Létrehozva: 2023.03.11.

Megrázó fordulat az eltűnt maláj gép ügyében: ez történt valójában?

Nyomtalanul, 239 fővel a fedélzetén tűnt el a maláj gép.

2014. március 8-án  Zaharie Ahmad Shah pilóta helyi idő szerint nem sokkal 00:45 előtt a levegőbe küldte a Malaysia Airlines MH370-es járatát.

MH370 maláj gép
Fotó: AFP

Ez a dátum a polgári repülés egyik legrejtélyesebb napja: a Malaysia Airlines légitársaság Boeing 777-200-as típusú repülőgépe Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, amikor nem sokkal a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. Fedélzetén 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, az utasok többsége kínai állampolgár volt.

A Boeing 777-es fedélzetén induláskor minden rutinszerűen zajlott, a gép arra készült, hogy elhagyja a malajziai légteret, és a Dél-kínai-tengeren át Vietnam felé repüljön.

„Jó éjszakát, Malaysia 370” 

– mondja Shah a légiforgalmi irányítóknak, miközben felkészültek a kommunikációs feladatok továbbítására Vietnám felé. Ezek voltak az utolsó szavak, amelyeket az MH370-es járat fedélzetén tartózkodó 239 ember valaha is hallott, amely rejtélyes módon nem sokkal ezután minden radarkapcsolatot elvesztett.

A járat nyomtalanul eltűnt, és a mai napig a repüléstörténet egyik legnagyobb rejtélye, hogy mi is történt valójában a levegőben.

A nyomozás során megállapították, hogy az utasszállító valószínűleg letért az eredeti útvonaláról, visszafordult, majd átrepült Malajzia fölött, és az attól nyugatra lévő Malaka-szoros felé vette útját. Szakértők szerint az eltűnt gép az Indiai-óceán déli részébe zuhant. Az Ausztrália partjaitól nyugatra folytatott intenzív kutatás, melynek során 120 ezer négyzetkilométert fésültek át, máig nem járt sikerrel: a repülőgépből mindössze néhány kisebb roncsdarab került elő. A keresést végül 2017-ben felfüggesztették – írja az MTI.

Kilenc évvel később továbbra is megoldatlan a rejtély. Ennek kapcsán készített három részes dokumentum-sorozatot a Netflix az MH370 The Plane That DisappearedMH370 – Az eltűnt repülőgép–, amely családtagok, tudósok és oknyomozó újságírók globális közösségét fogja össze, akik mindannyian továbbra is a válaszokat keresik.

A Netflix sorozata több elméletet is megvizsgál arra vonatkozóan, hogy mi történt azon az éjszakán. Az MH370 epizód első részében a repülőgép eltűnését követő első néhány órát és napot veszik górcső alá, illetve azt is, hogy mi történt, amikor az összeesküvés-elméletek és hamis vádak kezdtek elszabadulni. A sorozat további részeiben megvizsgálják a pilótát körül vevő rejtélyeket, valamint megszólaltatják  az áldozatok hozzátartozóit is – írja a Netflix.

Még mindig keresik az MH370-et?

Ahogy  az MH370: The Plane That Disappears című sorozat 3. epizódja vizsgálja, a kérdésre adott válasz éppoly bonyolult, mint maga a rejtély. 16 hónapig tartó eredménytelen keresés után egy repülőgép szárnyának egy nagy része a kelet-afrikai partok partjára sodródott. Szakértők és Najib Razak malajziai miniszterelnök megerősítette, hogy a roncsok az MH370-ről származnak, de néhány újságíró és családtag szkeptikus a dokumentumfilmekben feltárt okok miatt. Közben még mindig keresik a választ. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

5 szuper, gyerekbarát strand belföldön

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok