Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.09.
Módosítva: 2023.05.09.

Az USA kibelezi az egyik legjobb fegyverét, mielőtt Ukrajnának adná

Ennek a döntésnek Kijev biztosan nem fog örülni...

Szerző Gaál József

Az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért, de még le nem szállított amerikai Abrams harckocsikat gyakorlatilag teljesen "kibelezik", mielőtt átadnák őket Kijevnek - írja minisztériumi forrásokra hivatkozva az USA Today online kiadása. A lap beszámolója szerint Washington attól fél, hogy a tankba szerelt érzékeny nyugati technológiák az orosz erők kezébe kerülhetnek, ezért ezeket eltávolítják a járművekből. Szakértők úgy vélik, hogy ez egy szükséges óvintézkedés arra az esetre, ha az oroszok elfognák az egyik Abrams tankot, és a tanulmányozása során szerzett tapasztalatokat hírszerzési célokra használnák fel. Kritikusok szerint azonban ezek a páncélosok már amúgy is elavultnak számítanak, ezért a kiüresített változatok csak ágyútölteléknek lesznek jók. 

Az amerikai hadsereg M1A1 harckocsija éles lőgyakorlaton Irakban, 2003

Az ukránok által kapott alacsonyabb technológiájú tankok nem tartalmaznak olyan érzékeny alkatrészeket, amelyeket az oroszok kihasználhatnának

- fogalmazott két neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő, akik hozzátették, hogy az ukránok nagy teljesítményű 120 milliméteres löveget használó tankokat kapnak majd, de például hiányozni fognak belőlük a legfejlettebb célzóberendezések. Az Abrams ugyanis már olyan számítógépes tűzvezető rendszerrel van felszerelve, amely a többféle érzékelő segítségével megoldást javasol az irányzó számára. A találat esélye ideális esetben 95 százalék felett van. Az Abrams ennek a képességnek és a nagy teljesítményű szenzorcsomagnak köszönhetően nagy távolságból, nappal és éjszaka, sőt rossz időjárás esetén is képes támadni a célpontokat.

A 70 tonnás, gázturbinás Abrams tankot az 1970-es években fejlesztette ki az Egyesült Államok hadserege, és az 1991-es Öbölháborúban vetették be először éles harci helyzetben. Azóta különböző exportváltozatokat gyártottak belelő, és többek közt szállítottak mára a fegyverből Szaúd-Arábiába, Kuvaitba, Egyiptomba, Marokkóba, Irakba és Ausztráliába. 

Amerikai tengerészgyalogosok egy NATO-hadgyakorlaton Norvégiában

Joe Biden amerikai elnök még januárban jelentette be, hogy Washington Abrams tankokat ad Ukrajnának. A Pentagon kezdetben az M1A2 számjelzésű, modernebb modellt akarta leszállítani, de végül úgy döntött, hogy a régebbi M1A1 modellt adják csak oda, azt is leszerelve. 

Martin O'Donnell ezredes, az amerikai hadsereg európai és afrikai részlegének szóvivője azt mondta az USA Todaynek, hogy a tankok előkészítése a lehető leggyorsabban halad, és várahatóan idén ősszel érkeznek majd meg Ukrajnába. Mindez azt jelenti, hogy a Kijev által tervezett nagy ellentámadásban már nem biztosan tudnak részt venni. A négyfős tankok ukrán legénységének kiképzése azonban már megkezdődött az Egyesült Államok németországi támaszpontjain. A képzés körülbelül tíz hétig tart.

A háború következtében Ukrajna páncélos hadereje jelentősen megfogyatkozott, amit némileg ellensúlyoztak a Lengyelország, Csehország és Szlovákia által küldött T-72-es harckocsik, valamint a Szlovéniából érkező régebbi T-55-ösök. Emellett több NATO-tagország szállított modern Leopard 2-es harckocsikat, amihez Németország jóváhagyása volt szükséges. Az Egyesült Királyság pedig Challenger 2 tankot ajándékozott Ukrajnának.

Ukrajna folyamatosan készül az orosz offenzívával szembeni ellentámadásra, amely azonban csak akkor kezdődik, ha megérett rá az idő – mondta a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kedden az ukrán kormányfő.

Denisz Smihal, aki III. Károly király koronázása alkalmából látogatott Londonba, és nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonai alakulatokat is meglátogatott egy angliai támaszponton, az interjúban úgy fogalmazott: Ukrajna nagy gondot fordít az ellentámadás előkészítésére, mivel nagyon fontos, hogy „sikert tudjon felmutatni”.

Arra utalva, hogy kedden Moszkvában a náci Németország feletti győzelem évfordulóját ünnepelték, Smihal kijelentette: Ukrajna számára a legfontosabb győzelem napja az lesz, amikor győzelmet arat „e rettenetes, totális orosz agresszió felett”.

Arra a kérdésre, hogy a nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonák részt vesznek-e majd az ukrán fegyveres erők ellentámadásában, Denisz Smihal kitérően úgy válaszolt, hogy a brit kiképzési programba bevont „jövőbeni katonák, fiúk és lányok egyaránt” minden olyan különleges tudás és gyakorlati tapasztalat birtokában lesznek, amelyre a hadszíntéren szükség van.

Nagy-Britannia tavaly széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. A legutóbbi hivatalos adatok szerint 2022 második felében tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei brit kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt.

A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának.

A Downing Street az év elején bejelentette, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 típusú brit harckocsit és „hozzávetőleg harminc” AS90 önjáró löveget kap a brit kormánytól. Nem sokkal később megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akik a brit fegyveres erők szakértőitől ezeknek az eszközöknek az üzemeltetésére kapnak kiképzést.

Nagy-Britannia – a nyugati szövetségesek közül elsőként – megkezdte ukrán pilóták NATO-szabványoknak megfelelő kiképzését is, de a brit kormány rendre hangsúlyozza, hogy nem készül harci repülőgépek ukrajnai szállítására, a pilóták kiképzése arra irányul, hogy Ukrajna a NATO által meghonosított harcászati módszerekkel védhesse meg légterét „a jövőben”.

Az ukrán miniszterelnök a keddi Sky News-interjúban – arra a kérdésre, hogy miért húzódik ilyen sokáig az ukrán ellentámadás elindítása – úgy válaszolt: Ukrajna nagyon gondos előkészületeket folytat, mivel nagyon fontos műveletről van szó, „és tudjuk, hogy sikert kell felmutatnunk e művelet során társadalmunknak, partnereinknek, az egész világnak és ellenségünknek is”.

Denisz Smihal szerint az ellentámadás „abban a pillanatban megkezdődik”, amikor Ukrajna erre „abszolút készen áll”, és amikor a katonai és politikai vezetés meghozza az erről szóló döntést.

A kormányfő megerősítette azt a hivatalos kijevi álláspontot, hogy Ukrajnának nem volt köze a Kreml ellen megkísérelt múlt heti dróntámadáshoz, amelyet hivatalos moszkvai körökben Vlagyimir Putyin orosz elnök megölésére irányuló kísérletnek minősítettek.

Smihal kijelentette: Kijev szerint elsősorban provokáció történhetett, de az ukrán kormánynak nincsenek adatai az incidensről, mivel nem ukrán műveletről volt szó.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

metropol.hu

Szoboszlai váratlan helyen bukkant fel; üvöltött a fájdalomtól

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

metropol.hu

Heti horoszkóp: ez a csillagjegy tartsa kordában az érzelmeit!

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"