1 hónapja

Feljelentették a polgármestert, mert a magyar himnuszt énekelte

Képtelennek, érthetetlennek és rosszindulatúnak tartja Halász Béla, Gúta város polgármestere az ellene irányuló feljelenést, meglátása szerint Európában, 2023-ban ilyennek nem szabadna megtörténnie.

Nem sokáig örülhetett tavaly év végi választási győzelmének a felvidéki magyar többségű Gúta város polgármestere, Halász Béla. Történt ugyanis, hogy 2022. november 22-én tartotta alakuló ülését a frissen megválasztott képviselőkből és egyéb funkcionáriusokból létrejött önkormányzat. Az esemény mint mindig az előírás szerint a szlovák himnusszal kezdődött, majd az eskütételekkel folytatódott, végül pedig Halász Béla elmondta a beiktató beszédét, melynek végén megkérte képviselőtársait, hogy énekeljék el a magyar nemzet imáját, a magyar himnuszt, amit meg is tettek a jelenlévők. 

Halász Béla, Gúta város polgármestere - Fotó: Halász Béla facebook-oldala

"Néhány hét múlva a jogsegély szolgálat értesített arról, hogy feljelentést tettek ellenem a magyar himnusz eléneklése, elénekeltetése miatt. Igazándiból nem tulajdonítottam neki komoly jelentőséget, inkább tűnt egy rossz viccnek". 

Most is érthetetlen számomra, hogy Európában, napjainkban ilyen előfordulhat egy olyan országban, ahol tiszteljük egymás nemzetiségét, vallását. A szlovákiai magyar oktatási intézményekben, különféle magyar történelemmel kapcsolatos megemlékezéseken énekeljük a himnuszt, ami eddig senkinek nem szúrta a szemét

 - fejtette ki Halász Béla lapunknak. 

A feljelentést a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete (Zdruzenie slovenskej inteligencie, ZSI) tette, ami egy polgári társulásként hivatkozik magára a honlapján. Az egyesület 2020-ban alakult és a Turócszentmártoni járásban található Szucsányban (Sucany) van a székhelyük. A honlapjukon közölt cikkek alapján különös figyelmet szentelnek a magyar nacionalizmusnak, amely szerintük Szlovákia területi integritását fenyegeti - derül ki az Új Szó felvidéki portál cikkéből. 

A magyar revizionizmus folyamatában résztvevő aktivisták sajnos az állami közintézmények szintjén sem haboznak megszegni a Szlovák Köztársaság törvényeit

- írta honlapján az egyesület, aki szerint a magyar himnusz eléneklésével Gútán megsértették az állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény 13. paragrafusának második bekezdését, melyben az szerepel, hogy egy másik állami himnusz akkor hangzik el Szlovákiában, ha az adott helyszínen jelen van annak hivatalos delegációja – ám ez nem érinti a fizikai és jogi személyek arra való jogát, hogy ezt mégis megtegyék. 

A gútai önkormányzat alakuló ülése - Fotó: Gútai önkormányzat

Amikor a rendőrség jelezte, hogy a feljelentésnek helyt adva kivizsgálják az ügyet, átadtunk nekik az alakuló ülés jegyzőkönyvét, az arról készült videófelvételt és minden mást, természetesen együttműködtünk és együtt is fogunk működni a hatóságokkal, a mi érdekünk is, hogy kiderüljön nem történt semmi szabály, vagy törvény megsértése

- mondta Gúta polgármestere aki hangsúlyozta, hogy jogászokkal is egyeztetett, illetve finoman szólva sem állja meg a helyét a feljelentés, és miután az ügyben a javukra ítéltek, meg fogja tenni a válaszlépéseket, valamint becsületsértés, illetve hamis vád miatt fogja perelni ZSI-t. 

"Mielőtt valaki bosszút emlegetne, korántsem erről van szó, egész egyszerűen csak szeretnénk elébe menni, minden ilyen felforgató tevékenységnek, ami a békében együtt élő nemzetiségek között igyekszik feszültségeket kelteni." 

Én egy felvidéki, többségében magyarok lakta város polgármestere vagyok, ami azt jelenti, hogy minden gútai érdekeit képviselem, legyen szó, bármilyen nemzetiségű, etnikumú, vallású állampolgárról 

- összegezte Halász Béla.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb ország mondott nemet Ukrajna katonai támogatására

origo.hu

Embertelen módon kínozták a 13 éves kislányt a barátai

borsonline.hu

Terhes vagy sem? Legújabb fotója lebuktatta Vajna Tímeát

vg.hu

Az oroszok visszeverték Donyeck közelében az ukrán fegyveres erők elit különleges erőinek és zsoldosainak támadását

ripost.hu

Sokkot kapott a 12 éves szegedi lány, a villamoson akarta elrabolni egy férfi

mandiner.hu

Kiszivárgott titkosszolgálati iratok szerint Putyin „teljes tisztogatást” akart Ukrajnában

origo.hu

Bikinis fotója mellett borult ki Horváth Éva

mindmegette.hu

Íme Gáspár Bea képviselőfánkja, kétféle csokikrémmel – olyan, mint ha felhőbe harapnál!

ripost.hu

Istenes Bence elmondta az igazságot Marics Petiről

ripost.hu

Párbaj a Sztárban Sztárban: Sipos Tomi elárulta, milyen Oláh Ibolya valójában

ripost.hu

Bulgária nem küld fegyvereket Ukrajnának

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szírek és afgánok vették át a hatalmat Bécs legnagyobb piacán

KÜLFÖLD

Egyre nagyobb léptekkel sodródik Európa a háború felé

KÜLFÖLD

Sárba tiporják a jogállamiságot a németek és a franciák, őket mégsem bírálja senki

KÜLFÖLD

Az eltűnt villanyszerelő megtalálásáról találgatnak

KÜLFÖLD

Elképesztő módon szöktek meg a börtönből, hogy palacsintázzanak egy jót

KÜLFÖLD

Brutális összegre perli a kórházat egy férfi, akinek az egészséges lábát műtötték meg

KÜLFÖLD

Helyzetkép Kárpátaljáról: a háború közelebb van, mint gondolnánk

KÜLFÖLD

Hangklónnal verte át a magyar csaló a brit vezérigazgatót - 87 millió forintot kaszált