Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától!

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző t.t.

2 hónapja

Elegük van a háborúból: Egy zászlóaljnyi szökött hadköteles ukrán él Bécsben

Ukrajna elvesztette mintegy 100 ezer katonáját a háborúban, nehéz a létszám feltöltése, sok fiatal menekült külföldre a katonai szolgálat elől.

Alig egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után Volodimir Zelenszkij hadseregének van egy problémája: fogynak a katonái. Ukrajnának 260 000 fős hivatásos hadserege volt, amikor Oroszország elindította a „különleges hadműveletet”, és azóta nyugati becslések szerint mintegy 100 ezer katona vesztette az életét a harcokban - írta a Wall Street Journal. Az ukrán hadvezetés egészen a közelmúltig hazafias felhívásokkal próbálta a toborzásokra jelentkezők számát növelni. A tévéhirdetésekben arra szólították fel az embereket, hogy regisztráljanak, és „védjék meg, ami az övék”, óriásplakátokon arra buzdították a tartalékosokat, hogy „változtassák dühüket tűzerővé”. A toborzási kampányok mellett Ukrajna egyre inkább támaszkodik a katonai egyenruhás sorozótisztekre, akik a közterületeken idézést osztanak ki a férfiaknak. Ukrajna Biztonsági Szolgálata, az ország belbiztonsági és hírszerző ügynöksége a közelmúltban közölte, hogy bezárt 26 Telegram csatornát, amelyek a sorozások helyszíneit és időpontjait közölték.

Ukrán háború
Zelenszkij ukrán elnök szerint komoly probléma a katonai szolgálta megkerülése. Fotó: HANDOUT

 Fogy a katonának jelentkezők száma

A frontvonalban hiányoznak a harcra kész katonák, ezért kell fegyvert fogniuk azoknak a férfiaknak is, akiknek nincsenek megfelelően kiképezve. Sokan megpróbálnak kibújni a behívóparancs elől, megvesztegetéssel szerezve a katonai szolgálat alóli menetességet. Az osztrák hadsereg Kijevvel jó kapcsolatokkal rendelkező tisztjei azt gyanítják, hogy „egy egész ukrán zászlóalj” már Bécsben él, azaz mintegy 600 hadköteles korú fiatalember. Az ukrán hatóságok közlése szerint 2022-ben 66 374 férfi hagyta el az országot olyan dokumentumok segítségével, amelyek lehetővé teszik az önkéntesek és a humanitárius segélynyújtók távozását, feltéve, hogy meghatározott időn belül visszatérnek. Közülük több mint 9300 nem tért vissza.

Bár a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a védelmi erőfeszítések támogatottsága továbbra is magas az ukrán lakosság körében, de a katonának jelentkezők száma csökken. Ukrajna lakossága nem éri el az orosz népesség egyharmadát, nem számolva a háború kezdete óta milliók elvándorlásával. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban kihirdette a mozgósításról szóló új rendeletét, amely alapján tartalékosok és az egészséges 18 és 60 év közötti férfit behívhatók. Egy sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy Ukrajna számára komoly probléma a katonai szolgálat megkerülése.

A háború mind Ukrajna, mind Oroszország hadseregének hivatásos személyi állományát pusztítja. Moszkva tavaly szeptemberben több mint 300 000 ember mozgósított, Vlagyimir Putyin elnök pedig felszólította az oroszokat, hogy készüljenek fel egy elhúzódó háborúra.

Ruslan Bortnik, az Ukrán Politikai Intézet vezetője szerint a közelmúltbeli változások nem emelték az emberek harci kedvét. Költségmegtakarítás címén csökkentették a nem frontvonalbeli személyzet pénzeit, nő a katonák körülményeivel kapcsolatos elégedetlenség. 

„Az anyagi ösztönzés megszűnt. Vannak, akik azt gondolják: megkereshetem ezt a pénzt az életem kockáztatása nélkül is” – mondta.

Botrányokat kavartak azok a videók, amelyek azt mutatták, hogy a behívást elutasító férfiakat durván bántalmazzák. Nyugat-Ukrajnában besoroztak egy fogyatékkal élő személyt, akit annak ellenére alkalmasnak nyilvánítottak, hogy nem volt keze. Hozzátartozói szerint egy másik férfi a mozgósítást követő egy hónapon belül, 10 napos kiképzés után meghalt a frontvonalban. A tisztviselők cáfolták, hogy felkészületlenül küldtek volna kiképzetlen csapatokat a harcba, bár szerintük a katonai kiképzés időtartama a háború miatt valóban rövidült. 

Bakhmutban a helyzet

A The Wall Street Journal által egy Bakhmut mellett megkérdezett katona azt mondta, hogy a behívásuk után néhány napon belül harcba küldték őket. Mások azt mondták, hogy több hetes képzésben részesültek. 

Ukrán háború
Ukrán katonák a frontvonalon. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO

A Die Welt német napilap közzétette azoknak a katonáknak a nyilatkozatait, akik túléltek több csatát a Bakhmutért vívott harcokban

„100 katonából 84-et elveszítettünk az első csatában – mondta Michael, az egyik Bakhmutban maradt harcos. Az "elveszett" alatt a megölt és megsebesült társait érti. A 93. dandár és más egységek parancsnokai szintén nagy veszteségekről számoltak be.


A Welt Ukrajnában járt riporterei szerint bizonytalanság uralkodik az eddig megkímélt hadköteles férfiak körében, mert az év eleje óta akár a fodrászok, üzletemberek is megkaphatják a behívójukat.

Menekülési útvonalak

Egy kijevi kriptovaluta cég 25 éves vezetője hónapok óta kerüli a kávézókat, éttermeket és más nyilvános helyeket, hogy megússza a behívóparancs átvételét. Azt mondta, szükséges a mozgósítás, de úgy véli, hogy kiveszi a részét az ország védelméből azzal, hogy jövedelme egy részét minden hónapban a fegyveres erőknek küldi.
 

„Biztos vagyok benne, hogy vannak nálam jobban felkészített katonák – mondta. – Nem lövöldözök a rosszfiúkra a fronton, mert ebben a háborúban több frontvonal is van.”

Egy 38 éves hegesztőnek öt alkalommal küldtek behívót annak ellenére, hogy három gyermek édesapja, rákos anyját gondozza, és egészségügyi problémái vannak – állítása szerint mindez mentesítést adna a katonai szolgálat alól. 

Egy 37 éves kijevi születésű férfi februárban hagyta el Ukrajnát, miután közel 10 000 dollárt fizetett ki három próbálkozás során. Volt egy autóalkatrészeket árusító kisvállalkozása az ukrán fővárosban, de azt mondta, hogy az a háború kitörésekor csőbe ment. Háromszori sikertelen próbálkozás után végül beszerzett egy igazolást arról, hogy önkéntes segélymunkásként dolgozik éjszaka a lengyel-ukrán határon. Ott meggyőzte a határőrt, hogy nem fog lelépni, mire beléphetett Lengyelországba.
 

„Egy év után először éreztem magam szabadnak, mintha az életem ismét az enyém lenne” – mondta egy telefoninterjúban. Most Kanadában él a feleségével, ahol új életet kezdtek. Kiábrándultan távozott Ukrajnából.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szörnyű hírek érkeztek a PSG balesetet szenvedett focistájáról

origo.hu

30 évvel fiatalabb énekesnővel jött össze a 72 éves színész - fotó

borsonline.hu

Jézus időutazó lehetett, egy festményen találtak rá a bizonyítékra – Fotó

vg.hu

Megszólalt Putyin az ukrán ellentámadásról: óriásiak a veszteségek

life.hu

Megszületett a magyar sztárpár kislánya: csodás nevet kapott

hirtv.hu

Navracsics Tibor: A legszebb választókerület országgyűlési képviselője vagyok

origo.hu

Bizonytalan a gázellátás jövője

travelo.hu

Szombaton ingyen lehet strandolni ebben a Budapest közeli termálfürdőben

ripost.hu

Fülzúgással ment orvoshoz, halálos betegséget állapítottak meg a sztárnál

ripost.hu

Fertőzött virslit hív vissza a Nébih, akár agyhártyagyulladást is okozhat

delmagyar.hu

Vérplazmát adni menő! Legyél te is donor!(x)

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Soros György fia titokban egyeztetett az amerikai alelnökkel

KÜLFÖLD

Trendforduló a németeknél. Vissza kellene venni hatásköröket Brüsszeltől

KÜLFÖLD

Kisgyerekeket késelt meg egy szír menedékkérő a franciaországi Annecy városában

KÜLFÖLD

Zelenszkij lesöpörte az asztalról Ferenc pápa béketervét

KÜLFÖLD

Grillen sütötte meg a meggyilkolt nagymama maradványait az anya-lánya páros

KÜLFÖLD

Természeti katasztrófa: megnyílt a föld a népes város alatt - Videó

KÜLFÖLD

Sokkoló hír: 12 éves kislány holttestét gyömöszölte az ágyneműtartóba, ez derült ki a gyilkosról

KÜLFÖLD

Rettentő kínos: mindössze 7000 forintot keresett a tanárnőből lett erotikus modell