Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.09.

Kitiltották a Fehér Házból a Biden korrupciós ügyeit feltáró lap újságíróit

Miközben az Egyesült Államok világszerte a sajtószabadságért aggódik, addig a Fehér Házból laza csuklóval kitiltják a kritikus újságírókat.

Szerző Gaál József

A Fehér Ház sajtóirodája megtiltotta a The New York Post amerikai napilap munkatársainak, hogy részt vegyenek Joe Biden hétfői sajtótájékoztatóján, ahol szabadon lehetett kérdezni a demokrata kormányfőtől. Az elnöki hivatal nem indokolta meg a döntést, mindösszesen annyit írt a befolyásos amerikai újságnak, hogy a sajtóregisztrációjukat nem áll módjukban teljesíteni. A lap munkatársai szerint a kitiltás hátterében egyértelműen az áll, hogy az elnök fia, Hunter Biden ellen hamarosan vádat emelhetnek adózási és fegyvervásárlással kapcsolatos ügyekkel összefüggésben, és Biden kampánystábja szerette volna elkerülni az ezzel kapcsolatos kellemetlen kérdéseket. Az ügy pikantériája, hogy a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének április végi díszvacsoráján Biden még a sajtószabadság fontosságát méltatta.

President Biden Holds A Press Conference At The White House
A Joe Biden korrupciós ügyeit feltáró újságírókat kitiltották a Fehér Házból (Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

A New York Post online kiadása a negyedik legnagyobb hírportál az Egyesült Államokban a maga 165 millió napi olvasójával, a lap nyomtatott változata pedig az ötödik legnagyobb példányszámban terjesztett médium. Magyarul az újság az egyik legmeghatározóbb orgánum az amerikai médiapiacon, ami az elmúlt években azzal vált széles körben ismertté, hogy élen járt a Biden család körül kirajzolódó korrupciós hálózat feltárásában. 2020 októberében például a Post hozta először nyilvánosságra a Hunter Biden híres-hirhedt elhagyott laptopján talált terhelő fényképeket, adatokat és e-maileket. Az erről szóló cikkeket akkor a nagy közösségi médiavállalatok, köztük a Twitter és Facebook letiltották, ami nagyban befolyásolta a novemberi elnökválasztás végeredményét. Később mindkét vállalat elismerte, hogy súlyos hibát követett el.

A Post szerint nem ez az első alkalom, hogy Biden kampánystábja kitiltja az adminisztrációval kritikus lapok munkatársait a Fehér Házból. Mint írják, korábban "hely szűkére" hivatkozva nem engedtek be újságírókat az elnöki sajtótájékoztatókra, de ez ürességtől kongó sajtószobákról készült fotók elterjedése után ez annyira vállalhatatlanná vált, hogy újabban már inkább csak elutasítják a sajtóregisztrációkat. A rendezvényekre vonatkozó "előszűrési eljárás" megszüntetését követelve egyébként 2022 júniusában 73 újságíró írt alá egy nyílt levelet. Az azóta eltelt időben viszont a belépési korlátozások egy fikarcnyit sem változtak, sőt, Biden stábja még a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének sem hajlandó elmagyarázni mi alapján szelektálnak az újságírók között. A Post beszámolója szerint azonban nyílt titoknak számít, hogy amíg demokrata kabinettel barátságos médiumok regisztrációját elfogadja, addig a kritikus lapokét legtöbbször elutasítja az elnöki hivatal.

A Biden család körül kirajzolódó korrupciós hálózatról szóló Post cikkekkel még a Kongresszus elszámoltathatósági bizottsága is kiemelten foglalkozott (Fotó: getty/Alex Wong)

Ahogy arról a nemzetközi és a hazai sajtó is széles körben beszámolt, az amerikai Igazságügyi Minisztérium egyre közelebb kerül a döntéshez, hogy Hunter Bident adócsalással és fegyverrel kapcsolatos illegális tevékenységgel vádolják meg. Hunter jogi csapata április 26-án Washingtonban találkozott a tárca ügyvédeivel, ami a vádemelésről szóló döntés utolsó előtti lépése lehet.

Joe Biden fia ellen 2018 óta folyik szövetségi nyomozás. Az elnök egy pénteki interjúban arról kérdezték, hogy a potenciális fenyegető vádak milyen hatással lesznek az elnökségére. "Először is, a fiam semmi rosszat nem tett. Bízom benne. Bízom benne, és hatással van az elnökségemre, mert büszke vagyok rá" – magyarázta Biden.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy Biden az ilyen és ehhez hasonló megszólalásaival pacifikálni kívánja a közhangulatot, hogy a lehető legkisebb társadalmi felháborodás mellett részesíthesse majd elnöki kegyelemben a fiát.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

ripost.hu

Nem volt kegyes az idő a Baywatch bombázójával: sokkoló friss képeken az egykori szépség

magyarnemzet.hu

Tisztázta jövőjét a lebohócozott szövetségi kapitány a hokicsoda után

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"

KÜLFÖLD

Szörnyű tragédia: egymás mellett halt meg az anya és 6 éves kislánya