Létrehozva: 2023.03.03.
Módosítva: 2023.03.03.

A Biden család "táskás embere" mindent bevallott, a család korrupciós ügyeiről

Rohamosan fogy a levegő Joe Biden családja körül.

Szerző Gaál József

A regnáló amerikai elnökkel egykor szövetséges üzletemberek közül többen is jelezték az elmúlt napokban, hogy hajlandóak vallomást tenni Joe Biden és családja korrupciógyanús ügyleteivel kapcsolatban. Eric Schwerin pénzügyi lobbista, és Gal Luft izraeli történelemprofesszor nevét érdemes megjegyezni, ők lehetnek ugyanis azok a koronatanúk, akiknek segítségével pénzmosással, hatalommal való visszaéléssel, és befolyással való üzérkedéssel vádolhatják meg a demokrata kormányfőt.

Mint ismert, február első felében az amerikai Képviselőház Felügyeleti és Elszámoltathatósági Bizottsága széleskörű vizsgálatot indított Bidenék pénzügyi visszaéléseivel kapcsolatban az elnök fia, Hunter Biden híres-hírhedt laptopján találtak bizonyítékok alapján. Az kongresszusi testület eddig temérdek pénzügyi dokumentumot bekért, és számos tanút beidézett kongresszusi meghallgatásra. Többek közt Hunter Bident is, ő viszont megtagadta az együttműködést, és a vizsgálóbizottságot „Csodaországnak”, a testület elnökét pedig a „szívek királynőjének” nevezte.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Kris Connor / Getty Images)

Eric Schwerin, a Biden család "táskás embere"

Eric Schwerin, akit szintén beidéztek a Kongresszus elé, kulcsszereplő lehet az amerikai elnöki család korrupciós ügyeinek feltárásában. A Hunter laptopján talált dokumentumok és levelezések alapján a "pénzügyi lobbista" Joe Biden és fia „régi üzleti partnere”, aki legalább 27 alkalommal fordult meg a Fehér Házban 2008 és 2016 között - tehát abban az időben, amikor Joe Biden alelnök volt az Obama-adminisztrációban. 

Schwerin közel két évtizeden keresztül volt mélyen beágyazva az amerikai elnök körül kirajzolódó üzleti hálózatba. Sokan őt tarják a Biden család "táskás emberének". Shwerin többek közt azt a Hunter Biden által alapított Rosemont Seneca Partners ügyvédi irodát is vezette, melyen keresztül az elnök fia az orosz, ukrán és kínai üzleti ügyeit intézte. Schwerin emellett Joe Biden kampánycsapatában is fontos szerepet töltött be: ő felelt a pénzek becsatornázásáért.

James Comer, a Felügyeleti és Elszámoltathatósági Bizottság elnöke nemrég azt nyilatkozta: Schwerin hajlandónak tűnik arra, hogy pénzügyi dokumentumokat adjon át a vizsgálóbizottságnak. 

„Eddig nagyon együttműködő volt. Az ügyvédei és a vizsgálóbizottság rendszeresen kommunikálnak egymással. Biztos vagyok benne, hogy velünk fog dolgozni, és megadja nekünk a kért információkat”

fogalmazott a Fox News hírműsorában Comer, aki leszögezte, ha betekintést nyernek a Biden család bankszámláinak mozgásába, az nagyon értékes információkat jelenhet a korrupciós ügyletek feltárásában.

A Breitbart egy csütörtökön megjelent cikke szerint egyébként Schwerin és Hunter Biden viszonya rendkívül megromlott 2018-ban egy félrekönyvelt adóbevallás miatt. A történtek következtében Hunter kiszorította cégeiből Schwerint, aki feltehetően részben épp ezért hajlandó most az amerikai elnök ellen vallani.

Eric Schwerin (középen) koronatanúnak számít a Joe Biden elleni korrupciós eljárásban

Gal Luft, a Cipruson őrizetbe vett történelemprofesszor

Múlt héten robbant a hír, hogy a ciprusi Lárnaka nemzetközi repülőterén letartóztatták Gal Luft izraeli történelemprofesszort, miután az Interpol elfogatóparancsot adott ki ellene Líbiába és Kínába irányuló illegális fegyverkereskedelem gyanújával. A férfi épp egy Tel-Avivba tartó repülőre akart felszállni, amikor elfogták. Jelenleg házi őrizetben van, a ciprusi bíróság pedig elrendelte, hogy ne kaphassa vissza az útlevelét, amíg az amerikai nemzetközi elfogatóparancs miatti kiadatásának tárgyalása zajlik.

Ahogy Eric Schwerin, úgy Gal Luft is nagy titkok tudója a Biden család korrupciós ügyeit illetően, épp ezért a történelemprofesszor úgy véli: az őrizetbe vétele tisztán politikai indíttatású. Luft korábban szoros kapcsolatban állt azzal a CEFC China Energy kínai energiavállalat, amely több mint 1,5 millió dollárt és nagymértékű ajándékokat, köztük egy 3 karátos gyémántot adott Hunter Bidennek, amiért látszólag „semmilyen legális szolgáltatást nem nyújtott cserébe”. Luft saját elmondása szerint, tudna mesélni, mit kértek Huntertől a kínaiak a pénzért cserébe.

Az USA azt állítja fegyverkereskedő vagyok, ami vicces lenne, ha nem lenne tragikus. (...) Az amerikai Igazságügy Minisztérium megpróbál eltenni láb alól, hogy megvédje Joe, Jim és Hunter Biden-t. Mondjam a neveket?

- írta letartóztatása után Twitteren Luft, aki az ügyvédjén keresztül azt közölte: örül, hogy Euróban tartóztatták le, mert egy harmadik világbeli országban feltehetően már "rejtélyes autóbalesetet" szenvedett volna. Az ügyvéd azt is kijelentette, hogy a Demokrata Párt szeretné, ha Luft „eltűnne", de ez nem fog megtörténni, sőt, a férfi vallomást kíván tenni a Biden család korrupciós ügyeiről a Kongresszus előtt. 

Ezzel kapcsolatban az Elszámoltathatósági Bizottság elnöke azt mondta a Fox News műsorában, hogy igyekeznek a lehető leghamarabb kapcsolatba lépni Lufttal. "Ami vele történt, az utolsó csepp volt a pohárban" - tette hozzá James Comer.

Gal Luft izraeli történelemprofesszor szerint politikai okok miatt adtak ki ellene nemzetközi elfogadóparancsot

 Sajtóértesülések szerint Luft még Benjamin Netanjehu izraeli miniszterelnökkel is felvette a kapcsolatot, akit arra kért, "mentse meg őt Bidenéktől".

Luft a múltban egyébként többször kritikusan nyilatkozott az elmúlt évek amerikai külpolitikájáról, valamint a Biden-kormányzatról. Egy 2021-es pekingi csúcstalálkozón, amelynek címe „Nemzetközi fórum a demokráciáról: a közös emberi értékek” volt, Luft azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy „a demokrácia iránti elkötelezettsége csak addig terjed, ameddig az érdekei engedik”.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

„Sok mindent megbocsátottam, de van, amit nem lehet” – Kecskés Enikő kitálalt a szakításról T. Dannyvel

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Levert a víz, amikor kiszámoltam, mennyibe kerülnek a gyerekeim"

KÜLFÖLD

Megkongatták a vészharangot: új világjárvány fenyeget, zombivírus szedheti áldozatait

KÜLFÖLD

Horror a vidámparkban, leállt az 5 hónapos baba szíve

KÜLFÖLD

III. Károly király barátai kitálaltak: ezt mondta nekik az uralkodó az állapotáról