Létrehozva: 2023.01.04.

Ezeket a titkokat viszi magával a sírba XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek nyugalmazott pápát csütörtökön helyezik végső nyugalomra Rómában.

Nem pápai, de ahhoz nagyon hasonló temetése lesz a 95 éves korában elhunyt Joseph Ratzingernek, vagyis XVI. Benedek pápának, akitől csütörtökön reggel vesznek végső búcsút a Vatikánban.  

The Body Of Pope Emeritus Benedict XVI Lies In State
XVI. Benedek ravatala. Fotó: MASSIMO VALICCHIA / AFP

XVI. Benedek koporsójába liturgikus ruháit, a palliumokat, azaz a gyapjúszövetből készült, négyszög alakú darabokat, az egyházi pályafutása során viselt pápai jelvényeit és a regnálása alatt vert pápai érmeket is elhelyezik. Vele együtt temetik el a pápasága alatt írott legfőbb dokumentumokat is. Uralkodásáról latin nyelven készül emlékeztető, ezt egy fémhenger őriz majd.

Pápai pásztorbotját azonban nem helyezik a ciprusfából készült koporsóba. Sokak szerint azonban nemcsak tárgyak kerülnek a nyugalmazott pápával együtt a sírba, hanem súlyos titkok is. Sorra vettük, hogy melyek lehettek a legnagyobb titkok, amelyek az egykori pápával sírba szállnak. 

Kényszerítették a visszavonulásra?

XVI. Benedek 2013-ban jelentette be, hogy lemond a katolikus egyház vezetéséről. Ez a történelmileg teljesen szokatlan lépés megdöbbentette a világot. Az akkori pápa a megromlott egészségügyi állapotával magyarázta döntését. Egyes információk szerint azonban a Vatikánon belüli ellentétes érdekcsoportok kényszerítették arra, hogy lemondjon. Hivatalosan természetesen soha nem erősítették meg még csak a gyanút sem, hogy ilyesmi történt volna. XVI. Benedek halálával valószínűleg ez a rejtély örökre megoldatlan marad - írja a Bild. 

Mi szerepelt a bíborosok titkos jelentésében?

2012 év elején egy meglehetősen komoly botrány rázta meg a Vatikánt. Olyan iratok szivárogtak ki, amelyek meglehetősen negatív színben tüntették fel az egyházon belüli ügyeket. A botrány eredetileg olyan, a sajtónak átadott és megjelent vatikáni bizalmas iratokkal, jelentésekkel és magánlevelekkel indult, amelyek az állítólagos vatikáni korrupciót és nepotizmust fedik fel; emellett kiszivárgott egy belső vatikáni vizsgálat is, amely feltárta, hogy egyházon kívüli egyének a pedofil és homoszexuális papokat zsarolják. Benedek pápa a szivárogtatások kivizsgálására egy különleges bíborosi bizottságot állított fel. A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi szerint a bizottság tagjai közvetlenül a pápának számoltak be a feltárt ügyekről, de kölcsönösen megosztották értesüléseiket a vatikáni ügyészséggel is. 

XVI. BENEDEK; FERENC pápa
Ferenc pápa és XVI Benedek nyugalmazott pápa Fotó: - / MTI

2013. március 23-án - mindössze tíz nappal Ferenc megválasztása után - a régi és az új pápa találkozott Castel Gandolfóban, a pápák nyári rezidenciáján. A találkozón Benedek egy nagy dobozt adott át utódjának, amelyben az általa megbízott bíborosok oknyomozói jelentései szerepeltek. Ferenc pápa ezeket az aktákat a mai napig nem hozta nyilvánosságra. 

Tudta, hogy ki akarja megmérgezni?

2012-ben Palermo érseke, Paolo Romeo előadása felborzolta a kedélyeket. Egy Kínában tartott beszédében őszintén vallott a bíborosok közötti leszámolásokról. A hallgatóság megdöbbenve hallgatta, amint Romeo arról beszélt, hogy XVI. Benedeket 2012 novemberéig el fogják tenni láb alól. 

2012 októberében a Bajor Állami Bűnügyi Rendőrség (LKA) szakértői csoportja a  Vatikánba utazott. Az LKA elnökét egy vegyész, egy technikus és egy tolmács kísérte. A látogatás célja az volt, hogy kiderítsék, vannak-e biztonsági hiányosságok az egyházfőnek szánt ételek elkészítésében, amit a merénylők egy esetleges mérgezésre használhatnak fel.

Csütörtökön körülbelül reggel 8 óra 50 perckor kezdődik XVI. Benedek búcsúztatása, aminek csak az első, rövid része lesz nyilvános a Szent Péter téren, azután zárt körben a Bazilika grottájában helyezik örök nyugalomra. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét

KÜLFÖLD

A tudósok bejelentették a végítélet napját: ekkor csapódik belénk egy bolygógyilkos aszteroida

KÜLFÖLD

Sokkot kapott a gyászoló férfi attól, amit a postaládában talált

KÜLFÖLD

"Gyönyörű kis napsugár" - autóbalesetben halt meg az 5 éves kisfiú