KÜLFÖLD

Szerző WM

1 hónapja

Külön étlap az energiaszolgáltató dolgozóinak: hétszeres áron kapják a rántott húst

Elegük van az éttermeseknek az energiaár növekedéséből. Egy osztrák vendéglő tulajdonosa kemény bosszút tervelt ki.

Az életnek már szinte nincs olyan területe, amire ne hatna ki a rekordszintű infláció. Ausztriában is meghaladta a 10 százalékot a drágulás mértéke szeptemberben. A nyugati szomszédunknál egyre több, gasztronómiával foglalkozó vállalkozó emeli fel a hangját, és fordul a sajtóhoz, hogy elmesélhesse saját történetét. 

rántott hús
Fotó:   / pixabay.com

Az oe24.at nevű osztrák hírportál legutóbb egy stájerországi vendéglő esetéről számol be. Elmondásuk szerint az energiaköltségeik közel 900 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest, amit szinte lehetetlen lesz kitermelniük. Az étterem vezetője arról számolt be, hogy bosszúra készülnek, és külön étlapot állítottak össze az energiaszektorban dolgozók számára. Akik onnan érkeznek a vendéglőbe, és ebédelni akarnak, azok hétszeres áron tudnak minden ételt elfogyasztani. Így 150 euróba ( 65 ezer Ft) kerülne számukra egy bécsi szelet, és 43 eurót ( 18 ezer forint) kérnek el majd egy levesért. 

12 ezer euróval (kb. 5 millió forint) fizetek többet az áramért és a gázért 2021-hez képest. Hiába ad az állam 30 százalékos támogatást az energiaszámlákra, ha a növekedés megközelíti a 900 százalékot

- panaszkodik egy bécsi kávézó tulajdonosa, aki hozzátette, hogy az eddig 16 euróért adott rántott csirkét már 20 euróért, vagyis kb. kétezer forinttal drágábban kell adnia. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!