KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hete

FSZB: Ukrajna fel akarta robbantani a Török Áramlat gázvezetéket

Magyarország gázellátásának szempontjából kulcsfontosságú, hogy a Fekete-tengeren keresztül futó gázvezetéken biztonságosan folytatódjanak a szállítások.

Szerző Gaál József

A híres-hírhedt KGB jogutódja, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése szerint a szervezetnek sikerült meghiúsítani egy ukrán szabotázsakciót, melynek célja a Fekete-tenger alatt futó Török Áramlat gázvezeték felrobbantása lett volna - írja a TASSZ orosz hírügynökség.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat egy sor operatív és nyomozati intézkedés eredményeként megakadályozta, hogy az ukrán különleges szolgálatok szabotázs- és terrorcselekményt hajtsanak végre a Törökországot és Európát energiával ellátó Déli Áramlat gázvezeték ellen

- olvasható az FSZB közleményében, melyben azt írják, hogy egy rajtaütés szerű akció során orosz állampolgárokat vettek őrizetbe, valamint 3 mágneses aknát, 4 kg robbanóanyagot, késleltetett működésű gyújtószerkezeteket, 593 ezer rubelt (4 millió forint) és kommunikációs eszközöket foglaltak le.

Hogy a razzia pontosan hol történt, arról az orosz hatóságok nem adtak tájékoztatást. Ugyanakkor az FSZB állítása szerint az őrizetbe vett személyek aktív kapcsolatban álltak az ukrán különleges szolgálatokkal, és pontos tervük volt arra, hol és hogyan kell felrobbantani a Török Áramlat gázvezetéket, hogy hónapokra szabotálják annak működését.

Az letartóztatott orosz állampolgárok ellen az FSZB nyomozati osztálya büntetőeljárást kezdeményezett terrorcselekmény előkészítése, terrorista egyesület szervezése és az abban való részvétel, valamint robbanóanyagok vagy robbanóeszközök illegális megszerzése, átadása, értékesítése, tárolása és átadása vádjával.

A Török Áramlat gázvezeték nyomvonala a Fekete-tengeren

A történtek fényében fontos megjegyezni, hogy Magyarország gázellátásának szempontjából kulcsfontosságú, hogy a Török Áramlaton biztonságosan folytatódjanak a szállítások. Orbán Viktor kormányfő pár hete azt mondta a szokásos Kossuth rádiónak adott interjújában: ha a déli gázszállítási útvonalat támadás éri, azt hazánk terrorcselekménynek fogja tekinteni.

 

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!