Létrehozva: 2023.04.13.

Pulitzer-díjas újságíró: Zelenszkij több százmillió dollár amerikai támogatást sikkasztott el

A kijevi kormány legfelsőbb vezetése az amerikai üzemanyag-támogatásokkal trükközhetett üzemszerűen.

Minden idők egyik legismertebb oknyomozó újságírója, a többszörösen Polk- és Pulitzer-díjas Seymour Hersh azt állítja egy szerdán megjelent cikkében, hogy Volodimir Zelenszkij és az ukrán kormány legfelső vezetése több százmillió dollárnyi amerikai támogatást sikkasztottak el. A Substack platformon közzétett írásában a szerző “egy jól értesült amerikai hírszerzési tisztviselőre” hivatkozva fogalmazta meg állításait. Mint ismert, Seymour Hersh legutóbb február közepén került a nemzetközi sajtó érdeklődésének homlokterébe, amikor egy leleplező cikkében az Egyesült Államokat vádolta meg az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Hers legújabb írása szerint az ukrán elnök, valamint a kijevi vezetés prominens tagjai az amerikai üzemanyag támogatások köré húztak fel egy korrupciós hálózatot, melynek segítségével tavaly körülbelül 400 millió dollárt (136 milliárd forint) sikkasztottak el. Nagyon leegyszerűsítve a rendszer úgy működött, hogy Kijev olcsóbban vásárolta gázolajat, mint amennyi üzemanyag-támogatást kapott erre a célra a nyugati szövetségeseitől, elsősorban Amerikától. A publicista értesülései szerint a nyugatról érkező "benzinpénzeket" az ukrán vezetők olyan fantomcégeken keresztül vették fel, melyek Lengyelországban és Csehországban voltak bejegyezve, de nem zárta ki, hogy olyan adóparadicsomokban is létrehoztak hasonló pénzmosodákat, mint például a Kajmán-szigetek. A kijevi minisztériumok állítólag versenyeztek egymással, hogy ilyen fedőcégeket hozzanak létre, és minél nagyobbat szakítsanak. Külön érdekesség, hogy az Ukrajnába érkező üzemanyag egy jelentős része feltehetően Oroszországból származott, tehát az amerikai adófizetők pénze közvetetten Moszkvához kerülhetett.

A Hersh által idézett hírszerzési forrás az ukrajnai üzemanyag korrupció szintjét az Afganisztánban tapasztaltakhoz hasonlította, amikor Kabulban USA-szövetséges kormány volt hatalmon. A meg nem nevezett informátor azt állította, hogy az amerikaiak a legelejétől kezdve ismerték az ukrán pénzszivattyút, de inkább szemet hunytak felette, nehogy a sajtó felgöngyölítse az ügyet. Az év elejére azonban elfogyott a Pentagon türelme, és amikor William Burns CIA-igazgató január közepén titokban Kijevbe látogatott, lerakott Zelenszkij elé egy 35 főt tartalmazó listát azokról az ukrán tisztségviselőkről és politikusokról, akik a legtöbb amerikai pénzt loptak el. Mint ismert, a találkozó után másfél héttel Zelenszkij több magas rangú állami beosztottat is kirúgott, amiről a nyugati lapok "ukrán kormányválságként" tudósítottak. Hersh beszámolója szerint az ukrán elnöknek - amerikai utasításra - a 10 leghivalkodóbb tisztségviselőt kellett kirúgnia, akik nem "szégyelltek az új Mercedesükkel Kijev utcáin furikázni". De a CIA igazgatója állítólag Zelenszkijt is megdorgálta, mondván, túl sok pénzt tett zsebre az amerikai támogatásokból.

Volodimir Zelenszkij Joe Biden elnököt köszönti a kijevi látogatása során, 2023. február 20-án (FORRÁS: AFP/DIMITAR DILKOFF)

Ahogy arról Ripost is beszámolt, Seymour Hersh a háborúval kapcsolatban legutóbb februárban állt elő egy oknyomozó cikkel, amiben azt állította, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel tavaly szeptemberben a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket egy titkosszolgálati akció keretében. A nagy visszhangot kiváltó írás szerint Joe Biden és közvetlen tanácsadói úgy vélték, hogy amíg Európa Oroszországtól függ az olcsó földgáz tekintetében, az olyan regionális nagyhatalmak, mint Németország, vonakodnak majd Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítani. Ezért a Fehér Ház úgy döntött, ezt a problémát az Északi Áramlat gázvezeték szabotálásával fogja megoldani.

 

origo.hu

Amerikai kiadhatja világháborús parancsot, egész Európát érinti

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

borsonline.hu

"Álom család" - képeken a gyönyörű kis Amara első születésnapja

vg.hu

Hiába másfél milliós álomfizetés, négy hónapja nem talál megfelelő embert egy állásra a Lidl

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

hirtv.hu

Kizavarták és provokálták a HírTV stábját egy önkormányzati rendezvényen Gyöngyösön + videó

origo.hu

Irán már atombombával fenyeget, elszabadulhat a nukleáris apokalipszis

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

ripost.hu

Bikiniben mutatta meg brutális dekoltázsát és kerek fenekét az Exatlon bombázója - videó

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Vízben lebegő holttest a kerékpárútnál: az eltűnt nőt találhatták meg

KÜLFÖLD

A repülőn elégítette ki párját a nő - az utasok egyből le is videózták

KÜLFÖLD

Kövekkel dobálták meg a 20 éves lányt a diákok, nem élte túl

KÜLFÖLD

Megszakad a szív: testvére születése előtt halt meg balesetben a 18 hónapos baba