Szexuális kényszerítés miatt feljelentették Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.12.

Újabb rejtélyes betegség terjed Európában

December végére újra berobbanhat Magyarországon a koronavírus-járvány.

Tovább szedi áldozatait az a rejtélyes betegség, ami még szeptember elején ütötte fel a fejét az Egyesült Királyságban. Szeptember óta tizenhárom 15 év alatti fiatal halt meg A csoportú streptococcus baktérium által okozott invazív betegségben. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) adatai szerint Angliában 13, míg Walseben és Írországban is egy-egy volt az elhunyt fiatalok száma. 

Bár a betegség általában enyhe lefolyású, enyhe torokfájással, bőrfertőzéssel, skarláttal jár, olykor a tüdőre is átterjed és ilyenkor már sokkal nehezebb kezelni, és a gyerekek is súlyos veszélynek vannak kitéve. A korokozó a koronavírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel, tüsszentés vagy érintkezés útján terjed. A betegség többnyire antibiotikumokkal kezelhető lenne, ha elég gyógyszer állna rendelkezésre. Az utóbbi időben ugyanis antibiotikumhiány állt elő Angliában. 

A hiány mögött elsősorban az áll, hogy a világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldását követően jelentősen megnőtt a kereslet. A folyamatosan megemelkedő energiaköltségek pedig súlyosan visszavágták a gyógyszertermelést - hívta fel rá a figyelmet a The Wall Street Journal.

Ismét nőnek az esetszámok

A szakértők szerint a fertőzés terjedése a bezártságra vezethető vissza, mivel a koronavírus ideje alatt bezárt gyermekek kevésbé immunisak a rutinszerű baktériummal szemben. A növekvő esetszámok  miatt nem csak a brit szigeteken okoznak súlyos problémát, hanem az Egyesült Államokban is, ahol egyre nagyobb méreteket ölt a tripledémia.

 Az RSV vírus leginkább a kiskorúak számára veszélyes. Fotó: Andreea Alexandru

Ez a fajta megbetegedés főleg a kisbabákra veszélyes, mivel megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy két-három éves korára szinte minden kisgyerek átesik az RSV-fertőzésen, de általában csak náthához hasonló tüneteket produkál. Koraszülött csecsemőknél és egyes tüdőbe­tegségek vagy veleszületett szívrendelle­nességek esetén az RSV súlyosabb légúti fertőzést, tüdő- és hörgőcskegyulladást (bronchiolitis) okozhat. A 4-6 napig lappangó betegség inkább a tárgyakon terjed, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy amilyen sűrűn csak lehet mossunk kezet.

Januárban újra berobbanhat a koronavírus

Magyarországon is egyre nagyobb gondot a főképp gyerekek körében terjedő influenza, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján az esetek 32 százalékban főképp a fiatalabb korosztály kapta el a betegséget. 

Az influenza, és a koronavírus most is jelen van, heteken belül pedig mindkettő  ugrásszerűen megnövekedhet, mint ahogyan az RSV vírus is, ami elsősorban az öt év alatti gyerekeket érinti, és leginkább a két év alattiaknál veszélyes

 - mondta lapunk megkeresésére dr. Bense Tamás. A háziorvos szerint az RSV terjedése szezonálisan télre esik. Mint, ahogy a szakértő mondta ez a fajta vírus, főleg köhögéssel, lázzal indul, és elsősorban a csecsemők, koraszülöttek körében veszélyes. 

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hogy áll hazánkban a koronavírus, Bense Tamás azt mondta: a koronavírus Magyarországon jelenleg stagnál, egyik héten emelkedik, a másik héten csökken. December végén, január elején viszont nagy a valószínűsége annak, hogy szerint berobbanhat a járvány. A koronavírus, attól, hogy jelenleg csendes, nem jelenti, azt hogy nem jelentkezhet a későbbiekben újabb mutáció - húzta alá. A szakember szerint azoknál, akik nincsenek beoltva, akár tripledémia is kialakulhat, azaz mindhárom betegség lehet egyszerre jelen a fertőzött személynél. 

Mindezek tükrében okkal merül fel a kérdés, hogy nincs-e szükség újabb szigorításokra, Bense Tamás szerint a fő probléma az, hogy a korábban alkalmazott óvintézkedések - maszk használat, rendszeres kézmosás, távolságtartás - nem rögzültek eléggé a magyar társadalomban. A szakértő szerint ezeket az óvintézkedéseket nem ártana ismét fontolóra venni.

 

origo.hu

Szalmonella lehet ebben az élelmiszerben, ha ilyet vett, ne egye meg

ripost.hu

„Elég nagy a havi rezsim, van több lakásom és kocsim is” – kiderült, miből él ilyen jól valójában a magyar celeb

magyarnemzet.hu

Meloni teljesen kiakadt, de legalább igyekezett hozzá jó képet vágni + videó

ripost.hu

Beindult a bolt, kapósak a magyar válogatott Eb-játékosai

mandiner.hu

Kitálalt a brit hírszerzés: ezért nem tud előrenyomulni Putyin Ukrajnában

ripost.hu

„A hír igaz” - Galambos Bogi szakított milliárdos szerelmével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 13.: a Bikának zseniális meglátásokat, a Nyilasnak kreativitást hoz a szombat

ripost.hu

Eljárás indult a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

ripost.hu

Mit szól ehhez Borka? Csinos, barna hajú lányt ölelgetett Szoboszlai – Fotó

ripost.hu

Most érkezett a lesújtó hír: elhunyt a Fradi legendája

ripost.hu

Újabb dráma: egy holttestet már kihúztak a vízből, két embert még keresnek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szakértők figyelmeztetnek: Ukrajna bevonása a NATO-ba a harmadik világháborúhoz vezethet

KÜLFÖLD

Megbukott Brüsszel migrációs paktuma: A nyugat-európai emberek is elutasítják az illegális bevándorlást

KÜLFÖLD

Ma átvesszük az Európai Uniós soros elnökségét: kemény csaták várnak ránk Brüsszelben

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„A NASA űrhajósa vagyok – amikor megláttam a Földet az űrből, rájöttem, hogy hazugságban élünk”

KÜLFÖLD

Erdogan óva intette a NATO-t egy Oroszország elleni háborútól

KÜLFÖLD

Zsákokban állt a dollár Zelenszkij volt frakcióvezető-helyettesének otthonában

KÜLFÖLD

Izgatottan jelentette be az örömhírt a Facebookon egy fiatal, órákkal később holtan találtak rá