Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.27.

Egyre csak durvul az ukrán helyzet

Mintha kezdene összedőlni egy állam.

Közel 30 kilométerre nőtt a Romániából Ukrajnába tartó kamionsor a Suceava megyei Siret határátkelőnél. A sofőrök szerint a torlódást az ukrán vámosok okozták, akik kenőpénzt követelnek azért, hogy beengedjék őket az országba - írja az adevarul.ro.
 

Képünk Illusztráció

Napokig várakoznak a sofőrök arra, hogy átmenjenek a vámvizsgálaton, addig a kamionokban kell aludniuk, enniük, és a mezőre járnak a "dolgukat" végezni, mert a járművek nincsenek felszerelve vécével.
Az Adevarul helyszíni riportjában az ukrajnai Buchából származó kamionsofőr, Vladimir elmondja: a családja Németországban él, ő pedig egy járműben lakik, mert a háza megsemmisült a háború során, s a legutóbb hat napig állt a sorban kamionjával a határátkelésre várva. Egy török ​​kamionsofőr az ukrán vámosok felé mutat. Azt mondja, azért alakulnak ki ezek a sorok, mert az ukrán vámosok 100 dollárt követelnének minden egyes vámkezelést kérő fuvarozótól. 

„Ha nem adsz, nem mégy” – állítja Abdulah.

A sorban álló többi sofőr pedig megerősíti, hogy a problémák nem feltétlenül a román vámmal vannak. Egyikük elmondja, a román vámnál nincs gond. "Amikor megérkezem Ukrajnába, problémák merülnek fel. Amikor visszatérek Romániába, újra megjelennek a problémák” – mondja a szállító.

A sireti határátkelő túlzsúfoltsága közvetlenül az orosz-ukrán háború kirobbanása után kezdődött, de a téli ünnepek közeledtével megnövekvőt forgalom miatt még rosszabb a helyzet. 

Az oroszok bekerítették Bakhmutot

Az orosz csapatok teljesítik Bakhmut hadműveleti bekerítését. Ezt az "Akhmat" különleges erők parancsnoka és a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Népi Milícia 2. Hadtestének parancsnok-helyettese, Apty Alaudinov jelentette ki, írja a TASZSZ .

Alaudinov szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szinte minden előrenyomulási útvonalát már lezárták. Hozzátette: az ukrán hadseregnek egyetlen útvonal áll a rendelkezésére, de még az is nagyrészt az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

Jelentős ukrán veszteségek

Ukrajna elektromos hálózata jelentős károkat szenvedett az orosz rakétatámadást követően - közölte az ország állami energiaszolgáltatója. A cég közölte, hogy, miközben a felhasznált villamos energia mennyisége országszerte változatlan maradt, most mégis hiány van az energiarendszerben.

Az elektromos hálózat helyreállítása minden egyes orosz támadás után nehezebbé válik, és tovább tart"- áll a vállalat Facebookon közzétett közleményében.

Megjegyezte, hogy Ukrajna mostanra 13 rakétatámadást és 15 dróntámadást szenvedett el energetikai létesítményei ellen. Oroszország tegnap 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül az Ukrán Fegyveres Erők állítása szerint 47-et sikerült lelőni.

Ukrán fenyegetőzés

Ukrajna figyelmeztetett, hogy bojkottálja az olimpiai játékokat abban az esetben ha Oroszország és Fehéroroszország sportolói jövőre versenyeznek az eseményen - írta egy Facebook-bejegyzésben Ukrajna sportminisztere.

Ha nem hallgatnak meg minket, nem tartom kizártnak, hogy bojkottáljuk és megtagadjuk az olimpián való részvételt".

Az oroszok felszólították a németeket

Figyelembe véve az ellentmondásos kijelentéseket, Németországnak tisztáznia kéne azokat – szögezte le Marija Zaharova. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő pénteken felszólította Németország oroszországi nagykövetét, hogy tisztázza Berlin álláspontját az ukrajnai konfliktusban elfoglalt helyzetéről - írja a Mandiner.

A német külügyminiszter azt mondta, hogy országa más nemzetekkel közösen harcol Oroszország ellen, miközben minisztériuma nem tekinti saját országát a konfliktus részesének. Figyelembe véve ezeket az ellentmondásos kijelentéseket, Németország oroszországi nagykövetének tisztáznia kellene azokat"– írta az orosz diplomata a Telegram-csatornáján.

