KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hónapja

A szankciók miatt veszélybe került a Török Áramlat gázvezeték működése

A Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarország számára, hazánk ugyanis ezen keresztül szerzi be a földgázszükségletének 50-60 százalékát.

Szerző Gaál József

Veszélybe került a balkáni országok egy részét, valamint a Magyarországot is kiszolgáló Török Áramlat működése, miután a gázvezeték üzemeltetéséért felelős, Amszterdamban bejegyzett vállalat kiviteli engedélyét visszavonta a holland import- és exporthatóság. A South Stream Transport B.V. - amely a Gazprom leányvállalat - azt közölte, hogy a hágai kormány szeptember 18-án, az "Európai Unió szélesebb körű szankciói miatt" korlátozta a cég exportját - írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

A Török Áramlat gázvezeték

Az amerikai állami finanszírozású Szabad Európa Rádió (RFERL) angol nyelvű kiadásának birtokába jutott Oleg Akszjutin, a South Stream Transport B.V. vezérigazgatójának egy levele, amelyben arról tájékoztatta a cég vezetőit, hogy az állítsák le a munkát, és mondják fel a nyugati beszállítókkal kötött szerződéseket, mivel azok nem teljesíthetőek az exporttilalom miatt. Mindez azt jelenti, hogy a Fekete-tenger alatt végigfutó gázvezetéket karbantartása jelenleg nem biztosított, ugyanis az ehhez szükséges berendezések nagy részét nyugatról importálják. Ugyanakkor Akszjutin azt is írta, hogy a vezetéken történő gázexportot ennek ellenére is folytatni kell, de csak vészhelyzeti támogatással, a környezeti károk megelőzése érdekében.

A Török Áramlat esetében kritikusak a karbantartási és ellenőrzési munkák rendszeres elvégzése, ugyanis a gázvezeték egyes részei 3 kilométerrel a tengerszint alatt, nagy szeizmikus aktivitású vizekben fekszenek. Ezeket a szakaszokat rendszeresen ellenőrzik speciális hajók a csővezeték sérülései szempontjából, hogy a javításokat gyorsan el lehessen végezni.

Egy, a Szabad Európának nyilatkozó vállalati forrás azt mondta, hogy a exporttilalom következtében felmondott szerződések miatt a leányvállalat elvesztette a kapcsolatot a cégközponttal, valamint a csővezeték feletti operatív ellenőrzést.

Fontos megjegyezni, hogy a Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarország számára, hazánk ugyanis ezen keresztül szerzi be a földgázszükségletének 50-60 százalékát, ami lehetővé teszi az éves fogyasztás 42 százalékának megfelelő gáz eltárolását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra emlékeztetett a Türk Energetikai Tanács szerdai ülésén, hogy a magyar kormányt számos támadás érte a Török Áramlat megvalósítása miatt, ám a vezeték nélkül most hatalmas bajban volna Magyarország.

 

Magyarországnak továbbra is szállítanak

“A Török Áramlat vezetéken zavartalan a szállítás. A Gazprom jelzése szerint ebben változás nem várható, a sajtóban megjelent kérdések jogi tisztázása zajlik” - közölte lapunkkal Paczolay Máté külügyi szóvivő.

 

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!