Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.04.29.

Joe Biden korábban azzal támadta a 63 éves republikánus kihívóját, hogy túl öreg a politikához

Az első nagyobb kampánya során Biden ugyanazt a stratégiát alkalmazta, amivel most neki kell szembenéznie.

Szerző Gaál József

Figyelemre méltó cikk jelent meg Joe Biden amerikai elnök első nagyobb politikai kampányának stratégiájáról a balliberális CNN hírtelevízió online kiadásán. A portál összeállítása szerint a jelenleg 80 éves demokrata kormányfő elsősorban azzal tudott nyerni az 1972-es kongresszusi választáson, hogy az "idős kora" miatt hevesen támadta az akkor 63 éves republikánus kihívóját, akit olyan személynek igyekezett beállítani, aki nem érti már a világ problémáit, ennél fogva pedig alkalmatlan bármilyen választott tisztségre.

Joe Biden 1972 decemberében, nem sokkal azután, hogy amerikai szenátornak választották (Twitter)

Joe Biden 1972-ben állt fel először az amerikai politika nagyszínpadára, miután Delaware államban elindult a szenátusi választásokon. Kihívója a republikánus J. Caleb Boggs volt, aki a zöldfülű Bidenhez képes veterán politikusnak számított . Boggs ekkora már a háta mögött tudhatott három ciklust szövetségi képviselőházban és három ciklust szenátusban, sőt, két cikluson keresztül Delaware állam kormányzójaként is szolgált. Ezzel szemben Biden csak egy megyei tanácsban volt képviselő, abban is mindösszesen két éven keresztül. Korabeli újságcikkek szerint Bidennek esélye sem volt a győzelemre, sokan már az indulása napján temették a fiatal politikust. Néhány hónappal a választások előtt Biden csaknem harminc százalékponttal volt lemaradva Boggs mögött, a voksolás napján azonban mégis ő került ki győztesként a párharcból, miután a szavazatok 50,5 százalékát szerezte meg. Ezzel Biden lett Delaware állam legfiatalabb szenátora, Boggs pedig teljesen visszavonult a politikától. 

A CNN összeállítása szerint Biden választási győzelméhez elsősorban az vezetett, hogy hevesen támadta az akkor 63 éves Boggs életkorát, ami a korabeli kampánystratégiákhoz viszonyítva "újító" megoldásnak számított. A "fiatalos" és "lendületes" szerepet játszó Biden ráadásul ezt olyan nyíltan tette, hogy a kihívójára rendszeresen "kedves öreg papaként" hivatkozott. 

Biden kampánycsapata többek közt olyan újság- és rádióhirdetéséket adott fel, melyekben azt állították, hogy "Cale Boggs generációja a gyermekbénulás legyőzéséről álmodott, Joe Biden generációja viszont már a heroin legyőzéséről."

"Cale Boggs fénykorában, amikor még Sztálin volt hatalmon, az amerikaiaknak attól féltek, hogy orosz katonák masíroznak az amerikai utcákon. Joe Biden korában az amerikaiaknak a bűnözőktől félnek az utcákon. Joe Biden, megérti, mi történik ma”

- hirdette dollár százezrekből Biden, akinek a kampánystratégiájára Norm Lockman, korabeli Pulitzer-díjas újságíró is felfigyelt. Egy delawarei napilapban Lockman terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy Biden az idős korával támadják Boogs-t, akiről azt próbálja elhitetni, hogy nem érti már az idők szavát. Az új kampánystratégia, amelyet Biden maga rendelt el, azt mondja: a kedves öreg papának igaza volt az ő idejében, de most már más a helyzet" - írta cikkében Lockman.

Biden a 'kedves öreg apuci' szövegre váltott - írta Lockman Biden kampánystratégiájáról 1972-ben

A CNN szerint Biden 50 évvel ezelőtti kampányára azért érdemes visszaemlékezni, mivel a regnáló elnököt biztosan ugyanezzel fogja támadni a leendő republikánus kihívója. A 80 éves Biden már most a legidősebb hivatalban lévő amerikai kormányfő, ha pedig jövőre újraválasztják, 9 évvel fogja megdönteni ezt a rekordot. 

Biden kritikusai gyakran megkérdőjelezik az elnök mentális egészségét, különösen egy-egy félresikerült szereplését követően. A regisztrált szavazók 68 százaléka véli úgy, hogy az elnök már túl idős egy újabb ciklushoz – derült ki a Yahoo és YouGov nemrég publikált közvélemény-kutatásából. A demokrata szavazók mintegy fele is egyetértett azzal, hogy az elnöki ciklusa végén már 82 éves Biden már túl idős lesz egy következő négyéves elnöki ciklushoz, míg 34 százalék ezzel nem értett egyet, 18 százalék pedig bizonytalan volt a kérdést illetően.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Tóth Gabi megható anya-lánya fotókat mutatott anyák napja alkalmából

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: a Vízöntőt meglepetés éri, az Oroszlán áttör egy falat

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"