KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

4 hónapja

Megélhetési válság az Egyesült Királyságban, tömegesen hagyják el hazájukat a britek

Szakértők szerint érezhetően egy kivándorlási hullám vette kezdetét a szigetországban.

Szerző Gaál József

Britek tömegei terveznek külföldre költözni a megélhetési költségek drámai megemelkedése miatt - írja a The Telegraph online kiadása. A lap beszámolója szerint elsősorban az alsó-középosztály tagjai kívánják végleg elhagyni az Egyesült Királyságot "az energiaárak, az élelmiszerárak, a lakhatási költségek, valamint az infláció brutális megemelkedése miatt".  A legnépszerűbb emigrációs célpontok között elsősorban angolszász országok, így az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada szerepelnek.

Az Egyesült Királyságon belül Londonban a legmagasabbak a megélhetési költségek

A Livingcost felmérése szerint jelenleg az adózás utáni átlagjövedelem 1,6 hónapon keresztül fedezi a megélhetés költségeit az Egyesült Királyságba, míg például az Egyesült Államokban ez a szám 2,5 hónap. A Blevins Franks pénzügyi tanácsadó cég egyik vezető elemzője, Jason Porter szerint az megélhetési költségek brutális növekedése "arra késztet rengetek brit állampolgárt, hogy újrakezdjék az életüket valahol máshol, mert tudják, hogy külföldön jobban kijönnek majd a pénzükből."

Egy londoni, emigrációra specializálódott ügyvédi iroda szóvivője a Daily Mail online kiadásának azt mondta, hogy az elmúlt időszakban érezhetően egy kivándorlási hullám vette kezdetét az Egyesült Királyságban. Ezt többek közt az is bizonyítja, hogy a külföldre költözéssel kapcsolatos Google-keresések száma áprilisban 1000 százalékkal megnőtt. 

A brit lakosság a világjárvány óta a megélhetési költségek fokozatos emelkedésével szembesül, ami az utóbbi néhány hónapban óriási mértékben felerősödött

- fogalmazott a szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy elmúlt hónapban 670 százalékkal többen kértek segítséget tőlük ausztrál vízum igénylésében, mint a tavalyi év azonos időszakában. 

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office for National Statistics – ONS) legfrissebb jelentése szerint a történelmi csúcsokat döntő energiaárak sosem látott kihívások elé állítják az Egyesült Királyság lakosságát. A hetekkel ezelőtt publikált felmérés szerint a britek közel negyede nyilatkozott úgy március végén, hogy abban a hónapban nagyon nehezen, vagy egyáltalán tudta kifizetni a szokásos rezsiszámláit.

Emellett majdnem minden ötödik ember azt mondta, hogy kölcsönt vagy hitelt kell felvennie a megélhetéshez. 43 százalékuk szerint a következő 12 hónapban nem lesz képes pénzt megtakarítani. 3 százalékuk pedig azt állította, hogy elmaradásban van a bérleti díj vagy jelzálog fizetésével.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!