Létrehozva: 2022.09.11.

Dömötör Csaba: az Oroszország elleni uniós szankciók ártanak Európának

Az Oroszország elleni európai uniós szankciók ártanak Európának - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szerző Ripost

Úgy fogalmazott, hogy a szankcióknak nagy hatása van, csak nem ott, ahol kellene. Az uniós szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem Európára, az európai gazdaságra pakolnak egyre nehezebben viselhető terheket - tette hozzá. A politikus kifejtette, hogy soha nem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak, és a legnagyobb és legtartósabb áremelkedés nem a háború kirobbanásakor, hanem az energiaszankciók lebegtetése és elfogadása óta következett be.

Úgy vélte, az uniós szankciók az eredeti céljuk szempontjából nem segítenek, Európának viszont ártanak. Nincs olyan ember Európában, aki valamilyen formában ne érezné az elrontott szankciós politika inflációs hatását a rezsiszámlától a közlekedésen át a mezőgazdaságig - mondta. Brüsszelben a szankciókkal kapcsolatban azt ígérték, hogy ezek csodafegyverek lesznek, valójában a gazdasági öncsonkítás elszabadult eszközei lettek, ezért kell ezen változtatni - mondta az államtitkár.

Kitért arra, hogy miközben az európai gazdaság erőteljesen lassul, a munkanélküliség növekszik, az euró folyamatosan gyengül a dollárral szemben, addig Oroszországban a gazdasági visszaesés kisebb lesz a vártnál, és a világ második legnagyobb fizetési mérleg többletét mutatják fel. Oroszország még úgy is növeli energiabevételét, hogy kevesebb gázt értékesít Európába irányában, a Gazprom bevétele 85 százalékkal nőtt - jegyezte meg.

Dömötör Csaba szerint Brüsszel az energetikai szankcióval nagyon rossz területet választott az erődemonstrációra. Európa kiszolgáltatott az orosz gázszállításnak, az unió irányváltás helyett kibővítené az intézkedések körét, ársapkát vezetne be az orosz gázszállításra, ami kereskedelmi szabályozásnak álcázott szankció, és azzal a súlyos kockázattal járna, hogy Oroszország leállíthatja a gázszállítást - fejtette ki, hozzátéve: "ha ez bekövetkezik, nem lesz mire ársapkát tenni".

Az államtitkár szólt arra, hogy több tagország is elutasító álláspontot képvisel a uniós energiaszankció bővítésével kapcsolatban. Rövid távon ugyanis súlyos ellátási zavarokhoz vezetne, ha Oroszország válaszlépésként leállítaná a gázszállítást. Ez a lépés a kelet-európai országokat jobban érintené, Magyarország függősége az orosz gázszállítástól 85 százalékos - mondta. Megerősítette, hogy Magyarországon a mostani tudás szerint a meglévő szerződések és a magyar gáztárolók töltöttsége alapján nem kell ellátási problémára, kiesésre felkészülni.    

A magyar külügyminiszter az elmúlt hónapokban mindent megtett azért, hogy többlet gázszállítmányokat tudjon szerezni az országnak - hívta fel a figyelmet. Az államtitkár szerint most látszik igazán annak a kormánydöntésnek a jelentősége, amely szerint a gáztárolók kerüljenek vissza magyar kézbe. A magyar tárolók elég nagy kapacitásúak, feltöltöttségük az európai élmezőnyben van - szögezte le Dömötör Csaba.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

metropol.hu

A Házasság első látásra sztárja vallomást tett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét