KÜLFÖLD

Szerző Gaál JÓzsef

1 hónapja

Bulgária megroppant, feloldják az Oroszország elleni szankciók egy részét

Akkora kárt okoztak a büntetőintézkedések a balkáni országban, hogy a kormánynak nem maradt más választása.

Szerző Gaál JÓzsef

Bulgária feloldja az Oroszországból származó kőolajra vonatkozó uniós szankciók egy részét, miután nyilvánvalóvá vált, hogy üzemanyaghiány lépne fel az országban, ha a büntetőintézkedések továbbra is életben maradnának  - közölte szerdán a bolgár állami hírügynökség. A rendkívüli döntésről szerdán határozott a bolgár kabinet egy sürgősséggel összehívott kormányülésen. A határozat szerint a gépjármű-üzemanyagokat szállító és előállító orosz cégek 2024 december 31-ig mentesülnének az embargó alól.

Az Orosz Föderációból származó autóipari üzemanyag-szállítókkal 2022. október 10. után új állami szerződéseket és keretmegállapodásokat lehet kötni. (...) A kivétel bevezetésére azért kerül sor, mert biztosítani kell az állami szervek és más, üzemanyagot igénylő struktúrák normális működését a közrend, Bulgária polgárainak élete és egészsége, valamint a nemzetbiztonság védelme érdekében

 - indokolta döntését a bolgár kormány, melynek a határozat végrehajtásához még engedélyt kell kapnia az Európai Bizottságtól.

Bulgária legnagyobb finomítója, a Burgasz városa mellett található Lukoil Neftochim

Szakértők szerint a szankciók feloldására azért volt szükség, mert Bulgária legnagyobb finomítójába - az orosz Lukoil tulajdonában lévő  Neftochim burgaszi finomítóba -  nem érkezett elegendő kőolaj az uniós olajembergo miatt. Ennek következtében pedig az üzem nagyjából 50 százalékos kapacitáson működött, ami nem volt elegendő az ország üzemanyagellátására.

Szeptember elején egyébként a bolgár pénzügyminisztérium vezetője, Rositsa Velkova már bejelentette: engedélyt kíván szerezni Brüsszeltől arra, hogy legalább 2024 végéig továbbra is Oroszországtól vásárolhasson üzemanyagot. Ha Szofia nem kap haladékot a szankciók alól, az ország autói azt kockáztatják, hogy üzemanyag nélkül maradnak - hangsúlyozta a miniszter.

Szerző Gaál JÓzsef

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!