Létrehozva: 2023.01.13.

Orosz atomsakk: Nehéz helyzetbe manőverezte magát Amerika

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését segítő kis atomerőművek új generációját fejlesztő amerikai cégek hatalmas problémával szembesültek: egyetlen cég árulja a szükséges üzemanyagot, és az orosz.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (DOE) szerint tavaly az Egyesült Államok atomerőművei uránjuk 14%-át, valamint dúsítási szolgáltatásaik 28%-át importálták Oroszországból. Most a Reuters egy új erőművi technológiával kapcsolatos amerikai problémára hívja fel a figyelmet.

Úgy tűnik, nemcsak a sakktáblákon zajló küzdelmekben bevett lépéskombináció az orosz védelem, az ukrajnai háborúval kapcsolatos, orosz energiahordozókra kivetett szankciók most az új típusú atomenergiát fejlesztő amerikai cégeket hozta nehéz helyzetbe. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését segítő kis atomerőművek új generációját fejlesztő amerikai vállalkozásoknak ugyanis jelenleg csak egy orosz cég tudja szállítani a szükséges üzemanyagot.

Egy épülő hagyományos atomerőmű hűtőtornyai. Most kisebbeket fejlesztenének. Forrás.TENEX

Több mint 20 amerikai vállalat fejleszt olyan fejlett reaktorokat , amelyek teljesen megváltoztatják a nukleáris iparról alkotott elképzeléseinket. Az új reaktortervek többsége olyan üzemanyagot igényel, amelyet jelenleg egyetlen orosz cég képes kereskedelmi mennyiségben szállítani. Ezt nevezi az ipar nagy hatékonyságú, alacsony dúsítású uránnak – High-Assay Low-Enriched Uraniumnak – vagy röviden HALEU-nak, és ha ez nincs, akkor nem működik a reaktor sem.

Ez az oka annak, hogy az Egyesült Államok kormánya azt tervezi, hogy felhasználja fegyverminőségű uránkészletének egy részét az új fejlett reaktorok „befűtésére” és egy olyan iparág beindítására, amelyet kulcsfontosságúnak tart a globális nettó nulla kibocsátási célok eléréséhez.
Az ukrajnai háború által kiváltott energiaválság újra felkeltette az érdeklődést az atomenergia iránt. A kisebb, következő generációs reaktorok támogatói azt mondják, hogy hatékonyabbak, gyorsabban építhetők, és felturbózhatják a fosszilis tüzelőanyagoktól való elállást.

Ám a reaktorok számára szükséges, magas vizsgálati fokú alacsony dúsítású urán (HALEU) megbízható forrása nélkül a fejlesztők attól tartanak, hogy nem kapnak megrendeléseket a reaktoraikra. Megrendelések nélkül pedig az üzemanyag potenciális gyártói valószínűleg nem hoznak létre kereskedelmi ellátási láncokat az orosz urán helyettesítésére.

Megértjük, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a HALEU fenntartható, piacvezérelt kínálatának megteremtésének ösztönzésére

– mondta a DOE szóvivője.

Az Egyesült Államok kormánya azt méri fel, hogy 585,6 tonna, nagymértékben dúsított uránkészletéből mekkora részt kíván a reaktorok számára kiosztani.

Washingtont régóta nyugtalanítja a HALEU-gyártásának oroszországi monopóliuma, és az ukrajnai háború óta sem a kormány, sem az új fejlett reaktorokat fejlesztő cégek nem akarnak Moszkvára támaszkodni.

A HALEU-t, szemben a legtöbb atomerőművet tápláló 5%-os dúsítású urán helyett 20%-ig dúsítják. De jelenleg csak a TENEX, amely az orosz állami tulajdonú Roszatom atomenergia-vállalat része, értékesíti a HALEU-t kereskedelmi forgalomban.

„Néhány hónappal ezelőttig nem volt üzemanyag-problémánk” – mondta Jeff Navin, az egyik fejlesztő cég, a  TerraPower külügyi igazgatója, amelynek elnöke Bill Gates milliárdos. „Ukrajna inváziója után nem volt kényelmes üzletelni Oroszországgal” – jegyezte meg Navin. Washington szerződést kötött a céggel két demonstrációs rektor megépítésére 2028-ig, és beszállt a költségekbe. De orosz üzemanyag nélkül ez a határidő csúszni fog.

Míg a HALEU 20%-os dúsítási szintje jóval a fegyverekhez szükséges nagyjából 90%-os szint alatt van, a vállalatoknak speciális engedélyekre van szükségük az előállításához. További biztonsági és tanúsítási követelmények is szükségesek a termelési helyek, az üzemanyag csomagolása és szállítása tekintetében.

A folyamat felgyorsítása és a holtpontról való kitörés érdekében az Egyesült Államok kormánya a készleteiben lévő, fegyveres minőségű, nagymértékben dúsított urán „lekeverésére” törekszik, bár ez is időbe telik.

Az infláció csökkentéséről szóló törvény, amelyet Joe Biden amerikai elnök augusztusban írt alá, 700 millió dollárt tartalmazott a HALEU-ellátás biztosítására.

Szeptemberben a Fehér Ház további 1,5 milliárd dollárt kért a Kongresszustól egy ideiglenes kormányzati finanszírozási törvény formájában az alacsony dúsítású urán és a HALEU belföldi kínálatának növelésére, hogy kezelje az orosz üzemanyaghoz való hozzáférés esetleges nehézségeit. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az oroszok sorra semmisítik meg a drónokat, az ukránoknak esélyük sincs

origo.hu

Sokkoló fotó került elő Csernobilról

borsonline.hu

29 évvel ezelőtt nyert a lottón, még mindig megvan a mesés vagyona: elárulta a titkát a milliomos

mandiner.hu

Megérkezett az oroszok határozott reakciója Magyarország döntésére

metropol.hu

Tündéri fotó: egy pillanatra sem mozdul a kis Hannaróza édesapja oldaláról, még munkába is elkíséri

hirtv.hu

Vezércikk: Sulyok Tamást választotta meg az Országgyűlés Magyarország köztársasági elnökének + videó

origo.hu

Eddig nem hallott részleteket mesélt a börtönéletről az RTL Klub sztárja

mindmegette.hu

Az összes vásárlót érinti az Aldi újítása: titokban lépett a cég

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

kviz.mandiner.hu

Ezzel a játékkal most e-book olvasót vagy akár repülőjegyet is lehet nyerni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Afgán "erkölcsőr" gyilkolt meg három nőt Bécsben. A gyanúsított menedékkérőként érkezett Ausztriába

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

A kislányok nem öltözhetnek hercegnőnek Berlinben: karneváli genderútmutató a minisztériumból

KÜLFÖLD

250 traktor vonult Berlinben, a vasutasok után a berlini "BKV" is sztrájkra készül

KÜLFÖLD

Lövések dördültek Bécsben, pánikolva menekülnek az emberek - videó

KÜLFÖLD

Nem látták, hol a baj: 2 éves baba halt meg a kórházban

KÜLFÖLD

"Kegyetlen a világ" - 16 éves fiukat temették el a szülők

KÜLFÖLD

Tiltották a magyar beszédet, a szüleikhez sem szólhattak az anyanyelvükön a gyerekek