulácsi Péter mindent elveszített

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

borsonline.hu

Azonnal ki kellett üríteni a Tescót - már a helikopter is leszállt a parkolóban

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

vg.hu

Fordulat: mégis beengedhetik a magyarokat a Talgo vonatgyártóba

origo.hu

Az Egyesült Államok szerint az atomháború az egyetlen megoldás

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Szívrohamot kapott a magyar kézilabdázó, híreket kaptunk az állapotáról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Öklömnyi daganatot távolítottak el az agyából: újra meg kellett tanulnia járni a 23 éves férfinak

KÜLFÖLD

„Az én utam itt véget ért” - Saját maga jelentette be a halálát egy TikTokker

KÜLFÖLD

Nincs menekvés: Joe Biden fia biztosan bíróság elé áll, 25 évet is kaphat

KÜLFÖLD

„Nagyon ijesztő volt” – 2 évesen hall először a siketnek született kislány