Létrehozva: 2023.05.13.

Ferenc pápa az olasz kormányfővel buzdított a gyerekvállalásra

A katolikus egyházfő szerint véget kell vetni a „demográfiai télnek".

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ferenc pápa közösen szólalt fel a gyerekvállalás mellett egy születésszámnak szentelt római konferencián csütörtökön - írja a Hirado.hu. Beszédében Ferenc pápa többek közt konkrét politikai lépéseket sürget a „demográfiai tél” megfordítása érdekében, melynek következtében tavaly egy Bari méretű város lakosságával csökkent Olaszország népessége. 

Giorgia Meloni és Ferenc pápa közösen szólalt fel a gyerekvállalás mellett (Twitter)

"Olyan nemzetet akarunk, melyben nem számít botrányosnak kijelenteni, hogy a gyermek egy férfitól és egy nőtől születik, nem számít tabunak, hogy az anyaság nem eladó, hogy a méhet nem lehet bérbe venni, és hogy a gyerekek nem bolti áruk, akiket polcról lehet kiválasztani mint egy szupermarketben, vagy lecserélni, ha észreveszed, hogy mást szerettél volna"

- fogalmazott Meloni, aki leszögezte, hogy a kormánya azért dolgozik, hogy apának vagy anyának lenni ne „divatjamúlt”, hanem elismert érték legyen a jövőben is. 

A kormányfő az esélyegyenlőségért, családokért és születésért felelős minisztérium, az úgynevezett születési alapítvány, valamint a családszervezeteket tömörítő szövetség rendezte konferencia zárónapján szólalt fel. A Vatikán szomszédságában zajló találkozó az SOS, érjük el az 500 ezret címet kapta, arra utalva, hogy 2030 és 2032 között évi félmillió gyermek születését szeretnék elérni Olaszországban. Utoljára 2008-ban született több mint 500 ezer gyermek az országban, számuk tavaly már 393 ezerre csökkent.

Giorgia Meloni hangoztatta, hogy tavaly októberben megalakult kormánya első perctől kezdve a születéseket és a családokat helyezte az összes politikai döntés középpontjába. „Azt akarjuk, hogy Olaszországnak ismét legyen jövője, egy jobb jövőbe vesse reményét és bizalmát a jelenlegi bizonytalan jelennel szemben” – tette hozzá a miniszterelnök, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke. Úgy vélte, a gyerekek az első alapkövei bármilyen jövő építésének.

A családalapítást segítő intézkedéseket és szolgáltatásokat sorolva Meloni kifejtette, segélyek helyett gyakorlati segítséget kell nyújtani. Hozzátette, a gyermekvállalás nem kizárólag az anyagi lehetőségektől függ, hanem attól, hogy a társadalom mennyire képes életerősnek érezni magát. Beszéde végén hangsúlyozta: „Szeretjük a családunkat, szeretjük a hazánkat, hiszünk a jövőben, és az utolsókig tesszük kötelességünket.”

Ferenc Pápa megáldotta egy kismama születendő gyermekét a születésszámnak szentelt római konferencián (Twitter) 

A találkozón a Meloni mellett ülő Ferenc pápa egy anekdotával kezdte felszólalását, elmesélve, hogy a Szent Péter térre gyerekek helyett egyre inkább háziállattal érkeznek az emberek. „Ez a mai valóság, és vigyáznunk kell, máskülönben ez lesz a bevált szokás a jövőben” – mondta a pápa.

Kijelentette, a születések kérdése mindenki számára központi jelentőségű, Olaszország és Európa jövőjét is tekintve. Hozzátette, a gyermekek születése a legfontosabb mutató annak felmérésére, hogy egy népben mekkora a remény.

 

„Ha kevesen születnek, azt jelenti, hogy kevés a remény, és ez nemcsak gazdasági és társadalmi következményekkel jár, hanem a jövőbe vetett bizalmat aknázza alá” – szögezte le.

Úgy vélte, ma a gyermekek világra hozatala családokat terhelő, titáni vállalkozásnak tűnik, és ez befolyásolja a fiatal generációk szemléletét, akik bizonytalanságban, vagy – még rosszabb – illúziók nélkül és félelemben élnek.

Háborúk, járványok, tömegek mozgása és éghajlatválság közepette a jövő még inkább bizonytalannak tűnik, és ezzel egy időben „mindenki szeme előtt van, hogy a szabadpiac az elengedhetetlen korrekciók nélkül vaddá válik, és egyre súlyosabb egyenlőtlenséget teremt, melyben a kultúra a családellenséget súrolja”. A pápa kiemelte a fiatal nők nehézségeit, amikor a karrier és az anyaság között kell választaniuk, vagy amikor a családgondozás terheit hordják vállukon, főleg idős vagy nem önellátó családtagok esetében.

„A család nem a probléma, hanem a megoldás részét képezi. Ne adjuk át magunkat a szürkeségnek és a steril pesszimizmusnak” 

– jelentette ki pápa, aki hozzátette, hogy a hátunk mögött kell hagyni a demográfiai telet, és ez kizárólag szemléletváltással lehetséges.

A katolikus egyházfő továbbá hangoztatta, hogy a születések szorgalmazása nem mond ellent a befogadásnak, „mivel ugyanannak az éremnek a két oldalát képviselik”. Egy boldog közösség természetesen fejleszti a születési és integrálási vágyat, miközben a boldogtalan közösség egyénekre korlátozódik, amelyen mindenáron védeni igyekeznek azt, ami van nekik – zárta a beszédét Ferenc pápa.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő felfedezés: évmilliárdok óta nem történt hasonló

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

magyarnemzet.hu

A húsfogyasztókat és a gazdákat büntetné a német kormány a zöldpolitika nevében

life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár

KÜLFÖLD

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

KÜLFÖLD

Lövések verték fel az éjszaka csendjét, szülei előtt hunyt el egy fiatal nő