KÜLFÖLD

Szerző WM

1 hónapja

Orosz gáz nélkül megfagyhat télen Nyugat-Európa

Sorra jelentik be az európai uniós tagállamok, hogy az oroszok vagy csökkentették az országuk felé szállított földgáz mennyiségét, vagy teljesen leállították azt. Ennek egyik következménye az lehet, hogy az érintett országok gáztározói januárra teljesen kifogyhatnak. Az uniós országok közül talán Magyarországon a legkedvezőbb a helyzet, a Gazprom vezetőjével folytatott egyeztetést követően Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette, hogy hazánk energiaellátása teljesen biztos alapokon áll.

A világ legnagyobb földgázkitermelője, az orosz Gazprom vállalat drasztikusan csökkentette az elmúlt hetekben az Európába érkező földgáz mennyiségét az Északi Áramlat nevű vezetéken keresztül. A vészforgatókönyvek már úgy számolnak, hogy nem lesz elegendő földgáz Európában a télen - olvasható a Ripost7 kedden megjelent számában.

The,Energy,Relationship,Between,Russia,And,The,European,Union.,Europe
Fotó: Shutterstock

Csökkentett üzemmódban az Északi Áramlat 1

Az uniós tagállamok sorra jelentették, hogy vagy kevesebb vagy egyáltalán semennyi földgáz nem érkezik feléjük az oroszoktól. Franciaország irányába például teljesen leállt az orosz földgázexport, de az olaszok is arról számoltak be, hogy a korábbi napi mennyiség fele érkezik csak hozzájuk. Ez azért is lényeges probléma azt olaszok számára, mivel tavaly még a földgázimportja 40 százalékát, vagyis 29 milliárd köbmétert fedezett orosz forrásból. Az olaszok után a többi északi áramlat vonalán fekvő ország is arra panaszkodott, hogy jóval kevesebb gázt szállít a Gazprom. Ezen országok közé tartozik Ausztria, Csehország, Szlovákia és Németország is. A német energiahatóság vezetője szerint feszült a gázpiaci helyzet, ami a télre való kellő betárolást is veszélyeztetheti. 

 

Törvénnyel szabályozhatják a lakások minimális hőmérsékletét

A kimaradások kapcsán Robert Habeck német alkancellár azt közölte egy videóüzenetben a német emberekkel, hogy eljött a takarékos energiafelhasználás ideje Németországban, a helyzet komoly, minden megspórolt kilowattóra számít. A Zöldek politikusa kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin pontosan azt teszi a földgázpiacon, amitől az Ukrajna elleni háború kezdete óta tartani lehetett, vagyis fokozatosan csökkenti az Európába irányuló szállítást, hogy szétzilálja és elbizonytalanítsa a piacot, felhajtsa a földgáz árát és egymás ellen fordítsa az európai országokat.

Ezt mutatja a lengyelországi, a bulgáriai és a dániai földgázszállítás visszafogása 

- fejtette ki Habeck. A német gazdasági minisztérium kiszivárgott elemzésében az áll: veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban Németországban. A gazdasági miniszter szerint nem kizárt, hogy törvénnyel kell majd szabályozni, hány fok legyen a lakásokban. Az eddigi 20-22 fokos minimum értéket lecsökkenthetik 18 fokra.

Sad,Frozen,Couple,In,Warm,Jackets,Tries,To,Heat,Palms
Fotó: Shutterstock

Európa jelentős része kifogyhat a földgázból

De nem csak a német sajtóban jelentek meg vészforgatókönyvnek beillő hírek. Több nyugat-európai lapban is idéztek olyan szakértőket, akik szerint, ha továbbra is korlátozzák a gázszállítást, akkor tél közepére vagy végére Európa nyugati fele teljesen kifogyhat a földgázból. Hazánkban Demko Attila biztonság politikai szakértő úgy fogalmazott: 

Mások mostanáig nem fogták fel, hogy ilyen vagy olyan ürüggyel, de Oroszország leállíthatja számukra a szállítást. Ennyit arról, hogy az orosz gáz kiváltható. 

A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Liteki Máté János a köztévének arról beszélt: a lakossági fűtés bármilyen szintű korlátozása komoly társadalmi feszültségekhez vezethet. 

Hogyha ezek a szállítási fennakadások fennmaradnak, tehát a kellő mennyiség nem érkezik meg időre, akkor beláthatatlan következményekkel nézhetnek szembe. Nemcsak az ipari szereplőknek az energiaellátása kerülhet veszélybe, hanem a lakossági fűtés biztosítása is problémába ütközhet, ami nagyon komoly társadalmi feszültséget okozhat ezekben az országokban.

 

Magyarország energiaellátása teljesen biztos alapokon áll

„Amikor felmerültek olyan hírek, hogy egyes országokba a Gazprom leállítja a szállítást, telefonon beszéltem a társaság vezérigazgatójával, valamint Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, akik egyaránt biztosítottak arról, Magyarország felé teljesíteni fogják szerződéses kötelezettségeiket” – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Szijjártó Péter külügyminiszter, hozzátéve, hogy sok más nyugat-európai vállalathoz hasonlóan az MVM is olyan módon fizet a földgázért, amit a szállító előír. Tájékoztatása szerint Magyarországnak hosszú távú, tizenöt éves gázvásárlási szerződése van a Gazprommal. Magyarország földgázellátása, és összességében az ország energiaellátása teljesen biztos alapokon áll. 

A földgáz és a kőolaj is minden nap szerződés szerint, menetrend szerint, zavartalanul és mindenfajta fennakadás nélkül érkezett

– szögezte le korábban a politikus.

Szijjártó Péter külügyminiszter (Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország)

Európa lábon lövi magát

„Oroszországra nem lesz hatással az embargó, nem érünk el vele semmit, csak többet fogunk fizetni” – ezt Johannes Benigni, a JBC Energy Group tanácsadó cég elnöke nyilatkozta még májusban az osztrák Kurier napilapnak az orosz olajra kivetendő uniós behozatali tilalom kapcsán. Úgy fogalmazott: Európa lábon lövi magát, hiszen Oroszország továbbra is talál majd vevőt az olajára, főleg Ázsiából. Június végén pedig már tisztán látható, hogy Benigni nem beszélt félre. Amint arról a Világgazdaság beszámolt: hatalmas mennyiségben vásárolja Kína az orosz energiahordozókat, májusban az import elérte a 7,47 milliárd dollárt – ez egymilliárd dollárral több az előző havinál és duplája a tavalyinak. Ezen belül a nyersolaj behozatala 55 százalékkal nőtt a tavaly májusihoz képest, és így Oroszország 19 hónap után visszaelőzte Szaúd-Arábiát, Kína legnagyobb olajexportőre lett. Nem Kína az orosz olaj egyetlen vásárlója, India is lecsapott rá, és az eddigi adatok szerint júniusban mindkét ország tovább növeli az importot. A Kpler áruforgalmi adatszolgáltató szerint a januári-februári szinttől június első két hetében napi 576 ezer hordóval, átlagosan 3,88 millióra nőtt a tengeren szállított orosz olaj mennyisége – a legmagasabb szintre 2019 májusa óta.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb magyar színészének tragikus halála

mandiner.hu

Videón Karácsony Gergely főpolgármester hülyét csinált magából

metropol.hu

Újabb dráma az eltűnt inárcsi anya családjában: lányai rettegnek börtönviselt mostohaapjuktól

hirtv.hu

Szörnyűség Megerőszakolta saját testvérét egy székesfehérvári fiatal

ripost.hu

Hoppá! Shane Tusup Pap Dorcinak üzent

borsonline.hu

Kutyával ült a matracon, így fulladt vízbe a kétéves kislány a Balatonnál

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 11.: a Nyilas új utakra tér, az Ikreknek szerencsés napja lesz

ripost.hu

Andrei Mangra intim vallomása: Ezért nem talál társra

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

ripost.hu

Kitálalt Varga Irén menedzsere: Mindennek vége

ripost.hu

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

További cikkek

KÜLFÖLD

Megrázó felvételek érkeztek a horvátországi buszkatasztrófa helyszínéről

KÜLFÖLD

Receptet adott a győzelemre Orbán Viktor Amerikában

KÜLFÖLD

Rendőrök közé hajtott terepjárójával egy dzsihadista édesanyja Ausztriában

KÜLFÖLD

Putyin szerint egyszer már majdnem sikerült békét kötni Ukrajnával

KÜLFÖLD

Részeg ámokfutás: Őrület, mit művelt két ittas nő

KÜLFÖLD

Saját kislányát zaklatta szexuálisan a pedofil horrorapa, most elkapták

KÜLFÖLD

„Átnéztem a kapun, és két holttestet láttam” – kettős tragédia történt, két kisgyermek maradt árván

KÜLFÖLD

Most érkezett: Újraindulhat a Barátság vezeték