Létrehozva: 2022.12.12.

Újabb rejtélyes betegség terjed Európában

December végére újra berobbanhat Magyarországon a koronavírus-járvány.

Tovább szedi áldozatait az a rejtélyes betegség, ami még szeptember elején ütötte fel a fejét az Egyesült Királyságban. Szeptember óta tizenhárom 15 év alatti fiatal halt meg A csoportú streptococcus baktérium által okozott invazív betegségben. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) adatai szerint Angliában 13, míg Walseben és Írországban is egy-egy volt az elhunyt fiatalok száma. 

Bár a betegség általában enyhe lefolyású, enyhe torokfájással, bőrfertőzéssel, skarláttal jár, olykor a tüdőre is átterjed és ilyenkor már sokkal nehezebb kezelni, és a gyerekek is súlyos veszélynek vannak kitéve. A korokozó a koronavírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel, tüsszentés vagy érintkezés útján terjed. A betegség többnyire antibiotikumokkal kezelhető lenne, ha elég gyógyszer állna rendelkezésre. Az utóbbi időben ugyanis antibiotikumhiány állt elő Angliában. 

A hiány mögött elsősorban az áll, hogy a világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldását követően jelentősen megnőtt a kereslet. A folyamatosan megemelkedő energiaköltségek pedig súlyosan visszavágták a gyógyszertermelést - hívta fel rá a figyelmet a The Wall Street Journal.

Ismét nőnek az esetszámok

A szakértők szerint a fertőzés terjedése a bezártságra vezethető vissza, mivel a koronavírus ideje alatt bezárt gyermekek kevésbé immunisak a rutinszerű baktériummal szemben. A növekvő esetszámok  miatt nem csak a brit szigeteken okoznak súlyos problémát, hanem az Egyesült Államokban is, ahol egyre nagyobb méreteket ölt a tripledémia.

 Az RSV vírus leginkább a kiskorúak számára veszélyes. Fotó: Andreea Alexandru

Ez a fajta megbetegedés főleg a kisbabákra veszélyes, mivel megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy két-három éves korára szinte minden kisgyerek átesik az RSV-fertőzésen, de általában csak náthához hasonló tüneteket produkál. Koraszülött csecsemőknél és egyes tüdőbe­tegségek vagy veleszületett szívrendelle­nességek esetén az RSV súlyosabb légúti fertőzést, tüdő- és hörgőcskegyulladást (bronchiolitis) okozhat. A 4-6 napig lappangó betegség inkább a tárgyakon terjed, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy amilyen sűrűn csak lehet mossunk kezet.

Januárban újra berobbanhat a koronavírus

Magyarországon is egyre nagyobb gondot a főképp gyerekek körében terjedő influenza, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján az esetek 32 százalékban főképp a fiatalabb korosztály kapta el a betegséget. 

Az influenza, és a koronavírus most is jelen van, heteken belül pedig mindkettő  ugrásszerűen megnövekedhet, mint ahogyan az RSV vírus is, ami elsősorban az öt év alatti gyerekeket érinti, és leginkább a két év alattiaknál veszélyes

 - mondta lapunk megkeresésére dr. Bense Tamás. A háziorvos szerint az RSV terjedése szezonálisan télre esik. Mint, ahogy a szakértő mondta ez a fajta vírus, főleg köhögéssel, lázzal indul, és elsősorban a csecsemők, koraszülöttek körében veszélyes. 

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hogy áll hazánkban a koronavírus, Bense Tamás azt mondta: a koronavírus Magyarországon jelenleg stagnál, egyik héten emelkedik, a másik héten csökken. December végén, január elején viszont nagy a valószínűsége annak, hogy szerint berobbanhat a járvány. A koronavírus, attól, hogy jelenleg csendes, nem jelenti, azt hogy nem jelentkezhet a későbbiekben újabb mutáció - húzta alá. A szakember szerint azoknál, akik nincsenek beoltva, akár tripledémia is kialakulhat, azaz mindhárom betegség lehet egyszerre jelen a fertőzött személynél. 

Mindezek tükrében okkal merül fel a kérdés, hogy nincs-e szükség újabb szigorításokra, Bense Tamás szerint a fő probléma az, hogy a korábban alkalmazott óvintézkedések - maszk használat, rendszeres kézmosás, távolságtartás - nem rögzültek eléggé a magyar társadalomban. A szakértő szerint ezeket az óvintézkedéseket nem ártana ismét fontolóra venni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók