Létrehozva: 2022.06.17.

Időközi választást tartottak Amerikában, Joe Biden és pártja az összeomlás szélére került

Földrengésszerű győzelmet arattak a republikánusok egy történelmileg demokrata párti választókörzetben. Elemzők szerint ez az eredmény a demokraták csúfos vereségét vetíti előre a novemberi kongresszusi választásokra.

Szerző Gaál József

A szavazatok 51 százalékával a republikánus Mayra Flores nyerte a texasi 34. kongresszusi körzetben tartott időközi választást, ezzel elhódítva egy kongresszusi helyet a demokratáktól. A jobboldali jelölt ellenfele, a demokrata Dan Sanchez mindösszesen a voksok 43 százalékát szerezte meg, amivel pártja történetének legrosszabb eredményét állította be a körzetben. Flores győzelmének méretét jól mutatja, hogy 1870 óta ő az első republikánus, aki a mexikói-amerikai határral közvetlenül szomszédos texasi választókerületek valamelyikében nyerni tudott.

Mivel a két történelmi nagy párt között ez volt az utolsó megmérettetés a novemberben esedékes kongresszusi választások előtt, az elemzők árgus szemekkel figyelték a választás kimenetelét. A New York Post beszámolója szerint az immáron hitelesített végeredmény fényében gyakorlatilag egyetértés alakult ki a szakértők között abban, hogy Joe Biden és pártja az összeomlás szélére sodródott, és szinte biztosra vehető, hogy a republikánusok hatalmas többséget fognak szerezni a szövetségi képviselőházban és szenátusban.

Mayra Flores megválasztott kongresszusi képviselő

Az időközi választást megelőzően senki nem gondolta volna, hogy republikánus jelölt képes lesz nyerni a Texas déli részén található 34. körzetben, mivel a helyi lakosok 85 százaléka spanyol ajkú latinó, akiknek a többsége első, második, illetve harmadik generációs mexikói bevándorló. Ismert okokból ez a társadalmi réteg hagyományosan a bevándorláspárti demokratákra szokott szavazni, ennek megfelelően Barack Obama és Hillary Clinton több mint 20 százalékponttal nyerte meg ezt a körzetet a 2012-es, illetve a 2016-os elnökválasztáson. Aztán Joe Biden hivatalba lépésével egy erős jobbratolódás vette kezdetét, elemzők szerint ez a folyamat elsősorban az emberek életkörülményeinek romlásával, valamint az elszabadult inflációval magyarázható.

Flores a választást megelőzően végig az üzemanyag, az élelmiszer és a gyógyszerek árának emelkedésével kampányolt. Nyilvános rendezvényein többször kijelentette, hogy „Trump elnök alatt nem volt akkora zűrzavar az országban, mint jelenleg”

Az immáron képviselőnek választott politikusnő egyébként annak ellenére bevándorlásellenes szlogenekkel kampányolt, hogy ő maga Mexikóban született, és hatéves korában (legálisan) költözött az Egyesült Államokba a családjával.

Győzelmi beszédében Flores a következőképp fogalmazott:

Alig várom, hogy határozottan kiállhassak a konzervatív értékek, a hit, a család és a szabadság mellett, és kiérdemeljem azt a lehetőséget, hogy az elkövetkező hónapokban tovább szolgálhassam közösségünket.

Fontos megjegyezni, hogy Flores megbízatása csak jövő januárig szól, amikor is feláll az új kongresszus. A megválasztott képviselő azonban a novemberi választásokon is el kíván indulni, igaz, akkor a választókerületek újrarajzolása miatt már egy másik körzetben kell majd megmérettetnie magát.

Külön érdekesség, hogy a világ leggazdagabb embere, Elon Musk Twitteren jelentette be a választás napján: ő Mayra Floresre szavazott, ami részéről az első Republikánus Pártra leadott voks volt. A Tesla és a Space-X vezérigazgatója továbbá azt is kijelentette, hogy a kongresszusi választásokon hatalmas republikánus fölényre számít.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt