Létrehozva: 2022.05.27.
Módosítva: 2022.05.27.

A brit nagykövetség kirakta a szivárványos zászlót, nemzetközi botrány lett belőle

Mostanra talán már a brit diplomaták is megtanulták, hogy a világ legnépesebb muszlim országában nem túl bölcs szivárványos zászlókkal parádézni.

Szerző Gaál József

Az indonéz Külügyminisztérium hétfőn bekérette a jakartai brit nagykövetet, miután az Egyesült Királyság nagykövetségén kihelyezték a homoszexuális büszkeséget szimbolizáló szivárványos zászlót - írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség. 

A portál beszámolója a szerint a nagykövetség munkatársai még a hónap elején vonták fel a szivárványos lobogót a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap alkalmából. Mivel a zászló egy belső udvarban került kihelyezésre, gyakorlatilag csak a brit diplomaták láthatták, így nem igazán foglalkozott a dologgal senki. Pár nappal ezelőtt azonban a nagykövetség hivatalos Instagram-fiókján megosztották a zászló képét egy hosszú poszt kíséretében, amelyben a szexuális kisebbségek és az LMBTQ-jogok támogatásáról írtak. A nemzetközi botrány ezt követően robbant ki.

A kép megjelenése után szinte azonnal kiadott egy elmarasztaló nyilatkozatot az indonéz Külügyminisztérium, melyben "rendkívül tiszteletlennek" nevezték a szivárványos lobogó felvonását, és felszólították a brit nagykövetséget, valamint minden külföldi diplomatát, hogy tartsák tiszteletben az ország vallási, társadalmi és kulturális normáit és meggyőződését. A minisztérium továbbá közölte, hogy egy hivatalos levélben "csalódottságát és tiltakozását" fejezte ki a a londoni kormánynak.

Indonéziában egyébként a homoszexualitás nem kifejezetten büntetendő, egyedül a fundamentalista saría-előírásokat követő Aceh és Dél-Szumátra tartományokban minősül törvénytelennek az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat. Ezekben a tartományokban az ilyen cselekmény büntetési tétele száz pálcaütés, ami megváltható száz gramm arannyal vagy száz hónap (körülbelül 8,3 év) szabadságvesztéssel. Mindemellett azonban a 300 milliós muszlim országban nincsenek hatályban LMBTQ-embereket védő törvények, és nem engedélyezik az azonos neműek házasságát sem, mindkettő tabunak számít.

Fontos megjegyezni, hogy a délkelet-ázsiai országokban nem ez volt az első incidens a közelmúltban, amikor nemzetközi botrány lett egy nyugati ország erőszakos LMBTQ-nyomulásából. Tavaly ugyanis a szingapúri amerikai nagykövetség egy beszélgetős estet szervezett több helyi civil szervezetnek az LMBTQ-jogok előmozdítása érdekében az országban. Ezt követően szingapúri külügyminisztérium figyelmeztette Egyesült Államoknak hogy ne avatkozzanak bele az ország társadalmi és politikai ügyeibe.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

ripost.hu

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Olcsó kevert almás sütemény, ami egy óra alatt elkészül

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szörnyű: Rejtélyes körülmények között eltűnt a milliárdos házaspár 16 éves lánya

KÜLFÖLD

Zelenszkij elleni merényletre készült egy lengyel férfi

KÜLFÖLD

Orbán Viktor után a lengyel elnököt fogadta magánrezidenciáján Donald Trump

KÜLFÖLD

Borzasztó tragédia: a 10 éves kisfiú arra ébredt, hogy az apja megölte az összes családtagját