Németország ukrán katonákat képez ki

Ukrán katonák érkeztek Németországba, hogy kiképzést kapjanak a Marder gyalogsági harcjárművekhez. Berlin január 6-án ígérte meg, hogy 40 darab német gyártmányú Mardert szállít Ukrajnának, ugyanazon a napon, amikor Washington 50 (később 100-ra bővített) darabot ígért az amerikai megfelelőből, a Bradleyből.

Az EU kiterjeszti az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) július 31-ig meghosszabbította az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat - közölte az EU tanácsa.

Nincs elragadtatva az uniós közvélemény a fegyverszállításokkal kapcsolatban

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 9 országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az Európai Unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát - derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából.

Az EU örül

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint Oroszország "más szintre" emelte háborúját, amikor válogatás nélkül támadta a civileket és nem katonai célpontokat.

Stefano Sannino, az Európai Unió Európai Külügyi Szolgálatának főtitkára támogatta, hogy Németország és az Egyesült Államok katonai felszereléseket szállítson Ukrajnának. Egyúttal bírálta Oroszországot, amiért "háborút folytat a NATO és a Nyugat ellen".

A katonai felszerelés biztosításával az EU csak lehetőséget ad arra, hogy életeket mentsen, és lehetővé tegye az ukránok számára, hogy megvédjék (magukat) ezekkel a barbár támadásokkal szemben"- tette hozzá.

Áramkimaradások

Az ukrán állami műsorszolgáltató, a Suspilne a legfrissebb energetikai helyzetről számolt be Telegram-csatornáján:

Jelenleg Ukrajna tíz régiójában már vészhelyzeti áramkimaradás van érvényben a tegnapi orosz ágyúzás utáni áramhiány miatt a hálózatban. A megrongálódott létesítmények helyreállítása folyamatban van.

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken, a hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a rakétacsapás minden kijelölt létesítményt eltalált és megzavarta a fegyver- és lőszerszállítást a harci területekre, beleértve a NATO-országok által biztosított eszközökét is. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők haditechnikai eszközeit javító és helyreállító vállalatok működése megszakadt.

Konasenkov elmondta, hogy a rakétatámadást az ukrán védelmi ipar és közlekedési rendszer működését biztosító energetikai rendszer létesítményei ellen az orosz fegyveres erők nagyhatótávolságú, precíziós légi és tengeri indítású fegyverekkel, valamint drónokkal hajtotta végre.

A szóvivő szerint Donyeck környékén a sikeres orosz offenzíva több mint nyolcvan ukrán katona halálát okozta,

valamint megsemmisített egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, három kisteherautót, egy D-20-as, két D-30-as tarackot, egy Mszta-B és egy M109 Paladin önjáró tarackot, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart.

A donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányába végrehajtott támadó akciók nyomán az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el, tűz alá véve egyebek között az ukrán 72. gépesített dandár egységeit Vuheldar közelében.

Ezen a frontszakaszon az orosz összesítés szerint az ukrán veszteség mintegy 65 katona, egy harckocsi, két páncélozott harcjármű, egy D-20-as tarack, három egyéb jármű és két AN/TPQ-37-es ellentűzradar volt.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki „népi milícia” 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal állami csatornán azt mondta, hogy Artemivszk (Bahmut) közel áll a műveleti bekerítéshez, az orosz csapatok csaknem minden, a városba vezető útvonalat lezártak.

Jan Gagin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója ugyanezen a csatornán kijelentette, hogy

az orosz erők Vuhledar keleti és délkeleti részén is megvetették a lábukat és osztagokat küldenek be a városba harci felderítésre.

Igor Kimakovszkij, a donyecki régió vezetőjének másik tanácsadója azt mondta, hogy Vuhledarnál az ukrán fegyveresek kisebb csoportokban próbáltak meg ellentámadást végrehajtani, de az orosz tüzérség visszaverte őket.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint harminc katona, két jármű, egy M-777-es és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy negyven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy D-20-as egy M-777-es tarack, valamint egy tüzérségi lőszerraktár, Herszon irányában pedig egy Grad rakétavető, egy M-777-es tarack és egy tüzérségi lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 79 ukrán tüzérségi lőállásra mertek csapást, megsemmisítve egyebek között az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását a Harkiv megyei Szenkove közelében.

Az orosz légvédelem Vuhledar közelében lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, valamint 11 drónt, 14 Vilha-, Uragan- és HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 380 repülőgépet, 204 helikoptert, 2967 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7644 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 991 sorozatvetőt, 3932 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8191 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi támadást.

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány