Létrehozva: 2022.04.16.

Független kutatás: a durva járványügyi korlátozások magasabb halálozást okoztak

Egészen döbbenetes, milyen konklúzióra jutott egy széleskörű, reprezentatív járványügyi tanulmány az Egyesült Államokban. A szerzők szerint minden döntéshozó számára intő példa kell, hogy legyen a kapott eredmény.

Szerző Gaál József

Átfogó tanulmányt készített a koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó korlátozóintézkedések hatékonyságáról a Cambridge-i székhelyű National Bureau of Economic Research (NBER) nonprofit tudományos szervezet. Virológusok, matematikusok és közgazdások arra keresték a választ a kutatás során, hogy az amerikai tagállamok által bevezetett különböző járványügyi intézkedések milyen hatással voltak a lakosságarányos halálozásra, a gazdaság teljesítményére és az oktatás színvonalára. 

Mint kiderült, azok az tagállamok, ahol drákói szigorral próbálták megfékezni a járványt, minden mutatóban rosszabbul teljesítettek. Ahol viszont alig, vagy egyáltalán nem vezettek be korlátozóintézkedéseket, lakosságarányosan kevesebben haltak meg, a gazdaság stagnált vagy picit még növekedett is, a fiatalabb generációk pedig nem szenvedtek semmilyen hátrány az oktatás terén. 

A szinte teljesen üres Times Squere New Yorkban a lezárások alatt, 2020 márciusában

A gazdaság és az iskolák leállítása volt messze a legnagyobb hiba, amelyet a kormányzók és állami tisztviselők elkövettek a COVID idején. (...) A lezárásokkal sújtott tagállamokban jelentősen magasabb volt az életkorral korrigált halálozási arány, nagyobb mértékben nőtt munkanélküliségi ráta, és jobban visszaesett a GDP, mint ott, ahol nem vezettek be korlátozásokat

 - olvasható a tanulmányban, amely azt is megállapította, hogy azokban az államokban, ahol hosszabb időre bezárták az üzleteket, templomokat, iskolákat és éttermeket, nem volt alacsonyabb a halálozási arány, mint azokban, amelyek nagyrészt nyitva maradtak.

A hétfőn publikált reprezentatív vizsgálat megdöbbentő eredményeiről széles körben beszámolt az amerikai sajtó. A New York Post online kiadása, illetve a Breitbart azt észrevételezte, hogy a legrosszabbul teljesítő tagállamok (New York, Kalifornia, New Jersey, Washington D.C., Új Mexikó, Illinois) kivétel nélkül demokrata vezetésűek, míg a járvány során a legkevesebb veszteséget elszenvedők (Utah, Nebraska, Vermont, Montana, Dél-Dakota, Florida) mind republikánusak. Mint írják, ez mintázat nem a véletlennek köszönhető, hisz a járványügyi korlátozások többségét tagállami szinten rendelték el, a republikánus kormányzók pedig mindvégig a "nyitva tartás" politikáját tartották szem előtt az emberek szabadságjogaira hivatkozva. Így a republikánus vezetésű tagállamok - amelyek a tanulmányban első tíz helyéből kilencet bezsebeltek - gazdasága erős tudott maradni, a munkanélküliségi adataik pedig egyáltalán nem romlottak a kevesebb korlátozásnak köszönhetően. 

A kutatási eredmények kapcsán a The Wall Street Journal online kiadása egy szerkesztőségi véleménycikkben az Egyesült Államok föderalista rendszerét méltatta, melynek köszönhetően a tagállamok saját kézben tarthatták a járványkezelést. Mint írják, a halálozási mutatók sokkal rosszabbak is lehettek volna, ha Washington egy egész országra kiterjedő nemzeti járványügyi politikát valósíthatott volna meg. 

Steve Moore, a tanulmány egyik társszerzője azt mondta egy televíziós interjúban, hogy reméli az eredmények majd meggyőzik a kormányzókat arról, hogy ne zárjanak be iskolákat és vállalkozásokat abban az esetben, ha új vírusváltozatok jelennének meg.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár

KÜLFÖLD

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

KÜLFÖLD

Lövések verték fel az éjszaka csendjét, szülei előtt hunyt el egy fiatal nő