KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hónapja

Nem vicc: Brüsszel szankciót vetne ki az orosz WC-papírra

A tegnap bejelentett újabb szankciós csomag része az orosz vécépapír behozatalának tilalma is, Moszkva bevételeinek csökkenését így várja az EU.

Szerző Gaál József

Rendkívüli nyilatkozat formájában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell külügyi főképviselő szerdán bejelentette, hogy javaslatot tesznek egy újabb, immáron a nyolcadig szankciós csomag elfogadására Oroszország ellen.

A büntetőintézkedések listája egyelőre nem ismert, ugyanakkor a Politico arról számolt be egy szerda este megjelent cikkében, hogy az EU megtiltaná az orosz gyártmányú higiéniai termékek behozatalát, a szappantól és a borotválkozási cikkektől kezdve a dezodorokon át egészen a WC-papírig.

(A kép illusztráció)

Az uniós nagyköveteknek elküldött szankciós szövegtervezetre hivatkozva a Politico azt írja, hogy Brüsszel a higiéniai termékeken túl megtiltaná számos acél-, szépségápolási-, valamint sminkkészítmény importját is Oroszországból. Az exportoldalon pedig korlátoznák a chipek, a félvezetők és a repülőgépek kivitelét, illetve mintegy 30 magánszemélyt is rátennének a szankciós listára. Továbbá a szolgáltatási ágazatban tilos lenne "építészeti és mérnöki szolgáltatásokat, jogi tanácsadási szolgáltatásokat és informatikai tanácsadási szolgáltatásokat" nyújtani oroszországi magán- és állami cégeknek. (Az utóbbi szankció azt jelentené, hogy EU-s állampolgároknak tilos lenne munkát vállalnia orosz állami vállalatok igazgatótanácsában.)

Cikkében a Politico külön kiemeli, hogy Brüsszel az utolsó pillanatbab levette az orosz gyémántimportra vonatkozó tilalmat a szankciós listáról a belga ékszeripar érdekeire való tekintettel. Ehelyett a Bizottság "az ékszeriparban használt bizonyos elemek, például kövek és nemesfémek" behozatalát tiltaná meg, és többek közt szankciókat vezetne be Oroszország legnagyobb gyémántbányászati vállalatával, az Alrosaval szemben is.

A legújabb szankciós csomaggal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Németország egyik vezető vécépapírgyártója, a Hakle néhány hete csődöt jelentett az energia és a nyersanyagok egekbe szökő költségeire hivatkozva, ami a WC-papír fogyasztói árának azonnali növekedéséhez vezetett. Ha az orosz importtilalom megvalósulna, feltehetően az árak tovább kúsznának felfele.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!