Létrehozva: 2023.01.08.
Módosítva: 2023.01.08.

Még mindig álmodoznak a migránskérdésben Ausztriában

Értéktanfolyamokat szerveznek az erőszakos migránsoknak

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) „értéktanfolyamokat” szervez az erőszakos migránsoknak. A Szabadságpárt (FPÖ) ezzel szemben tanfolyamok helyett deportálást követel.

A szörnyűségek éjszakájaként emlegetik az osztrák hatóságok a halloweenkor történteket, amikor Ausztria több nagyvárosában bandákba verődött fiatal bevándorlók randalíroztak.

Linzben valóságos utcai csaták voltak,  halloween éjszakáján több mint 130 feljelentés született, kilenc fiatal férfit pedig őrizetbe is vettek. A  randalírozók között afgán, szíriai és csecsen migránsok voltak. Órákon át dobálták a járókelőket petárdával és üvegekkel, majd a kiérkező rendőrökre is rátámadtak.

Az eseményt 19 órával a történtek előtt szervezni kezdték a közösségi oldalakon, tehát nem véletlen csoportosulásról, hanem előre megszervezett akcióról volt szó.

A linzi halloween-i zavargásokban részt vevő menekülteket azóta más szálláshelyekre költöztették, és most úgynevezett "értéktanfolyamokon" vesznek részt. Ezek arról szólnak, hogy a bajkeverők "megismerjék értékeinket és normáinkat" - mondta Wolfgang Hattmannsdorfer, az ÖVP politikusa.

Az FPÖ kétségbe vonja az ilyen intézkedések hatékonyságát. Továbbra is követeli a bűnöző migránsok és menedékkérők kitoloncolását – hangsúlyozta Michael Gruber, a párt képviselője.

Annak ellenére, hogy közel 700 autót gyűjtottak fel Franciaország-szerte zömében migrációs hátterű fiatalok szilveszter estéjén, a francia belügyminiszter, Géráld Darmanin javuló tendenciákról beszélt. A politikus közösségi médiás bejegyzésében azt állította, a gyújtogatások száma is csökkent az egy évvel korábbihoz képest, valamint az utcára vezényelt 90 ezer rendőr és csendőr kézben tartott az ország közbiztonságát a szilveszteri zavargások idején.

Több francia városban is zavargások voltak szilveszter éjszakáján, melyek során csaknem 700 autót gyújtottak fel a randalírozók, az események után pedig közel 500 embert tartóztattak le a hatóságok – írta a Remix News hírportál. A lap szerint ugyanakkor Gérald Darmanin francia belügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy

a szilveszteri ünnepségek „nagyobb incidensek nélkül” zajlottak le.

Darmanin közleménye szerint a francia hatóságok fokozott készültségben voltak az év végén, országszerte 90 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak szilveszterre.

A francia politikus arra is rámutatott, hogy 2022 szilvesztere történelmi javulást mutatott a felgyújtott járművek számában, országszerte „csak” 690 autó égett le. A közlemény adatai szerint tavaly ez a szám 874 volt, ami 21 százalékos javulást jelent.

Az eset számait magyarázó politikus azt is kiemelte, hogy összesen 490 embert vettek őrizetbe a francia hatóságok, ami 11 százalékkal több, mint az előző évben.

Darmanin ebből arra következtetett, hogy az utcán tartózkodó rendőrök és csendőrök teljes mértékben fenntartották a közrendet.

A lap azonban rámutatott, hogy a belügyminiszter Twitter-bejegyzése nem váltott ki túlzott szimpátiát a felhasználókból. A kommentelők azzal gúnyolódtak a belügyminiszteren, hogy az ünnep alkalmából utcára vezényelt 90 ezer rendőr egy kifejezetten költséges rendőrállamot hozott létre, és ennek ellenére is több száz autót felgyújtottak a rendbontók és a rendőrökre is rátámadtak.

A lap azt is kiemelte, hogy bár a francia belügyminiszter szerint „nem történt említésre méltó incidens” az országban, a nantes-iak más véleményen lehetnek. A városban a rendbontók szilveszterkor felgyújtottak több autót, majd tűzijátékkal támadtak a rendőrökre és a tűzoltókra. A gyújtogatások egy részét filmre vették.

Egy francia helyi lap, a Le Dauphiné Libéré arról számolt be, hogy

a Drôme megye délkeleti részén fekvő Pierrelatte településen megtámadtak egy csendőrhivatalt is. Tűzijátékot lőttek az épületre, amely kigyulladt, személyi sérülés és komoly anyagi kár azonban nem történt.

A megye több más településén is kukákat és autókat gyújtottak fel. Elzászban is hasonlóan durva jeleneteket rögzítettek a szemtanúk, ahol városszerte számos autót és buszt is felgyújtottak a rendbontók.

Az ország déli részén fekvő Haute-Garonne megyében is hasonló borzalmakról számoltak be 2022 utolsó éjszakáján. A hatóságok 41 tűzesetről tájékoztatták a nyilvánosságot,

a La Dépêche újság szerint pedig egy gyermekotthont is felgyújtottak. Az épületben lévő hat embert egy közeli faluban kellett elhelyezni.

Bordeaux városa is nyüzsgő volt szilveszterkor, több tucat vandál lőtt tűzijátékot az ünneplők közé. A helyszínről készült felvételek azt mutatták, hogy szándékosan az emberekre céloztak.

A lap arra is kitért, hogy Németország fővárosa sem mentesült a zavargásoktól. Mint írták, főként fiatal migránsok tehetők felelőssé az újévi berlini káoszért. A migránsok rendőrségi és mentőautókat vettek célba, és tüzet gyújtottak városszerte. Tekintettel a városszerte rögzített erőszakos jelenetekre, a rendőrség minden tűzijáték betiltására szólított fel.

Sörösládákkal hajigálták, tűzijátékokkal lőtték, arcba tartott pisztollyal és tűzoltó készülékekkel támadtak tömegesen a mentő és tűzoltó alakulatokra, valamint a rendőrökre Berlinben, súlyos sérüléseket okozva, a német hírforrásokban meg nem nevezett identitású személyek szilveszter éjjelén. Az ünnepek előtt a berlini rendőrség új kommunikációs irányelveket kapott, melyek megtiltották számos, a migránsokra vonatkozó kifejezés használatát.  

„Döbbenten és szomorúan” vették tudomásul a berlini mentő és tűzoltó alakulatok, hogy egységeiket tömeges és brutális támadások sorozata érte szilveszter éjjelén. A Focus című német lap idézi a katasztrófa-védelmis, mentő és tűzoltó alakulatok bejegyzéseit, ezek szerint

tömegesen előforduló, igen brutális eszközökkel végrehajtott támadásokkal szembesültek

a randalírozások, gyújtogatások helyszíneire kivonulva. A híradásokból kiderül, hogy a rendőröket is megtámadták, és brutálisan bántalmazták.

„Valakik” barikádokat emletek

A lap a mentő- és tűzoltó alakulatok szilveszter éjjeléről készült feljegyzéseit idézi: „Mentőautók kifosztása csuklyás személyek által”, „15 sérült mentődolgozó, egyikük kórházba került”, „Paprikaspray és tompa tárgy okozta szemsérülés egy sürgősségi dolgozónak”, „Pirotechnikai eszközök célzott kilövése tűzoltási műveletek során”.

A kivonuló alakulatokat ért támadásokról megtudjuk: a német lapok beszámolóiban kínos igyekezettel közelebbről le nem írt személyek „sörös ládákat és tűzoltó készülékeket dobáltak a járművekre”. A „beavatkozási intézkedések akadályozása barikádokkal” arra utal, hogy a randalírozók még útakadályokat is emeltek. A meg nem nevezettek gépkocsikat gyújtottak fel: „több járművet súlyosan megrongáltak pirotechnikai eszközökkel”.

Előfordult „lövöldözés” is, és „arcba tartott pisztoly”

A Deutsche Welle (DW), szintén kerülve minden, a randalírozók hovatartozására utaló adat közlését, hozzáteszi: a berlini tűzoltóság vasárnapi közölése szerint a mentőszolgálat munkatársait 38 alkalommal támadták meg az újévre virradó éjjelen.

Több száz incidens Berlinben és Hamburgban

A tűzoltóság – írja a DW – a korábbi támadások fényében felkészült a helyzetre, de meglepte őket „a mentőszolgálatok elleni támadások száma és intenzitása”. A tűzoltókat több száz incidenshez hívták ki, és gyakran „erőszakkal találkoztak”.

Németország második legnagyobb városában,

Hamburgban a tűzoltósági tisztviselői szerint az éjszaka „félelmetes” volt, a mentőszolgálatokat „agresszíven közelítették meg”

és „szó szerint lőtték” a tűzijátékokkal.

Tiltakozik a szájzárra ítélt rendőrség

A támadók hovatartozásának meg nem nevezése többek között abból is eredeztethető, hogy – mint arról az előírt nyelvi formákat orwelli újbeszélnek nevező Breitbart is beszámolt – december 19-én a berlini rendőrség új kommunikációs irányelveket kapott, melyek megtiltották számos, a migránsokra vonatkozó kifejezés használatát.

A német GdP rendőrszakszervezet a mentőszemélyzet elleni támadások elkövetőinek szigorúbb büntetését követelte.

„A mentődolgozók és a rendőrök elleni támadások fokozódó brutalitását nem tudjuk elfogadni” – mondta Andreas Rosskopf, a GdP képviselője a Rheinische Post című lapnak.

Tipikusak a randalírozók módszerei

Ismert: Franciaországban

a migráns csoportok rendszeresen támadnak tűzijátékokkal és petárdákkal a rendőrökre.

Németországban nem ez az első eset a szilveszteri, csoportos erőszakra 2015, a migránsok hatalmas tömegeinek korlátkan beengedése óta.

2015 szilveszterének éjjelén például észak-afrikai és közel-keleti származású fiatal férfiak csoportosan zaklattak és bántalmaztak nőket a németországi Kölnben,

a főpályaudvar környékén. Az eset később a kölni fekete szilveszter nevet kapta. A német országos sajtó akkor csak 4-5 nap múlva közölt híreket az eseményekről.

Csoportosan zaklattak nőket arab férfiak szilveszter éjjel Milánó központjában. Néhány nappal ezelőtt jelent meg erről hír az olasz sajtóban, azóta több telefonos felvétel is felkerült az internetre. Pénteken már magas rangú politikusok, például Matteo Salvini volt belügyminiszter is megszólalt az ügyben. Mindenki elfogadhatatlannak tartja, ami történt, és azt ígéri, hogy nem úszhatják meg büntetés nélkül a támadók. Mégis úgy tűnik, hogy saját kárából sem tanult Nyugat-Európa az elmúlt 5 évben, hiszen ugyanez történt 2016 szilveszterén Kölnben .

Egymásba kapaszkodott két fiatal nő, miközben a főként közel-keleti férfiakból álló tömeg a kordonhoz szorítja őket. A felvételek, amelyeken ezt látni, szilveszterkor, nem sokkal éjfél után készültek a milánói dóm előtti téren.

Egyedül egy kék kabátot viselő fiú próbálta meg visszaszorítani a tömeget, miközben a lányok sírva kértek segítséget. Ennek ellenére még sokáig zaklatták, fogdosták őket – mint az egyik áldozat később elmondta, volt, amikor 15 ember kezét érezte magán egyszerre.

A két nő kijutott a tömeg szélére, a rendőrök védelmébe, akik gumibottal állították meg üldözőiket.

De nem a két német turista volt a migránsok zaklatásának egyedüli áldozata. Szilveszterkor még több mint tucatnyi hasonló támadás történt.

Egy másik felvételen egy piros kabátot viselő lány látható, amint őt is körbeveszi egy bevándorló-csoport. Az afrikai és közel-keleti férfiak folyamatosan fogdosták és lökdösték az áldozatot, aki először azt hitte, ki akarják rabolni.

Ám a zaklatók azután sem engedték elmenni, hogy odaadta a táskáját. Végül a tömegből a lassan reagáló rendőrök mentették ki, akik egyébként részben éppen azért voltak az utcákon, hogy a járványügyi korlátozások szerint megakadályozzák a nagyobb utcai csoportosulásokat.

A Milánóban történtek kísértetiesen hasonlítanak a kölni fekete szilveszterre.

2015 utolsó napján a dóm előtt ünneplő tömegben támadtak nőkre arab és afrikai kinézetű férfiak. Az ezerfős csoport tagjai szexuálisan bántalmazták őket, sokukat megverték és ki is rabolták. Összesen több mint ezer nő tett feljelentést az ügyben.

„A két esetet összeköti az is, hogy a hatóságok Kölnben és Milánóban is erélytelenül reagáltak a kialakult helyzetre. A baj megtörténte után pedig a politikai vezetés igyekezett tompítani a botrányt” – mondta az M1-nek Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

„Még Lombardia térség belbiztonsági minisztere is élesen bírálta mind a rendőrséget, mind pedig a zöldpárti polgármestert, aki ugye napokig nem is szólalt fel ebben az ügyben, tehát itt is igyekeztek ugyanúgy mint Németországban eltusolni, és nyilvánvaló ugye most robbant a botrány, hogy tizenkilencen már feljelentést tettek, közülük ketten Németországban, és kiderült az is, hogy a rendőrség nem állt a helyzet magaslatán” – fogalmazott az elemző.

Az olasz politikai élet számos szereplője, köztük Matteo Salvini volt belügyminiszter is azt ígérte: nem hagyják, hogy a migránsok büntetlenül megússzák a támadásokat. Számos olasz hírportál és weboldal pedig kimondottan azért közölte a felvételeket, hogy az olvasók bevonásával segítse a tettesek azonosítását.

Legalább öt esetben követtek el szexuális bántalmazást fiatal nőkkel szemben a milánói Dóm téren szilveszter éjszaka. Az egyik áldozat elmondta, támadói arabul beszéltek.

A Corriere kiemeli, az olaszországi események emlékeztetnek arra, ami 2016-ban Kölnben, szintén a szilveszteri ünnepségek idején történ. Akkor több száz külföldi – főleg algériai, marokkói, iraki migránsok – kisebb csoportokban bántalmaztak és/vagy raboltak ki több száz nőt.

 

A helyi média szerint a szomorú esetek között maximum az elkövetők száma különbözik. A jelentések alapján a mostani bántalmazásokban körülbelül 30 arabul beszélő támadó vett részt.

Az első a szilveszteri eseményekről szóló videó január 5-én került nyilvánosságra. Az újév napján, körülbelül hajnali fél kettőkor készített felvételen férfiak csoportja molesztál egy 19 éves nőt a rendőrök által őrzött téren. A nő elmondta, nem sokkal korábban vált el a barátaitól, és amikor körbevették, azt hitte, hogy ki akarják rabolni.

 

A videón jól látszik, ahogy a banda tagjai lökdösik és fogdossák áldozatukat. Az egyetlen szerencséje a bajbajutott hölgynek az volt, hogy a közelben lévő rendőrök felfigyeltek az eseményekre, és sikerrel elüldözték a támadókat.

A banda tagjainak nem csak egy áldozata volt. Feltételezések szerint ugyanis egy másik, szerdán előkerült felvételen is ők molesztálnak két nőt. A videó állítólag szintén szilveszterkor, de még éjfél előtt történt.

A videón az látható, ahogy két, a rendőrkordonhoz préselődött lány zokog, mert nem képesek szabadulni az őket körülvevő erőszakos férfiaktól. Némi segítséggel sikerült kijutniuk onnan, de a banda üldözőbe vette őket. Végül ők is a rendőröknél találtak menedéket.

 

A felvételen szereplő két német hölgy Mannheimbe hazaérkezve feljelentést tett, elmondásuk szerint a csoport tíz percen át molesztálta őket. Kiabáltak, sikítottak de senki sem érkezett a segítségükre.

Egyikük az Ansa hírügynökségnek nyilatkozva elmesélte, támadóik arabul beszéltek, olaszul és angolul nem értettek.

A szilveszter éjszakáján a Dóm téren történt támadások rendkívül súlyos incidensek, amelyek nem méltóak városunkhoz” – nyilatkozta Giuseppe Sala, Milánó polgármestere.

Marco Granelli biztonsági tanácsossal együtt folyamatos kapcsolatban állunk a rendőrkapitánysággal, amely fáradhatatlanul dolgozik e szörnyű tettek elkövetőinek azonosításán, és bízunk abban, hogy a nyomozás eredményes lesz. Az erőszakért felelős csoport tagjainak felderítése és letartóztatása a legjobb válasz, amit az áldozatoknak adhatunk. Szeretném kifejezni teljes támogatásomat nekik” – tette hozzá.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók