Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.19.

Alkotmányos vádeljárást kezdeményeztek Joe Biden ellen

Az elnököt a nemzetbiztonság szándékos veszélyeztetésével vádolják.

Szerző Gaál József

Donald Trump egyik legszorosabb kongresszusi szövetségese alkotmányos vádeljárást (impeachment) kezdeményezett "a nemzetbiztonság szándékos veszélyeztetésének" vádjával Joe Biden amerikai elnök ellen. Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő szerint a regnáló kormányfő "tudatosan ellehetetlenítette a bevándorlási törvények betartatását és az Egyesült Államok határaink védelmét, amivel megsértette az alkotmányos kötelességét, ezért elmozdítható a hatalomból". Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Greene azt közölte, hogy sürgősségi eljárással, a házbizottságok megkerülésével kívánja a Képviselőház elé terjeszteni a vádemelés megkezdéséről szóló kezdeményezést. A Fehér Ház később "közönséges politikai trollkodásnak" nevezte az indítványt - írja a New York Post amerikai napilap online kiadása.

Joe Biden Attends Rainbow PUSH Coalition Annual International Convention
Joe Biden ellen alkotmányos vádeljárást kezdeményeztek (Fotó: Scott Olson / Getty Images)

"Joe Biden szándékosan veszélyezteti a nemzetbiztonságunkat azáltal, hogy megtagadja a bevándorlási törvények betartatását és határaink védelmét. Több mint hatmillió illegális bevándorlót engedett be és engedett szabadon az országunkban. Az adminisztrációja szándékosan megtagadja a törvény által megkövetelt operatív irányítás fenntartását a déli határon. Biden nyilvánvalóan megsértette alkotmányos kötelességét, és közvetlen veszélyt jelent nemzetbiztonságunkra. Ezért alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon, ezért felelősségre kell vonni"

- fogalmazott az eljárás megindításáról Marjorie Taylor Greene, aki 2021-ben egyszer már megpróbálta felelősségére vonni Bident a katasztrofálisra sikerült afganisztáni kivonulás miatt, de akkor a demokrata többségű Képviselőház csírájában elfojtotta a kezdeményezést. Greene a sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy a mostani eljárás nem magánakció, annak részleteit alaposan átbeszélte a párttársaival. Szakértők ezért úgy vélik, hogy a republikánus többségű Képviselőház valószínűleg megszavazza majd a kezdeményezést. Joe Biden ellen egyébként ez az első vádemelés,  amelyet azóta nyújtottak be, hogy 2022 januárjában a republikánusok átvették az irányítást a Kongresszus alsóháza felett.

Ian Sams, a Fehér Ház szóvivője közleményében "szégyentelen mellébeszélő politikai mutatványnak" és "trollkodásnak" nevezte az eljárás megindítását. Hakeem Jeffries, a Képviselőház demokrata párti frakcióvezetője pedig röviden annyival reagált, hogy Greene "álszent".

Az úgynevezett impeachment eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melynek során a Képviselőház vádat emel, a felsőház, a Szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, tehát felelősségre kell-e vonni az elnököt. Az elnök elmozdításához a Szenátus kétharmadának, azaz legalább 67 szenátornak kell támogatnia az impeachmentet. Az ítélet ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Az impeachmentről az amerikai alkotmány rendelkezik. Az Egyesült Államok alapító atyái azért foglalták ezt törvénybe, hogy a mindenkori elnököt is felelősségre lehessen vonni, ha hazaárulást, vesztegetést, vagy “magasabb szintű bűncselekményt” követ el.

Ilyen eljárást eddig három elnökkel szemben kezdeményeztek a törvényhozók az amerikai történelem során: 1868-ban Andrew Johnsont, 1999-ben Bill Clintont, 2019-ben és 2021-ben pedig Donald Trumpot próbálták ilyen módon elmozdítani a hatalomból, minden esetben sikertelenül.  Trump az egyetlen elnök, akivel szemben két alkalommal indult impeachment. (1974-ben Richard Nixon még a procedúra megindítása előtt lemondott.)

Naponta akár 13 ezer illegális bevándorló is érkezhet az Egyesült Államokba.

Greg Abbott texasi kormányzó különleges katonai erőket vezényelt a mexikói határra, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók többezres hullámainak akadálytalan betörését az országba. A republikánus politikus szerint erre azért van szükség, mert május 11-én lejárt az úgynevezett 42-es jogcím hatálya, amely alapján eddig fennállt annak a lehetősége, hogy a migránsokat visszaküldjék Mexikóba – írja a hirado.hu a Dailywire amerikai hírportálra hivatkozva.

