Létrehozva: 2023.03.07.

Joe Biden nem vetett ki szankciókat a fiával üzletelő orosz oligarchákra!

A döntést nem indokolta a Fehér Ház...

Szerző Gaál József

Az amerikai kormány utolsó pillanatban levette a szankciós listáról a Joe Biden fiával üzletelő orosz oligarchákat - derítette ki a New York Post online kiadása. A lap beszámolója szerint a Hunter Bidenhez ezer szálon kötődő Jelena Baturina és Vlagyimir Jevtusenkov továbbra is szabadon utazhat az Egyesült Államokban, a vagyonukat, cégeiket, pénzeszközeiket és bankszámláikat pedig nem fagyasztották be, holott mindketten Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelsőbb köréhez tartoznak. A Biden-adminisztráció döntése azért is érdekes, mert az USA legszorosabb szövetségeseinek számító Egyesült Királyság és Ausztrália már az orosz-ukrán háború kirobbanása után beutazási tilalmat rendelt el a dollármilliárdos Baturina és Jevtusenko ellen. Az angolszász országok korábban azt mondták, mindketten fontos szerepet játszanak Oroszország háborús erőfeszítéseiben.

Hétfőn a Post szerette volna megtudni a Fehér Ház szóvivőjétől, hogy a Biden-adminisztráció miért nem vezetett be korlátozóintézkedéseket az említett személyekkel szemben. Karine Jean-Pierre viszont a kérdésre válaszolva csak annyit mondott: "Ha konkrétan Hunter Bidenről szeretne kérdéseket feltenni, a családtagjaitól tegye. Oroszországból származó személyekkel pedig nem szoktam beszélgetni."

Women's Ice Hockey: United States v China - Day 3
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Bruce Bennett / Getty Images)

Hunter Biden orosz oligarchákkal való kapcsolata az elnök fiának híres-hírhedt laptopján talált információkból derült ki. A helyi sajtóban gyakran csak "pokoli laptopként" emlegetett gépet Hunter  még 2019 áprilisában adta le javításra egy Delaware állambeli szervizben, azonban az elvégzett munkáért sosem fizetett. A vállalkozási szerződésben foglaltaknak megfelelően a számítógép tulajdonjoga 90 nap várakozás után átszállt az üzlet vezetőjére, aki megtalálta a rajta tárolt adatokat, köztük a Biden család korrupciós ügyleteit bizonyító dokumentumokat és leveleket.

Vlagyimir Jevtusenkov, az orosz fegyveripar nagyágyúja

A napvilágot látott levelezések szerint a fegyvergyártásban érdekelt Vlagyimir Jevtusenkov többször is találkozott Hunter Bidennel 2008 és 2016 között - tehát abban az időszakban, amikor Joe Biden alelnök volt az Obama-adminisztrációban. Az orosz oligarcha egy 2012-ben írt üzenetében úgy fogalmazott Hunternek, hogy "kölcsönösen tehetnének egymásnak szívességeket". Hogy ez a fajta kétoldali segítségnyújtás egészen pontosan miben merült ki, azt nem tudni, Hunter viszont egyszer bizonyíthatóan közbenjárt azért, hogy Jevtusenkov felvásárolhasson több nagy értékű ingatlant Virginia állam északi részén, Washington szomszédságában. Hunter egy alkalommal még Moszkvában is találkozott Jevtusenkovval még 2012-ben. 

Vlagyimir Jevtusenko vegyészként diplomázott 1973-ban, majd később gazdasági végzettséget is szerzett, amit 1986-ban PhD fokozattal toldott meg. Egy műanyagipari termelő üzem főmérnöki székéből került 1987-ben a moszkvai tanács tudományos osztályának élére, ahonnan 1993-ban katapultált magánvállalkozóvá, létrehozva a Sistema Holdingot. A New York-i értéktőzsdén bevezetett cég többek közt az orosz rakéta- és radargyártó RTI, valamint a dróngyártással foglalkozó Kronstadtot vállalatoknak is tulajdonosa volt egészen tavaly májusig, amikor szépen csendben teljesen orosz érdekeltségbe adta el őket.

Ïðåçèäåíò ÐÔ ïðîâåë ðÿä ìåðîïðèÿòèé 17 îêòÿáðÿ 2006 ã.
Vlagyimir Jevtusenkov orosz oligarcha (kozépen) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: ITAR-TASS)

Jelena Baturina, a leggazdagabb orosz nő

Hunter Biden szintén kiemelkedően jó üzleti kapcsolatokat ápolt Jelena Baturina orosz oligarchával, akit hazája leggazdagabb nőjeként tartanak számon. Egy korábban készült szenátusi jelentés szerint Baturina még 2014 februárjában 3,5 millió dollárt fizetett a Rosemont Seneca Thornton vállalatnak, melyet Hunter Biden alapított. A hivatalos feljegyzések szerint ezért cserébe Baturina semmilyen ellenszolgáltatást nem kapott, viszont fél évvel a befizetés után Hunter összehozott neki egy vacsorát Washingtonban az édesapjával, majd többször meghívták a Fehér Házba. 

Donald Trump volt amerikai elnök tavaly egy tévéinterjúban felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy adjon ki minden birtokában lévő információt Hunter Biden kelet-európai oligarchákkal, köztük Jelena Baturinával való kapcsolatáról.

Jelena Baturina azt követően lett Oroszország leggazdagabb nője, hogy megörökölte férje, a 2019-ben elhunyt Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester vagyonát. Baturina a 2008-as gazdasági válságig tulajdonosa volt az orosz Inteco műanyagipari vállalatnak, amely többek közt az Gazpromnak volt az egyik legnagyobb beszállítója. Később létrehozta a Baturina Investment Group ingatlan- és szállodafejlesztésekkel foglalkozó vállalatot, melynek irodája van New Yorkban, Cipruson, Írországban, Szentpéterváron és Ausztriában is.

Jelena Baturina, Oroszország leggazdagabb nője, valamint néhai férje,  Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester  (Fotó: YURI KADOBNOV / AFP)

A Joe Biden korrupciós ügyeit vizsgáló kongresszusi bizottság elnöke szerint "rendkívül aggasztó, hogy Hunter Biden orosz oligarcha cimborái hiányoznak a Pénzügyminisztérium szankciós listájáról."

A Post kérdésére Marsha Blackburn, Tennessee állam szenátora azt mondta, szégyen, hogy a Bidenhez köthető orosz állampolgárok elkerülik a szankciókat. "Ha ez egy republikánus elnök alatt történne, a fősodratú média már óránként erről cikkezne” - tette hozzá.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi elmondta, végül miért gondolta meg magát

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

KÜLFÖLD

Végső kétségbeesésében bankrablónak állt a 74 éves nő, miután minden pénzét elveszítette

KÜLFÖLD

Megfagyott az idő: megrázó képeken Csernobil, így néz ki ma a szellemváros

KÜLFÖLD

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút