KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

6 hónapja

A brit kórházbakban minden férfitól megkérdezik, terhes-e, mielőtt megröntgeneznék őket

Az LMBTQ-lobbi hatására ma már széles körben elterjedt nézet, hogy nem csak a nők kerülhetnek áldott állapotba.

Szerző Gaál József

Személyes beszámolókra hivatkozva a Daily Mail online kiadása arról adott hírt, hogy a brit kórházak többségében ma már megkérdezik a férfi páciensektől, hogy terhesek-e, mielőtt röntgen- vagy MRI-vizsgálatnak vetnék alá őket. 

(A kép illusztráció)

A bulvárlap beszámolója szerint a bizarr jelenség alapvetően két dologgal magyarázható: először is az orvostudomány mai állása szerint a magzatnak már egy kis mennyiségű sugárzás is káros lehet, ezért a kismamáknak ellenjavalltak a különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Éppen ezért a nők esetében már évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy az orvosok rákérdeznek a terhességükre, mielőtt ily módon megvizsgálnák őket. 

Másodsorban viszont ma már az is széles körben elfogadott nézet, hogy nem csupán a nők kerülhetnek áldott állapotba, hanem bizonyos esetekben férfiak is. Ezzel kapcsolatban a brit a egészségügyi minisztérium még 2017-ben fogadott el egy iránymutatást, mely szerint a közegészségügyi intézményekben a „szülőképes korú nők” helyett „szülőképes korú személyeket” meg kell kérdezni a terhességükről, mielőtt képalkotó vizsgálatnak vetnék alá őket – így a biztonság kedvéért ma már minden beteg esetében megkérdezik a dolgot.

Mindezzel kapcsolatban a liverpooli Walton Neurológiai és Idegsebészeti Központ (Walton Centre NHS Trust) szóvivője azt mondta: „az intézményben minden 60 év alatti beteget megkérdeznek – függetlenül attól, hogy milyen neműnek vallja magát –, lehet-e gyermeke”. A Daily Mail szerint ez a kórház csak egyik azoknak intézménynek, melyek mindenkinek felteszik az ominózus kérdést – annak ellenére, hogy törvényi kötelezettségük erre egyébként nem lenne, ugyanis az egészségügy minisztérium erre vonatkozó ajánlása csak egy iránymutatás.

A brit Radiográfusok Társasága tavaly novemberben azt tanácsolta az orvosoknak, „fontos, hogy minden betegnél ellenőrizzék a terhesség lehetőségét”. 

Dr. Max Pemberton népszerű brit orvos és újságíró egy terjedelmes véleménycikkben fejtette ki a jelenséggel kapcsolatos álláspontját. Szerinte, ami az elmúlt években a NHS-ben (brit nemzeti egészségbiztosítási rendszer) történik, az ijesztő és orwelli. Mint írta: „a transznemű emberekkel szembeni tolerancia mindenképp üdvözlendő, de a tudományos tényállásokat semmilyen ideológia sem írhatja felül.”

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!