Létrehozva: 2023.05.14.
Módosítva: 2023.05.14.

Döbbenetes fotó: bemutatták a leadott illegális fegyvereket Szerbiában

Az emberéleteket követelő ámokfutások után fegyverleadási amnesztiát hirdettek déli szomszédunknál.

Szerző Ripost

Bemutatta a szerbiai belügyminisztérium azt a fegyverarzenált, amelyet hétfő óta gyűjtött be az ország állampolgáraitól az egy hónapig tartó fegyverátadási amnesztia keretében. A szerb elnök azt mondta: büszke a sikeres akcióra. A május 8. és június 8. közötti fegyverleadási amnesztiát annak hatására hirdette meg a kormány, hogy a múlt héten két lőfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt.

Az amnesztia keretében eddig mintegy 13 500 fegyvert adtak le (Twitter)

A szerb elnök tájékoztatása szerint az akció keretében - amely során bárki, bármilyen szankció nélkül leadhatja illegálisan tartott fegyvereit és lőszereit - eddig mintegy 13 500 fegyvert adtak át, egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lőszert.

Aleksandar Vucic államfő közölte: a fegyverek felét illegálisan tartották, de olyan fegyvereket is átadtak, amelyre a tulajdonosnak volt engedélye, mégis úgy döntött, hogy megválik tőle. A fegyverek a kragujavaci Zastava fegyvergyárba szállítják, ahol a rendvédelmi szervek számára alkalmas fegyvereket készítenek belőlük.

A szerb köztársasági elnök azt is megerősítette, hogy június 8-ig semmilyen következménnyel nem kell számolniuk azoknak, akik leadják az eddig törvényellenesen tartott fegyvereiket és lőszereiket, az egy hónapos türelmi időszak után azonban drákói szigorra és hatalmas büntetésekre számíthatnak azok, akiknél a rendőrség illegális fegyvert talál.

 

Két fegyveres ámokfutás is borzolta nemrég a kedélyeket

A múlt szerdán egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került.

Az eseteket követően a szerb kormány több intézkedést is bevezetett, valamint kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését. Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

 

Több tízezren követelték a kormány távozását

Hétfőn és pénteken több tízezren vettek részt Belgrádban és az ország más városaiban az államfő és a kormány távozását követelve. A tüntetők szerint az ország vezetése nem megfelelő módon reagált a múlt héten történt iskolai és utcai ámokfutásra. A szervezők követelései között szerepel, hogy sürgősen szabjanak gátat az erőszak népszerűsítésének a médiában és a közösségi térben, váltsák le a médiahatóság tagjait, tiltsák be a gyűlöletet és erőszakot népszerűsítő nyomtatott sajtótermékeket, és vonják meg az országos sugárzási jogot azoktól a televízióktól, amelyek az erőszakot népszerűsítik. Követelik emellett minden erőszakos tartalom betiltását a televízióban.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Terrorcselekménynek nevezte a szerb elnök azt, hogy egy 20 éves férfi gépkarabéllyal nyolc embert lelőtt és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este.

Aleksandar Vucic  amúlt héten rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, szigorúbb pszichológiai vizsgálatra lesz szükség az engedélyek kiváltásához, két évig tartó moratóriumot vezetnek be az engedélyek kiadására, továbbá szigorúbb büntetéseket vezetnek be a törvénytelenül tartott fegyverek tulajdonosaira.

A SZERB ELNÖK AZ INTÉZKEDÉSEKKEL AZT SZERETNÉ ELÉRNI, HOGY A LEGÁLIS ÉS AZ ILLEGÁLIS FEGYVEREK SZÁMA IS JELENTŐSEN CSÖKKENJEN AZ ORSZÁGBAN. A múlt szerdaiszerdai iskolai lövöldözéssel összefüggésben - amikor egy 13 éves fiú kilenc embert lelőtt és további hetet megsebesített -, a szerb elnök bejelentette, hogy 1200 embert vesznek fel a rendőrség kötelékébe, hogy a szerbiai iskolákban állandóan legyen egy rendőr, aki felügyeli a rendet.

Autót vizsgál helyszínelő rendőr Dubonában 2023. május 5-én, miután az este egy gépkarabélyos férfi nyolc embert megölt, tizenhármat pedig megsebesített, amikor autójából rálőtt az utcán tartózkodókra a Mladenovac mellett, Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délre fekvő faluban és környékén

FORRÁS: MTI/AP/ARMIN DURGUT

A mészárlás alig két nappal azután történt, hogy a fővárosban egy iskolai lövöldözés során kilencen meghaltak.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú követte el.

 A szerb kormány csütörtöki ülésén elfogadta a köztársasági elnök előző napi javaslatait, amelyek a fegyvertartási és -viselési törvény módosítására,

AZ EDDIGI ENGEDÉLYEK FELÜLVIZSGÁLATÁRA, A LŐTEREK ELLENŐRZÉSÉRE, VALAMINT A BÜNTETHETŐSÉG ALSÓ KORHATÁRÁNAK 14-RŐL 12 ÉVRE TÖRTÉNŐ CSÖKKENTÉSÉRE VONATKOZNAK.

