Létrehozva: 2023.02.03.

Feljelentették a polgármestert, mert a magyar himnuszt énekelte

Képtelennek, érthetetlennek és rosszindulatúnak tartja Halász Béla, Gúta város polgármestere az ellene irányuló feljelenést, meglátása szerint Európában, 2023-ban ilyennek nem szabadna megtörténnie.

Nem sokáig örülhetett tavaly év végi választási győzelmének a felvidéki magyar többségű Gúta város polgármestere, Halász Béla. Történt ugyanis, hogy 2022. november 22-én tartotta alakuló ülését a frissen megválasztott képviselőkből és egyéb funkcionáriusokból létrejött önkormányzat. Az esemény mint mindig az előírás szerint a szlovák himnusszal kezdődött, majd az eskütételekkel folytatódott, végül pedig Halász Béla elmondta a beiktató beszédét, melynek végén megkérte képviselőtársait, hogy énekeljék el a magyar nemzet imáját, a magyar himnuszt, amit meg is tettek a jelenlévők. 

Halász Béla, Gúta város polgármestere - Fotó: Halász Béla facebook-oldala

"Néhány hét múlva a jogsegély szolgálat értesített arról, hogy feljelentést tettek ellenem a magyar himnusz eléneklése, elénekeltetése miatt. Igazándiból nem tulajdonítottam neki komoly jelentőséget, inkább tűnt egy rossz viccnek". 

Most is érthetetlen számomra, hogy Európában, napjainkban ilyen előfordulhat egy olyan országban, ahol tiszteljük egymás nemzetiségét, vallását. A szlovákiai magyar oktatási intézményekben, különféle magyar történelemmel kapcsolatos megemlékezéseken énekeljük a himnuszt, ami eddig senkinek nem szúrta a szemét

 - fejtette ki Halász Béla lapunknak. 

A feljelentést a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete (Zdruzenie slovenskej inteligencie, ZSI) tette, ami egy polgári társulásként hivatkozik magára a honlapján. Az egyesület 2020-ban alakult és a Turócszentmártoni járásban található Szucsányban (Sucany) van a székhelyük. A honlapjukon közölt cikkek alapján különös figyelmet szentelnek a magyar nacionalizmusnak, amely szerintük Szlovákia területi integritását fenyegeti - derül ki az Új Szó felvidéki portál cikkéből. 

A magyar revizionizmus folyamatában résztvevő aktivisták sajnos az állami közintézmények szintjén sem haboznak megszegni a Szlovák Köztársaság törvényeit

- írta honlapján az egyesület, aki szerint a magyar himnusz eléneklésével Gútán megsértették az állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény 13. paragrafusának második bekezdését, melyben az szerepel, hogy egy másik állami himnusz akkor hangzik el Szlovákiában, ha az adott helyszínen jelen van annak hivatalos delegációja – ám ez nem érinti a fizikai és jogi személyek arra való jogát, hogy ezt mégis megtegyék. 

A gútai önkormányzat alakuló ülése - Fotó: Gútai önkormányzat

Amikor a rendőrség jelezte, hogy a feljelentésnek helyt adva kivizsgálják az ügyet, átadtunk nekik az alakuló ülés jegyzőkönyvét, az arról készült videófelvételt és minden mást, természetesen együttműködtünk és együtt is fogunk működni a hatóságokkal, a mi érdekünk is, hogy kiderüljön nem történt semmi szabály, vagy törvény megsértése

- mondta Gúta polgármestere aki hangsúlyozta, hogy jogászokkal is egyeztetett, illetve finoman szólva sem állja meg a helyét a feljelentés, és miután az ügyben a javukra ítéltek, meg fogja tenni a válaszlépéseket, valamint becsületsértés, illetve hamis vád miatt fogja perelni ZSI-t. 

"Mielőtt valaki bosszút emlegetne, korántsem erről van szó, egész egyszerűen csak szeretnénk elébe menni, minden ilyen felforgató tevékenységnek, ami a békében együtt élő nemzetiségek között igyekszik feszültségeket kelteni." 

Én egy felvidéki, többségében magyarok lakta város polgármestere vagyok, ami azt jelenti, hogy minden gútai érdekeit képviselem, legyen szó, bármilyen nemzetiségű, etnikumú, vallású állampolgárról 

- összegezte Halász Béla.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes dolgot találtak egy moszkvai irodában

origo.hu

Zelenszkij beismerte, hogy óriási a baj, közel a vég

borsonline.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

hirtv.hu

Az orosz fegyveres erők francia zsoldosok állását találták el Szlavjanszkban

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

mindmegette.hu

Csak egy kiflit akart a NAV, a koszovói pékek a hátsó ajtón át menekültek

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédia: a halálba zuhant egy beteg a kórház 3. emeletéről

KÜLFÖLD

Horrorisztikus baleset: három fiatal meghalt, egy az életéért küzd a kórházban

KÜLFÖLD

„Jó fiúk voltak, nagyon intelligensek” - balesetet szenvedett az 5 egyetemi jó barát, hárman nem élték túl

KÜLFÖLD

Megszülte gyermekét, majd pár nappal később elhunyt a fiatal édesanya