Létrehozva: 2022.06.19.

Kína végérvényesen bebetonozta a nagyhatalmi státuszát

Pénteken vízre bocsájtották a Kínai Népköztársaság harmadik repülőgéphordozó anyahajóját, amivel az ország haditengerészete immáron képes felvenni a versenyt Amerikával.

Szerző Gaál József

Hatalmas állami ünnepség keretében átadták Kína legfejlettebb repülőgép-hordozóját, amellyel háromra bővült a kínai haditengerészet anyahajóinak száma - írja a New York Post online kiadás a CCTV kínai állami hírcsatorna közlése alapján. Szakértőkre hivatkozva az amerikai portál arról számolt be, hogy ezzel a fejlesztéssel Kína végérvényesen bebetonozta a nagyhatalmi státuszát, az új hajóval ugyanis a világ bármely pontján képes lesz összetett katonai műveleteket végrehajtani.

Vízre bocsátják Sanghajban a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg haditengerészetének harmadik repülőgép-anyahajóját

A Fucsien névre keresztelt, 003-as típusú, új generációs repülőgéphordozót péntek délelőtt bocsájtották vízre a Sanghaj melletti Jiangnan Hajógyárban (a hajó építésének egy korábbi stációja még mindig látható a Google térképes szolgáltatásán.)

Az anyahajó teljes egészében kínai tervezésű, fejlesztésű és gyártású, különlegességét pedig az adja, hogy az amerikai hordozókhoz hasonlóan, elektromágneses katapultrendszert alkalmaznak rajta a repülők indítására. Ennek az előnye, hogy repülőgépek széles körét képes levegőbe juttatni, kevesebb karbantartást igényel, és energiahatékonyabb korábbi katapultrendszereknél, mint például a másik kettő kínai hordozó (Liaoningon és a Shandongon) fedélzetén alkalmazott, úgynevezett síugró rámpáknál.

Az indítórendszer mellett a Fucsian a legmodernebb támadó fegyverekkel és blokkoló eszközökkel is fel van szerelve. A teljes teherbírású vízkiszorítása pedig több mint 80 ezer tonna, ami nagyjából az amerikai repülőgép-hordozókéval azonos.

A kínai Fucsien tartományról elnevezett hajó átadását korábban két alkalommal is elhalasztották. Eredetileg április 23-ára tervezték az átadást, de ez végül a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében meghiúsult. Egy másik, június 3-ára, a sárkányhajó-ünnepre tervezett átadó ünnepséget pedig indoklás nélkül napoltak el. A kínai állami média közlése szerint most, hogy a hajó végre vízre került, navigációs és kikötéses teszteket fognak végrehajtani vele. 

Matthew Funaiole, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ (Center for Strategic and International Studies -CSIS) vezető elemzője szerint az új hajójával a Kína haditengerészet gyakorlatilag felzárkózott Egyesült Államokhoz. "Ez egy elég jelentős előrelépés Kína számára. Tényleg elkötelezték magukat a hordozóprogram kiépítése mellett, és továbbra is feszegetik a határait annak, hogy mire képesek" - fogalmazott a szakértő.

A Janes védelmi hírszerző cég egy közleményben a következőképp fogalmazott: "Az új hordozó azt mutatja, hogy a kínai mérnökök most már képesek a modern tengeri hadviseléshez kapcsolódó felszíni harcjárművek teljes készletének hazai gyártására, beleértve a korvetteket, fregattokat, rombolókat, kétéltű támadóhajókat és most már egy repülőgép-hordozókat is." 

Fontos megjegyezni, hogy a repülőgép-hordozók minden globális nagyhatalom tengeri flottájának központi elemeit képezik. A hatalmas hajók ugyanis lényegében úgy működnek, mint a mobil légi támaszpontok, amelyek lehetővé teszik a repülőgépek és fegyverek gyors eljuttatását a világ bármely pontjára.

A kínai haditengerészet másik két anyahajója közül a 2019 decemberében átadott Santung volt az első kínai fejlesztésű. A legrégebb óta szolgáló, szovjet gyártmányú Liaoning elnevezésű hordozót pedig Kína használtan vásárolta 1998-ban Ukrajnától.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat

KÜLFÖLD

Nem bírtak magukkal: nyilvánosan elégítette ki szerelmét a nő