KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hónapja

Putyin szerint egyszer már majdnem sikerült békét kötni Ukrajnával

Az orosz elnök szerda hajnali kijelentéseire nem érkezett azonnali válasz az ukrán kormány részéről.

Szerző Gaál József

Mint ismert, Vlagyimir Putyin kedden Iránba utazott, hogy az iszlám köztársaság legfelsőbb vezetőjével, Ali Hoszajni Hámenei ajatollahhal, valamint Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytasson megbeszéléseket, többek között az ukrajnai gabonaexport újraindításának kérdéséről. 

Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij a francia köztársasági elnök rezidenciáján 2019 decemberében

A tárgyalásokat követő másnap reggeli sajtótájékoztatón az orosz elnök elmondta: márciusban majdnem sikerült békét kötnie Oroszországnak és Ukrajnának, azonban Kijev úgy döntött, kivonul a tárgyalásokból, melyek ilyen értelemben megszakadtak, és azóta sem indultak újra - írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség. 

Ismert tárgyalások voltak Isztambulban, ahol valóban megállapodásra jutottunk, már csak az aláírás volt hátra, amikor az ukránok felálltak a tárgyalóasztaltól

- fogalmazott egy újságírói kérdésre Putyin, aki azt is elárulta, hogy a békemegállapodások megmentése érdekében az orosz csapatok kivonultak Közép-Ukrajnából, valamint Kijev környékéről, de az ukrán vezetés nem volt hajlandó végrehajtani az általa vállalt feltételeket.

A béketárgyalásokkal kapcsolatban fontos elmondani, hogy Moszkva és Kijev négy nappal azután ült először tárgyalóasztalhoz, hogy Oroszország katonai offenzívát indított Ukrajna ellen február 24-én. Ezt követően a felek több fordulót tartottak személyesen Fehéroroszországban, majd videokapcsolaton keresztül folytatták a megbeszéléseket. Hosszú kihagyás után aztán az orosz és az ukrán delegáció március végén ismét találkozott, mégpedig Isztambulban - ha hihetünk Putyinnak, akkor itt sikerült majdnem békét kötni. Azóta azonban a tárgyalások teljesen megrekedtek.

A sajtótájékoztatón Putyin továbbá köszönetet mondott Törökországnak, Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek, hogy közvetítőként segítik a béketárgyalások lebonyolítását. Azt azonban hozzátette: "a végeredmény végül nem a közvetítőkön múlik majd, hanem az érintett felek hajlandóságán, hogy teljesítik-e kötelezettségeiket."

Arra kérdésre az orosz elnök nem válaszolt egyértelműen, hogy hajlandó lenne-e találkozni ukrán kollégájával,Volodimir Zelenszkijjel, de utalt rá, hogy egy ilyen találkozónak egyelőre semmi értelme sem lenne.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!