Létrehozva: 2023.04.18.
Módosítva: 2023.04.18.

A brit politikai elit arról vitázik, hány nőnek van pénisze

Rishi Sunak brit miniszterelnök és munkáspári kihívója keveredett "péniszvitába".

Szerző Gaál József

Egy hétvégén közölt internetes interjúban Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnököt arról kérdezték, mit szól Keir Starmer munkáspárti vezető azon kijelentéséhez, miszerint a nők 99,9 százalékának nincs pénisze, a maradék 0,1 százaléknak viszont van. Az indiai származású kormányfő erre reagálva kijelentette, hogy szerinte a nők 100 százalékának nincsen pénisze, ugyanakkor igyekezett hozzátenni, hogy szexuális kisebbségekkel szemben mindig együttérzéssel, megértéssel és toleranciával kell lenni. Viszont amikor a nők jogainak védelméről van szó, Sunak szerint a biológiai, azaz a születési nem a fontos, nem pedig az, ki minek vallja magát - írja az Idependent online kiadása.

Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője és miniszterelnök jelöltje még április elején, a The Sunday Times hírportálnak nyilatkozva mondta azt, hogy csak a nők 99,9 százalékának nincsen pénisze - tehát szerinte minden ezer nőből egynek van pénisze. A politikus szerint kis számban ugyan, de vannak olyan emberek, akik más neműnek azonosítják magukat, mint amilyennek születetek, ezért a transzproblémákkal kapcsolatos "mérgező megosztottság" megszüntetésére szólította fel a döntéshozókat.

A pénisszel rendelkező nők száma körül azt követően alakult parázs politikai vita az Egyesült Királyságban, hogy Rishi Sunak tavaly év végén bejelentette: elege van a genderideológia túlkapásaiból, és felülvizsgálja a magukat transzneműnek vallók személyes önmeghatározásukhoz kapcsolódó jogait. A kormányfő az úgynevezett "egyenlőségi törvényt" változtatná meg úgy, hogy a "biológiai nem", nem pedig az "önbevallásos nem" számítson a társadalmi és politikai döntéshozatal során.

Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelentené, hogy a biológiai férfiak nem versenyezhetnek a női sportban, és más egynemű létesítmények, például az öltözők, a női menedékhelyek és a börtönök védelmet élveznek. Emellett azt is törvénybe foglalnák, hogy a transzneműek önazonosítása nem bír jogi erővel, ami azt jelenti, hogy a transznemű nőknek nem lenne joga a csak nők számára fenntartott létesítményekhez való hozzáférésre.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint a miniszterelnök nem támogatja az angol nyelv "gendersemlegessé" alakítását és ezzel „a nők eltörlését”, és hisz abban, hogy „az anyákat tudnunk kell anyáknak nevezni”. Támogatja viszont, hogy a szülőknek több joguk legyen a gyerekeik iskolai szexuális felvilágosítása kapcsán.

Rishi Sunak, korábbi pénzügyminiszter, Nagy-Britannia miniszterelnöke és a kormányzó konzervatív párt vezetője (Fotó: AFP)

Az Independent beszámolója szerint amíg a Konzervatív Párt egységes a genderszabályok szigorítását illetően, addig a Munkáspárt rendkívül megosztott a kérdésben. Rosie Duffield, canterburyi munkáspárti képviselő például "disztópikusnak", azaz utópisztikusnak nevezte Keir Starmer pártelnök péniszes nőkkel kapcsolatos kijelentését. A politikus szerint a laza genderszabályok a nők jogainak eróziójához vezethet.

Ezzel szemben Angela Rayner, a Munkáspárt helyettes vezetője csütörtökön kijelentette, hogy a önbevallásos nemek elismerésére vonatkozó reformok mérlegelése nem ütközik a nők jogaival. Mint fogalmazott, a nők számára fenntartott terek védelmének nem kell a transzneműek támogatásának rovására mennie.

Ezt a megosztottságot látva a Konzervatív Párt szókimondó alelnöke, Lee Anderson nemrég azt javasolta egy interjúban, hogy pártjának a 2025-ben esedékes parlamenti választásokat „kultúrharc és a transzvita” mentén kellene megvívnia a baloldali kihívóikkal szemben. 

Sir Keir Starmer, a brit Munkáspárt új vezetője (FORRÁS: MTI/AP/KIRSTY WIGGLESWORTH)

Egy nemrég publikált felmérés szerint egyébként jóval kevesebb lehet azoknak az aránya, akik transzneműnek vallják magukat, mint ahogyan azt a brit statisztikai hivatal Angliára és Wales-re vonatkozó felmérései mutatják. A hivatalos adatok szerint ugyanis 262 ezer transznemű él ezekben az országrészekben, ez azonban erősen túlzó lehet, legalábbis erre hívja fel a figyelmet Carl Heneghan, az Oxfordi Egyetem kutató-orvosa.

A tudós szerint a felmérés során nem végeztek terepmunkát a kérdezőbiztosok, illetve nem „néztek a dolgok mélyére”, így fennáll a pontatlanság esélye. A tévedésekkel kapcsolatban osztja kollégája nézetét a szintén oxfordi tudós, Michael Biggs szociológus, aki szerint az inkriminált népszámlálás során összezavarhatta a nem angol anyanyelvűeket a nemi identitásukra vonatkozó kérdés. Nem azt kérdezték ugyanis a válaszadótól, hogy transznemű-e, hanem ennél jóval bonyolultabban tették fel a kérdést, mely így hangzott: „az a nem, amelyhez tartozónak vallja magát, megegyezik a születésekor megállapított nemével?”

A tudósok szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy London két, bevándorlók lakta negyedében, Brentben, valamint Newhamben a legmagasabb a magukat transzneműnek vallók aránya. Michael Biggs szerint transzneműek jogaival foglalkozó szervezetek erős lobbitevékenysége állhatott annak hátterében, hogy egyáltalán feltehették a transzneműségre vonatkozó kérdést a lakosság tagjainak a népszámlálás során.

A felmérés hitelességével kapcsoltban további kérdéseket vet fel annak ténye, hogy annak ellenére, hogy Brighton and Howe városa ad otthont a szigetország leghosszabb ideg tartó LMBTQ fesztiváljának, a település „mindössze” a huszadik abban a rangsorban, ami a helyi transzneműek számát vizsgálta.

A Daily Mail beszámolója szerint a nem angol anyanyelvűek az ország lakosságának 10 százalékát teszik ki, ám 29 százalékuk transzneműnek vallotta magát. Az anomáliákkal kapcsolatban, Sir John Hayes kozervatív képviselő elmondta: "Olyan statisztikákra van szükség, amelyek híven tükrözik a tényeket"

A lehetséges tévedésekkel kapcsolatban egy, a témában illetékes tisztviselő közölte, alaposan végig gondolták a transzneműségre vonatkozó kérdést, ám lehet, hogy annak téves értelmezése befolyásolta a végeredményt.

Megdöbbentő jelentés látott napvilágot a nemi identitás kérdéseiről Nagy-Britanniában, amely végre világos útmutatásra fogja késztetni az Oktatási Minisztériumot. A jelentés szerint a középiskolai tanárok tudomást sem vesznek róla, hogy a tanulók kedvükre változtatják a nemüket, nevüket, egyenruhájukat, és egynemű WC-ket, öltözőket használhatnak. S minderről nem értesítik a szülőket, szakembereket.

Nem csoda, hogy a szülők csak későn tudják meg, hogy gyermekük másféle nemi identitás felé kacsingat, s ez a tendencia a gyermekek jövőjét, fejlődését veszélyezteti. Az „önazonossági" irányelvek azt is jelenthetik, hogy a szülők csak akkor szembesülnek azzal, hogy fiúk már-már lány – és fordítva –, amikor a hivatalos iratokban is megváltozik a korábbi névmás.

A Policy Exchange agytröszt által megkérdezett középiskolák többsége is azt a vitatott elméletet tanítja, terjeszti, hogy az egyén nemi identitása eltérhet biológiai nemétől. A sokkoló eredmények újabb nyomást gyakorolnak majd az Oktatási Minisztériumra, hogy végre adjon ki világos útmutatást a transznemű tanulókról, és fejezze be a szexuális neveléssel kapcsolatos órák módszertani felülvizsgálatát.

A jelentés előszavában Rosie Duffield munkáspárti képviselő írja: „A gyermekek egy teljes nemzedékét hagyják cserben". Idézi azokat a szabályokat, amelyek kimondják, hogy a gyermekekről úgy kell gondoskodni, hogy „a szüleik teljes mértékben részt vegyenek az életükben", és taglalja azt a hivatalos útmutatást, amely szerint a szülői felelősség magában foglalja a gyermek névváltoztatásába és orvosi kezelésébe való beleegyezését.

A kutatók 304 angliai középiskolát kérdeztek arról, hogy mi a hozzáállása a magukat ellenkező neműként beazonosító gyermekekhez, a név, névmás, haj és egyenruha megváltoztatásához. A 154 válaszadó közül csak 39 mondta azt, hogy értesíti a szülőket, ha egy tanuló nemet kíván változtatni, míg 87-en nemmel válaszoltak.

Egy iskolában a tanerők nem tájékoztatják a szülőket a transz- vagy transzneműséggel kapcsolatos párbeszédről a diák beleegyezése nélkül. Az iskolák közül pedig csak 75 válaszolta azt, hogy a kijelölt vezetőt vagy egészségügyi szakembert értesítenek, ha egy tanuló nemet akar változtatni. Arra a kérdésre, hogy van-e önazonosítási rendszerük a nemi identitás meghatározására, 54 igen válasz érkezett, 104 iskolában pedig azt az elképzelést tanítják, hogy az emberek nemi identitása eltérhet biológiai nemétől. Majd minden ötödik iskolában nem volt külön öltöző a fiúk és lányok számára, és 60 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nincs egynemű sportosztálya.

Geoff Barton, az Iskola- és Kollégiumvezetők Szövetségének főtitkára a következőket mondta: „A kormány még mindig nem készített világos útmutatást az iskolák számára a transz-ként azonosított vagy nemi identitásukat megkérdőjelező tanulók támogatására. Egyre időszerűbb a szexuális és egészségnevelési törvényi iránymutatások felülvizsgálata, amely lehetőséget ad számunkra, hogy mérlegeljük és tisztázzuk, hogy mit érdemes az iskolákban tanítani."

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett