KÜLFÖLD

Szerző ripost

1 hónapja

Most érkezett: 4 éves kislány kapta el a majomhimlőt

A gyermeken egyelőre nem jelentkeztek a betegség tünetei.

Szerző ripost

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban. Ezt német hírportálok jelentették be kedden az országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai alapján. Németországban első alkalommal mutatták ki a kórokozót gyermek szervezetében. A kislány két fertőzött felnőttel él együtt a Baden-Württemberg tartományi Pforzheimben. 

világjárvány koronavírus majomhimlő
Fotó: Komka Péter / MTI

A tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint elővigyázatosságból vizsgálták meg, miután kimutatták az első fertőzést a háztartásban. Eddig nem jelentkeztek nála a betegség tünetei. Az RKI-nál május elején regisztrálták az első németországi majomhimlős eseteket. Keddig 2982 igazolt fertőződést jegyeztek fel. A betegség mind a 16 tartományban megjelent. 

Az intézet ismeretei szerint a vírus elsősorban szexuális úton terjed Németországban, főleg férfiak körében. A fertőzöttek szinte mind felnőtt férfiak, csupán hét nő és két kiskorú – egy 15 és egy 17 éves kamasz – van közöttük, leszámítva a friss esetet. 

Az esetek többségében a fertőzés enyhe lefolyású betegséggel jár. Halálos áldozatot Németországban még nem regisztráltak. Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert és ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Afrikában és más térségekben is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet júliusban globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a járványt.

Szerző ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!