Greg Abbott texasi kormányzó különleges katonai erőket vezényelt a mexikói határra (Facebook)

A illegális migránsok feltartóztatására az úgynevezett zöldsapkásokat, a Nemzeti Gárda különleges, taktikai alakulatait vetik be Texasban. A művelet célja, hogy lelassítsák a Közép- és Dél-Amerikából érkező migránstömegek várhatóan megugró létszámú hullámait. Greg Abbott többször is nyíltan bírálta Joe Biden amerikai elnököt az úgynevezett „nyitott határok politikája” és a „42-es jogcím”, a Trump-adminisztráció közegészségügyi rendeletének megszüntetéséről szóló döntése miatt, amely lehetővé tette az illegális bevándorlók azonnali kiutasítását. Donald Trump korábbi amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások idején hozta meg ezt a rendelkezést az Egyesült Államok törvénykönyvének 42. cikkelyére hivatkozva.

Bűnözés határtalanul

Egyes becslések szerint a rendelkezés megszüntetése az illegális migráció újabb hullámát hozhatja magával, naponta akár 13 ezer illegális migráns belépésével.

A Texasi Nemzeti Gárda hétfői közleménye szerint az alakulatok közreműködnek „a határ biztosításában, a Texasba irányuló kábítószer-, fegyver- és embercsempészet megállításában, valamint a határokon átnyúló bűnözés megelőzésében, felderítésében és a bűnözők elfogásában”. Abbot bejelentette, hogy sor kerülhet a Texas Tactical Border Force keretéből akár 10 ezer speciálisan kiképzett nemzeti gárdista, emellett a texasi véderő 1200 katonájának bevetésére a texasi határ biztosítása érdekében.

A kormányzó sajtótájékoztatóján kijelentette: a katonákat a határ mentén lévő „forró pontokra” vezénylik, „hogy visszaverjék és visszafordítsák azokat a migránsokat, akik illegálisan próbálnak bejutni Texasba.” Hozzátette: a zöldsapkások azonosítják és betömik a határ védelmi rendszerének réseit, és lezárnak mintegy 29 átkelőhelyet.

A Nemzeti Gárda különleges alakulatai többek között repülőgépeket, hajókat, éjjellátó berendezéseket és rohamfelszereléseket is igénybe vesznek. A közleményből kiderül: az alakulatok a Rio Grandén több száz folyami mérföldön át járőröznek, drónokat és helikoptereket is bevetve.

Rendkívüli állapot

Raul Ortiz, a határőrség vezetője a múlt héten arról számolt be, hogy a rendfenntartó erők három nap alatt több mint 22 000 elfogást hajtottak végre a déli határon – ez napi 7000 főnyi illegális migráns behatolását jelenti.

Joe Biden a múlt héten szintén bejelentette, hogy a kormány 1500 katonát küld a déli határra „adminisztratív és logisztikai feladatok ellátására”, s emellett a határőrségre bízza a határőrizetet és a migránsok elfogását. A Fox News felidézi: miközben Bidennek ezt a lépését néma csendben fogadta a sajtó, valóságos hisztériakeltés folyt a Trump-időszakban, amikor az akkor hivatalban levő elnök küldött katonákat ugyanide.

El Paso demokrata polgármestere, Oscar Leeser rendkívüli állapotot hirdetett városában a 42-es jogcím lejárta előtt. A város utcáin már most is illegális migránsok alszanak.

A szükségállapotot bejelentő sajtótájékoztatón Leeser elmondta, hogy Juarezben járt, és látta, hogy a migránsok az amerikai határ túloldalán táborozva várják a jogszabály lejártának időpontját.

Abbott kormányzó azt mondta, hogy folytatja a migránsok buszokkal történő elszállítását a demokraták által irányított városokba, például Chicagóba és New Yorkba, valamint együttműködik az állami törvényhozókkal annak érdekében, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák a Mexikóból illegálisan Texasba történő belépést, és 10 éves minimális börtönbüntetéssel sújtsák.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ki vitte el a rekordösszegű lottónyereményt

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

hirtv.hu

Karácsony Gergely is reagált Szentkirályi Alexandra jelöltségére + videó

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

mandiner.hu

Odaszúrt Liuéknak és Kínának a magyar gyorskorcsolyázók csapatmenedzsere

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégére? 11 bevált recept szombat-vasárnapi ebédnek

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Dráma az éjszakában, így jutott ki a kézilabda-válogatott az olimpiára.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Magyar siker az Oscar-gálán, tarolt az Oppenheimer

KÜLFÖLD

Megrázó: egymás mellett halt meg a két kisgyermek és az édesanyjuk

KÜLFÖLD

Női holttest lebegett a halastóban, sokkoló dolgot állítanak az ismerősei

KÜLFÖLD

Ritka betegségre utaltak a kisfiú különös tünetei

KÜLFÖLD

„Nem tudjuk, mi történt” - holtan találtak rá gyermekükre a szülők