Mivel az iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be a 14. életévét, büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A mladenovaci ámokfutás elkövetője pedig októberben tölti be 21. életévét, így a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében életfogytig tartó börtönbüntetésre nem ítélhető, a legszigorúbb kiszabható ítélet 20 év letöltendő szabadságvesztés.

A V4NA arról számolt be, hogy újabb fenyegetések tartják nyugtalanságban Szerbiát. A múlt heti lövöldözések után most egymás után veszik őrizetbe a rendőrök azokat, akik gyilkosságok elkövetésével riogatnak a balkáni országban. A Belügyminisztérium eközben az illegálisan tartott fegyvereket gyűjti be a lakosságtól. Sorra kerülnek elő a fegyverek, a golyók, a bombák és a gránátok.

A nemzetközi hírügynökség összefoglalója szerint a múlt heti lövöldözés után visszatértek a gyerekek az iskolapadokba Szerbiában, de május 3-a után már semmi sem lesz olyan, mint korábban volt, legalábbis erre lehet következtetni az állam válaszából az eseményekre, illetve abból, ahogy a társadalomban kialakult feszültségekre reagál.

A KORMÁNY ÚGY HATÁROZOTT, HOGY MEGERŐSÍTI AZ ISKOLÁK VÉDELMÉT, AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKET RENDŐRÖK ŐRZIK.

Egyedül a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában szünetel a tanítás. Ebben a belgrádi iskolában történt a tragikus gyilkosságsorozat, amikor

EGY HETEDIKES DIÁK LEMÉSZÁROLTA 8 TÁRSÁT, ÉS VÉGZETT A BIZTONSÁGI ŐRREL, TÖBBEKET PEDIG SÚLYOSAN MEGSEBESÍTETT.

Mladenovacon is lassan visszatér az élet a saját kerékvágásba, de ott is gyászba borult az egész város, miután ott is gyilkosságsorozat rázta meg a települést. Ott a kegyetlen gyilkos nyolc emberrel végzett. A helyi sajtó tudósítása szerint az áldozatok családjai az elhunytakat siratják, ismerőseik és a többi lakos pedig attól tart, hogy egy újabb hasonló eset is előfordulhat, akkor pedig semmi sem garantálja, hogy nem ők, vagy szeretteik vesztik el az életüket. Az elmúlt hét mérlege 17 áldozat a balkáni országban.

 

A KÉT ESET 21 SÉRÜLTJE KÖZÜL 5 ÁLLAPOTA MÉG MINDIG NAGYON SÚLYOS.

FORRÁS: V4NA

Erről beszélt a szerb egészségügyi miniszter, Danica Grujicic a szerb Pink Televízió műsorában. A B92 szerb hírportál pedig arról ír, hogy

A 13 ÉVES FIÚ, AKI APJA FEGYVERÉVEL KÖVETTE EL A GYILKOSSÁGSOROZATOT AZ ISKOLÁBAN, MÉG MOST SEM MUTAT MEGBÁNÁST, PEDIG MÁR TÖBB NAP TELT EL A BORZALMAS TETTE ÓTA.

Kosta K. jelenleg izolációban van egy belgrádi neuropszichiátrián. A sajtó értesülései szerint a hetedikes gyerek teljesen nyugodt, és általában két kérdést tesz fel. Ezek közül az egyik, hogy mikor hagyhatja el az intézményt, a másik pedig, hogy milyenek a reakciók az országban a gyilkosságsorozatra.

Közben továbbra sincs nyugalom Szerbiában

Újabbnál újabb fenyegetések történnek az iskolákban. A múlt heti ámokfutás után ezúttal Pozegaban egy 16 és egy 17 éves fiút hallgatott ki a rendőrség, mert állítólag egy videót rögzítettek és osztottak meg az interneten, amelyben kijelentik, hogy megölik az iskola diákjait. Szabadkán pedig a Svetozar Markovic Gimnázium tanulóját vették őrizetbe a rendőrök, aki a subotica.com helyi hírportál értesülései szerint

ÁLLÍTÓLAG TÖMEGGYILKOSOK NEVÉVEL HOZOTT LÉTRE FIÓKOKAT AZ INTERNETEN, ÉS BOMBAKÉSZÍTÉS MÓDJÁRÓL IS KUTATOTT A VILÁGHÁLÓN. A KISKORÚRA AZ AMERIKAI FBI HÍVTA FEL A HELYI HATÓSÁGOK FIGYELMÉT.

FORRÁS: V4NA

Egy további esetben egy 22 éves fiatalt vettek őrizetbe, aki azzal fenyegetőzött, hogy a vajdasági Sremska Mitrovica lesz a következő helyszín, ahol lövöldözés lesz.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális viharpokol jön, ki is adták a riasztást több vármegyében

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

travelo.hu

Különleges, szökött halat fogtak a balatoni horgászok

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét