Létrehozva: 2022.12.02.
Módosítva: 2022.12.03.

Energiaválság: Svájcban betilthatják az elektromos autók használatát

Az alpesi ország vezetése jelentős energiamegtakarítást vár az intézkedéstől.

A svájci kormány szerepét ellátó Szövetségi Tanács olyan vészhelyzeti tervet fogadott el, melynek értelmében részlegesen betilthatják az elektromos autók használatát energiahiány esetén - írja a német Focus hírmagazin online kiadása. 

A portál beszámolója szerint hogyha télen az energiafogyasztás jelentősen meghaladná a kínálatot, a villanyautókat kizárólag "feltétlen szükséges utazásokhoz", például orvoslátogatás, vagy bírósági tárgyaláson történő megjelenés esetén lehetne használni. Ha pedig ezt valaki megszegi, akár több százezer forintnak megfelelő büntetésre is számíthat.

Svájc egyik legnagyobb erőműve, a Valais kantonban található Bieudron vízierőmű 

Svájcban a villamosenergia legnagyobb része belföldön termelt vízenergiából származik, de Bern emellett jelentős mennyiségben importál áramot Németországból és Franciaországból is. Mivel azonban az utóbbi két országot rendkívül súlyosan érinti az energiaválság, télen elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amikor Svájc nem kap áramot külföldről, és az energiahiány akut problémává válik az alpesi országban.

Erre az estethetőségre készülve fogadott el most vészhelyzeti tervet a Szövetségi Tanács, mely alapvetően két lépcsőből áll. Abban az esetben, ha energiahiány lépne fel, a kormány először a mosógépek és az éjszakai világítás lekapcsolására kötelezné a lakosságot. Ha viszont ez nem segítene, a második szakaszban megtiltanák a szállodákban bizonyos helyiségek fűtését, a 40 fok feletti mosást, az éjszakai szórakozóhelyek fűtését, a kriptovaluták bányászatát, leállítanák a sífelvonókat, korlátoznák a streamingszolgáltatókat, például a Netflixet, bezárnák a boltokat napi egy órára, 100 km/h sebességkorlátozást vezetnének be az autópályákon, valamint betiltanák a villanyautók használatát.

Guy Parmelin gazdasági miniszter, aki a héten ismertette a lehetséges vészhelyzeti fázisokat, azt mondta: ezek rendkívül kellemetlen korlátozások a civil lakosság számára, mindazonáltal a kormánynak számolnia kell a legrosszabbal. Az intézkedés célja pedig, hogy elkerüljék a meg súlyosabb intézkedéseket.

A svájci kormány energiamegtakarítási kampányt indított szerdán, amellyel a lakosságot és a vállalatokat a téli időszakban lehetséges gáz- és áramhiány miatt az energiatakarékosságra ösztönzi.

Szűkös az energia, ne pazaroljuk el!” – szól a kampány mottója.

 

Azt szeretnék, hogy minél több ember döntsön önkéntes alapon a takarékosság mellett, mindenekelőtt pedig azt, hogy megelőzzék a hiány kialakulását Svájcban – derült ki a kormánynyilatkozatból.

A jövő áprilisig tartó kampány a svájci állami- és a magánszektor több mint 40 résztvevője támogatásával veszi kezdetét. Plakátokon, internetes oldalakon és a közösségi médiában spórolási tippeket osztanak meg, amelyeket kisebb odafigyeléssel bármely vállalkozás vagy háztartás be tud tartani.

Ide tartozik a többi között a fűtés csökkentése vagy lekapcsolása, ha elhagyják a lakást, a kevesebb forróvíz felhasználása, vagy az elektronikai eszközök kikapcsolása és a lámpák leoltása, ha már nem használják őket.

Múlt héten Svájc önkéntesen csatlakozott az Európai Unió által kezdeményezett 15 százalékos gázmegtakarítási programhoz, mivel az ukrajnai háború miatt a télen esetleg gázhiányra alakulhat ki.

A svájci kormány júniusban mutatta be a télre várható potenciális gázhiányra készített tervét. Ebben leírta, hogy végső esetben, ha minden más intézkedés eredménytelennek bizonyul, a gázfelhasználást arányosan szabályoznák. Egyes térségekben az energiatakarékosság jegyében akár négyórás áramszüneteket is elrendelhetnek.

Svájcnak viszonylag alacsony a gázigénye: a kormány által közzétett adatok szerint a gáz Svájc teljes energiafogyasztásának mindössze 15 százalékát teszi ki. A gáz kevesebb mint felét, 42 százalékot a háztartások fűtésére, a többit pedig az iparban, a szolgáltatói és a közlekedési ágazatban használják.

A magyar rezsicsökkentéshez hasonló intézkedéssel igyekszik a német kormány enyhíteni az országot sújtó energiaválságot. A háztartások és a kisebb vállalkozások egy meghatározott mennyiségig kedvezményes áron kapják a villamos energiát. Közben a gáz világpiaci ára tovább emelkedett. Az Északi Áramlaton továbbra sem érkezik gáz. Magyarország gázellátása azonban biztosított, itt télen is tudnak majd fűteni az emberek – hangzott el az M1 Híradójában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a munkálatok tervezett befejezésének napján jelentette be, hogy az Európai Unió ársapkát vetne ki az orosz gázra. A javaslatról a héten tárgyalnak az unió energiaügyi miniszterei.

Nem sokkal ezután a Gazprom közölte: nem indítja újra a szállítást az Északi Áramlaton, mert a karbantartási művelet során olajszivárgást fedeztek fel a vezeték utolsó turbinájában. Bár a gépet gyártó német Siemens szerint emiatt nem kellett volna leállítani a szállítást, Moszkva szerint az uniós szankciók miatt nem tudják rendesen szervizelni a gázvezeték turbináit. Az újabb fennakadás hírére az európai piacokon ismét drágulni kezdett a gáz ára.

A német kormány belföldön csillagászati összeggel igyekszik enyhíteni az országot sújtó energiaválságot.

A kabinet a hétvégén egy 65 milliárd eurós (több mint 26 000 milliárd forint) csomagot állított össze.

Hazánk nehéz időszak előtt áll – mondta Olaf Scholz német kancellár az intézkedések bejelentésekor. A szövetségi kormány a szociális juttatások megemelése, valamint az egyszeri támogatások mellett bevezet egy úgynevezett áramféket is. Ennek értelmében – a magyar rezsicsökkentéshez hasonlóan – a háztartások és a kis-, illetve közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát. A forrást ehhez – szintén a magyar extraprofit-különadóhoz hasonlóan – úgy biztosítják, hogy elvonják a piaci szereplők váratlanul magas nyereségének egy részét.

A kancellár a jelenlegi adatok alapján arra számít, hogy Németország átvészeli az előtte álló telet.

Magyarország energiaellátása biztosított – hangsúlyozta Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1-en arról beszélt, hogy erre biztosíték a hosszú távú szerződéseken felül érkező napi maximum 5,8 millió köbméter gáz, amely ebben a hónapban és októberben is Magyarországra jut a déli áramlaton át.

A magyar emberek tudnak fűteni, és amikor hideg lesz, akkor is, ez biztosítva lesz, és a magyar ipar és gazdaság pedig működni tud és tud majd a jövőben is” – mondta Menczer Tamás.

Mint fogalmazott: az EU azért döntött úgy, hogy büntetőintézkedéssel sújtja Oroszországot, hogy véget érjen a háború. A harcok azonban folytatódnak – tette hozzá Menczer Tamás, kiemelve: az oroszok az egekbe szökő gázárak miatt rekordnyereségre tesznek szert, miközben Európa energiaválsággal küzd, ami alól Magyarország azonban kivétel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt