Létrehozva: 2023.04.28.

Kitálal a vendéglős: durván drágulhat a bécsi szelet

Eddig sem volt olcsó a bécsi szelet, de tovább fog drágulni.

Az osztrák vendéglők egyik hagyományos fogása, a bécsi szelet sem kerülheti el az élelmiszerinflációt, és a vendéglősök további drágulásra számítanak.  Egy tipikus bécsi kocsmában a sertéshús petrezselymes burgonyával és vegyes salátával 13-14 euróba kerül, Salzburgban viszont inkább a 18 eurós ár a jellemző, de volt, ahol 21,9 erót kellett fizetni az ételért.
 

Wiener,Schnitzel,With,Fried,Potatoes
Fotó: Dani Vincek / Shutterstock

Márciusban átlagosan 14,7 százalékkal drágultak az élelmiszerek Ausztriában, a vendéglátásban viszont csak 13,7 százalékkal, miközben az alkalmazotti bérek is emelkedtek. Ernst Pühringer, aki maga is üzemeltet egy vendéglőt, úgy véli, további áremelkedésre kell számítani

"Egy bécsi szelet egyszerűen nem adható 15-15,50 eurónál olcsóbban, még akkor sem, ha Hollandiából, Németországból vagy Csehországból szerzed be az osztráknál olcsóbb húst. De  nem ez az egyetlen költségnövelő tényező.  Aki a szeletet hagyományosan derített vajban süti, azt tapasztalja, hogy  ennek az ára duplájára nőtt egy év alatt."

Persze a bécsi  szelet még drágább, ha a borjúhúsból készül. Pühringer számításai szerint ennek legalább 24 euróba kell kerülnie. "Amikor meglátok egy borjú bécsit 18 vagy 19 euróért az étlapon, két dologra gondolhatok: a vendéglős nem tud számolni, vagy olyan olcsón veszi meg külföldről a húst, hogy az eladott adagok számának növelésén keresi meg a maga hasznát."

Néhányan azonban egyszerűen nem igazították áraikat az új körülményekhez, mert nem akarják elveszíteni az árérzékeny helyi vendégkörüket.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek